You are not logged in.

#1 2020-10-24 01:04:29

jem789
Member
Registered: 2020-10-23
Posts: 4

[SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

I installed Arch Linux on my Dell XPS 13 (9310) and can't get the audio/mic to work. As per https://wiki.archlinux.org/index.php/Ad … chitecture I have the sof-firmware and alsa-ucm-conf packages installed. I've tried creating the file /etc/modprobe.d/alsa-base.conf with contents

options snd_hda_intel index=1,0

and rebooting as it was required for XPS 13 (9343) (https://wiki.archlinux.org/index.php/De … 343)#Audio) but with no luck. I've tried the audio fix for Dell XPS 17 (9700) which was installing soundwire-dkms but also had no luck. Any other ideas to try would be much appreciated.

Here is the output of some relevant commands:

aplay -l

aplay: device_list:274: no soundcards found...

lspci -v | grep "audio"

00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Tiger Lake-LP Smart Sound Technology Audio Controller (rev 20)
	Kernel driver in use: sof-audio-pci

sudo dmesg | grep -i audio

[    0.103244] ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
[    2.511265] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    2.511269] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Digital mics found on Skylake+ platform, using SOF driver
[    2.511295] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[    2.511513] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[    3.227322] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[    3.234082] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[    3.266038] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5
[    3.266039] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[    3.266043] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DMICs detected in NHLT tables: 2
[    3.266536] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Direct firmware load for intel/sof/sof-tgl.ri failed with error -2
[    3.266538] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: request firmware intel/sof/sof-tgl.ri failed err: -2
[    3.266539] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: failed to load DSP firmware -2
[    3.266996] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: sof_probe_work failed err: -2

Last edited by jem789 (2020-10-30 20:10:56)

Offline

#2 2020-10-24 03:05:32

arglebargle
Member
Registered: 2020-10-08
Posts: 3

Re: [SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

Install the sound open firmware package `sof-firmware`. There might be more to do after that but that's the first step, I had similar issues setting up a 10th gen Acer laptop a few weeks ago.

Offline

#3 2020-10-24 11:01:56

guixu758
Member
Registered: 2020-10-24
Posts: 2

Re: [SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

I have the same mistake.
I have installed sof-firmware and alsa-ucm-conf.

I checked the wiki https://wiki.archlinux.org/index.php/Le … _and_later as it seems they have the same sound card but the result is the same.

sudo dmesg | grep -i audio

[  974.515877] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[  974.516108] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[  974.522703] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[  974.543198] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5
[  974.543200] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[  974.543207] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DMICs detected in NHLT tables: 2
[  974.543241] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Direct firmware load for intel/sof/sof-tgl.ri failed with error -2
[  974.543244] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: request firmware intel/sof/sof-tgl.ri failed err: -2
[  974.543246] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: failed to load DSP firmware -2
[  974.544377] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: sof_probe_work failed err: -2

Last edited by guixu758 (2020-10-24 11:05:35)

Offline

#4 2020-10-24 13:42:14

jem789
Member
Registered: 2020-10-23
Posts: 4

Re: [SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

arglebargle wrote:

Install the sound open firmware package `sof-firmware`. There might be more to do after that but that's the first step, I had similar issues setting up a 10th gen Acer laptop a few weeks ago.

I have both sof-firmware and alsa-ucm-conf installed.

I was able to find a workaround (in the comments of https://www.reddit.com/r/Dell/comments/ … ed_ubuntu/) for the sound (but not the mic). I added to /etc/modprobe.d/alsa.conf:

options snd-intel-dspcfg dsp_driver=1

Offline

#5 2020-10-28 02:18:19

Everdras
Member
Registered: 2012-09-13
Posts: 35

Re: [SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

jem789 wrote:
arglebargle wrote:

Install the sound open firmware package `sof-firmware`. There might be more to do after that but that's the first step, I had similar issues setting up a 10th gen Acer laptop a few weeks ago.

I have both sof-firmware and alsa-ucm-conf installed.

I was able to find a workaround (in the comments of https://www.reddit.com/r/Dell/comments/ … ed_ubuntu/) for the sound (but not the mic). I added to /etc/modprobe.d/alsa.conf:

options snd-intel-dspcfg dsp_driver=1

Can confirm this just worked for me (for sound) on my xps 13.

Offline

#6 2020-10-30 20:07:07

jem789
Member
Registered: 2020-10-23
Posts: 4

Re: [SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

I noticed on reddit someone with Fedora 33 got their audio to work on their Dell XPS 13 (9310) with an upgrade to the sof-firmware package (https://www.reddit.com/r/Fedora/comment … _no_audio/). So the next release of the sof-firmware should hopefully fix the audio issues. In the meantime, I found a workaround by installing the latest stable build of sof-firmware from the source. Here are the steps I took:

Uninstall the package sof-firmware.

 sudo pacman -R sof-firmware

Clone the git repository for the sof-firmware binaries

 git clone -b stable-v1.6 https://github.com/thesofproject/sof-bin.git

Change directory to the repository

cd sof-bin

Install the git sof-firmware binary

sudo ./go.sh

Then reboot.

To uninstall to go back to the package version of sof-firmware (taken from steps to wipe previous versions in install script go.sh) run the shell commands

test -n "${ROOT}" ||  \
    ROOT=
test -n "${INTEL_PATH}" || \
    INTEL_PATH=lib/firmware/intel

sudo rm -rf ${ROOT}/${INTEL_PATH}/sof/*
sudo rm -rf ${ROOT}/${INTEL_PATH}/sof-tplg-*
sudo rm -rf ${ROOT}/${INTEL_PATH}/sof-tplg

For me, both sound and microphone work now.

Offline

#7 2020-10-31 17:42:20

jem789
Member
Registered: 2020-10-23
Posts: 4

Re: [SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

The sof-firmware was updated today. No workarounds needed now.

Offline

#8 2020-12-20 14:58:45

AnonymousChen
Member
Registered: 2013-12-19
Posts: 9

Re: [SOLVED] No Audio on Dell XPS 13 (9310)

To fix the mic and audio issue, I fixed it by updating my kernel to 5.10.1

Offline

Board footer

Powered by FluxBB