You are not logged in.

#1 2020-11-22 08:07:04

hayao
Member
Registered: 2020-11-22
Posts: 1

GUI does not start after updating NVIDIA driver

After updating the NVIDIA package to 455.45, the display manager will not start.
This is resolved by downgrading the package to 455.23.
I usually use the linux-zen driver, but I've had similar issues with linux-lts and linux.
Currently, it is specified as IgnorePkg in pacman.conf.
My video card is GTX 1050 Ti.
There is a security problem if you do not update the driver.
Also, DaVinci Resolve will not start (probably due to an older driver).
How do I use the latest NVIDIA driver?


I practiced the content of this wiki and it didn't change.
https://wiki.archlinux.org/index.php/NV … tarts_fine

Below are some of the results of running lspci -v on 455.23.

02:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 85d6
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 37
	Memory at f6000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
	Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
	Memory at f0000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
	I/O ports at d000 [size=128]
	Expansion ROM at 000c0000 [virtual] [disabled] [size=128K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: nvidia
	Kernel modules: nouveau, nvidia_drm, nvidia

The following is the contents of /var/log/Xorg.0.log when using the 455.45 driver.

[     9.468] 
X.Org X Server 1.20.9
X Protocol Version 11, Revision 0
[     9.468] Build Operating System: Linux Arch Linux
[     9.468] Current Operating System: Linux Hayao-PC-ArchLinux 5.4.78-1-lts #1 SMP Wed, 18 Nov 2020 19:51:49 +0000 x86_64
[     9.468] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux-lts root=UUID=08dd01ce-222f-4fa7-b4f2-338b38380b6c rw
[     9.468] Build Date: 19 November 2020  11:42:45AM
[     9.468]  
[     9.468] Current version of pixman: 0.40.0
[     9.468] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[     9.468] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     9.468] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Nov 22 16:24:23 2020
[     9.468] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[     9.468] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[     9.468] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[     9.468] (==) No screen section available. Using defaults.
[     9.468] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[     9.468] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[     9.469] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[     9.469] (==) Automatically adding devices
[     9.469] (==) Automatically enabling devices
[     9.469] (==) Automatically adding GPU devices
[     9.469] (==) Automatically binding GPU devices
[     9.469] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[     9.469] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[     9.469] 	Entry deleted from font path.
[     9.469] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[     9.469] 	Entry deleted from font path.
[     9.469] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[     9.469] 	Entry deleted from font path.
[     9.469] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[     9.469] 	Entry deleted from font path.
[     9.469] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/OTF
[     9.469] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[     9.469] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[     9.469] (II) Module ABI versions:
[     9.469] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[     9.469] 	X.Org Video Driver: 24.1
[     9.469] 	X.Org XInput driver : 24.1
[     9.469] 	X.Org Server Extension : 10.0
[     9.469] (++) using VT number 7

[     9.469] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[     9.470] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[     9.471] (**) OutputClass "nvidia" ModulePath extended to "/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules,/usr/lib/xorg/modules"
[     9.472] (--) PCI:*(2@0:0:0) 10de:1c82:1043:85d6 rev 161, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf0000000/33554432, I/O @ 0x0000d000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[     9.472] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[     9.472] (II) LoadModule: "glx"
[     9.473] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[     9.474] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[     9.474] 	compiled for 1.20.9, module version = 1.0.0
[     9.474] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[     9.474] (II) Applying OutputClass "nvidia" to /dev/dri/card0
[     9.474] 	loading driver: nvidia
[     9.474] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 0
[     9.474] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 1
[     9.474] (==) Matched nv as autoconfigured driver 2
[     9.474] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 3
[     9.474] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 4
[     9.474] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 5
[     9.474] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[     9.474] (II) LoadModule: "nvidia"
[     9.474] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[     9.475] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[     9.475] 	compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[     9.475] 	Module class: X.Org Video Driver
[     9.475] (II) LoadModule: "nouveau"
[     9.475] (WW) Warning, couldn't open module nouveau
[     9.475] (EE) Failed to load module "nouveau" (module does not exist, 0)
[     9.475] (II) LoadModule: "nv"
[     9.475] (WW) Warning, couldn't open module nv
[     9.475] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[     9.475] (II) LoadModule: "modesetting"
[     9.475] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[     9.476] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[     9.476] 	compiled for 1.20.9, module version = 1.20.9
[     9.476] 	Module class: X.Org Video Driver
[     9.476] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.1
[     9.476] (II) LoadModule: "fbdev"
[     9.476] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[     9.476] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[     9.476] (II) LoadModule: "vesa"
[     9.476] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[     9.476] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[     9.476] (II) NVIDIA dlloader X Driver  455.45.01  Thu Nov  5 23:01:05 UTC 2020
[     9.476] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[     9.476] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[     9.476] (II) Loading sub module "fb"
[     9.476] (II) LoadModule: "fb"
[     9.477] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[     9.477] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[     9.477] 	compiled for 1.20.9, module version = 1.0.0
[     9.477] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[     9.477] (II) Loading sub module "wfb"
[     9.477] (II) LoadModule: "wfb"
[     9.477] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[     9.477] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[     9.477] 	compiled for 1.20.9, module version = 1.0.0
[     9.477] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[     9.477] (II) Loading sub module "ramdac"
[     9.477] (II) LoadModule: "ramdac"
[     9.477] (II) Module "ramdac" already built-in
[     9.478] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[     9.478] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages and
[     9.478] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
[     9.478] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[     9.478] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages and
[     9.478] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
[     9.478] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[     9.479] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[     9.479] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages and
[     9.479] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
[     9.479] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[     9.479] (II) UnloadModule: "modesetting"
[     9.479] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[     9.479] (EE) 
Fatal server error:
[     9.479] (EE) no screens found(EE) 
[     9.479] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[     9.479] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[     9.479] (EE) 
[     9.529] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Last edited by hayao (2020-11-22 08:11:14)

Offline

#2 2020-11-22 09:17:18

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 17,218

Offline

Board footer

Powered by FluxBB