You are not logged in.

#1 2021-01-11 20:42:45

sphraax
Member
Registered: 2020-02-26
Posts: 3

Asus Strix ROG RTX 3090 OC not working with latest NVIDIA drivers.

Hi,

I have 2 3090s and I'm not being able to use them on Arch Linux. So far I had some success on Ubuntu but never worked on Arch.
When I finish my fresh installation, I attempt to start X and it keeps saying that no screen was found.

My monitor is a widescreen one (Samsung Odyssey G9), Nvidia driver is the latest to date, 460.x.

My specs:

                   -`                    user@localhost
                  .o+`                   ------------
                 `ooo/                   OS: Arch Linux x86_64
                `+oooo:                  Kernel: 5.10.6-arch1-1
               `+oooooo:                 Uptime: 15 mins
               -+oooooo+:                Packages: 807 (pacman)
             `/:-:++oooo+:               Shell: zsh 5.8
            `/++++/+++++++:              Terminal: /dev/pts/0
           `/++++++++++++++:             CPU: AMD Ryzen Threadripper 3990X (128) @ 3.950GHz
          `/+++ooooooooooooo/`           GPU: NVIDIA 4d:00.0 NVIDIA Corporation Device 2204
         ./ooosssso++osssssso+`          GPU: NVIDIA 01:00.0 NVIDIA Corporation Device 2204
        .oossssso-````/ossssss+`         Memory: 997MiB / 257655MiB
       -osssssso.        :ssssssso.
      :osssssss/          osssso+++.
     /ossssssss/         +ssssooo/-
   `/ossssso+/:-         -:/+osssso+-
  `+sso+:-`                   `.-/+oso:
 `++:.                             `-/+/
 .`                                 `/

Here is my xorg.log output:

more /var/log/Xorg.0.log
[   189.923] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-2022.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[   189.924] (WW) Failed to open protocol names file lib/xorg/protocol.txt
[   189.926]
X.Org X Server 1.20.10
X Protocol Version 11, Revision 0
[   189.926] Build Operating System: Linux Arch Linux
[   189.926] Current Operating System: Linux truxton 5.10.6-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Sat, 09 Jan 2021 18:22:35 +0000 x86_64
[   189.926] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-linux root=/dev/mapper/vg0-root rw loglevel=3 cryptdevice=/dev/nvme0n1p3:vg0:allow-discards quiet
[   189.926] Build Date: 14 December 2020  12:10:29PM
[   189.926]
[   189.926] Current version of pixman: 0.40.0
[   189.926] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   189.926] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   189.926] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jan 11 22:19:57 2021
[   189.930] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[   189.930] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   189.932] (==) ServerLayout "Layout0"
[   189.932] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[   189.932] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[   189.932] (**) |   |-->Device "Device0"
[   189.932] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[   189.932] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[   189.932] (==) Automatically adding devices
[   189.932] (==) Automatically enabling devices
[   189.932] (==) Automatically adding GPU devices
[   189.932] (==) Automatically binding GPU devices
[   189.932] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   189.933] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[   189.933] 	Entry deleted from font path.
[   189.933] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[   189.933] 	Entry deleted from font path.
[   189.933] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[   189.933] 	Entry deleted from font path.
[   189.937] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/75dpi
[   189.937] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   189.937] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[   189.937] (WW) Disabling Keyboard0
[   189.937] (WW) Disabling Mouse0
[   189.937] (II) Module ABI versions:
[   189.937] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   189.937] 	X.Org Video Driver: 24.1
[   189.937] 	X.Org XInput driver : 24.1
[   189.937] 	X.Org Server Extension : 10.0
[   189.938] (++) using VT number 1

[   189.939] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_31
[   189.942] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   189.943] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 11 paused 0
[   189.944] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   189.945] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card1 226:1 fd 12 paused 0
[   189.947] (**) OutputClass "nvidia" ModulePath extended to "/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules,/usr/lib/xorg/modules"
[   189.947] (**) OutputClass "nvidia" ModulePath extended to "/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules,/usr/lib/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules,/usr/lib/xorg/modules"
[   189.960] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:2204:1043:87af rev 161, Mem @ 0xe0000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00003000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[   189.960] (--) PCI: (77@0:0:0) 10de:2204:1043:87af rev 161, Mem @ 0xaf000000/16777216, 0x90000000/268435456, 0xa0000000/33554432, I/O @ 0x0000c000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   189.961] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[   189.961] (II) LoadModule: "glx"
[   189.962] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   189.970] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   189.970] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[   189.970] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[   189.970] (II) LoadModule: "nvidia"
[   189.971] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   189.975] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   189.975] 	compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[   189.975] 	Module class: X.Org Video Driver
[   189.976] (II) NVIDIA dlloader X Driver  460.32.03  Sun Dec 27 18:56:00 UTC 2020
[   189.976] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   189.976] (II) systemd-logind: releasing fd for 226:0
[   189.977] (II) Loading sub module "fb"
[   189.977] (II) LoadModule: "fb"
[   189.977] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[   189.978] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   189.978] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[   189.978] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   189.978] (II) Loading sub module "wfb"
[   189.978] (II) LoadModule: "wfb"
[   189.978] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[   189.979] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[   189.979] 	compiled for 1.20.10, module version = 1.0.0
[   189.979] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   189.979] (II) Loading sub module "ramdac"
[   189.979] (II) LoadModule: "ramdac"
[   189.979] (II) Module "ramdac" already built-in
[   190.017] (II) systemd-logind: releasing fd for 226:1
[   190.017] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[   190.017] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[   190.017] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[   190.017] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   190.018] (II) Applying OutputClass "nvidia" options to /dev/dri/card0
[   190.018] (**) NVIDIA(0): Option "ModeValidation" "NoVesaModes,NoXServerModes,AllowNonEdidModes"
[   190.018] (**) NVIDIA(0): Option "AllowEmptyInitialConfiguration"
[   190.018] (**) NVIDIA(0): Option "MetaModes" "DFP-5: 5120x1440+0+0 {ForceCompositionPipeline=On}"
[   190.018] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[   190.018] (II) Loading sub module "glxserver_nvidia"
[   190.018] (II) LoadModule: "glxserver_nvidia"
[   190.018] (II) Loading /usr/lib/nvidia/xorg/libglxserver_nvidia.so
[   190.054] (II) Module glxserver_nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   190.054] 	compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[   190.054] 	Module class: X.Org Server Extension
[   190.054] (II) NVIDIA GLX Module  460.32.03  Sun Dec 27 18:53:34 UTC 2020
[   190.055] (II) NVIDIA: The X server supports PRIME Render Offload.
[   249.696] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please
[   249.697] (EE) NVIDIA(GPU-0):     check your system's kernel log for additional error
[   249.697] (EE) NVIDIA(GPU-0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[   249.697] (EE) NVIDIA(GPU-0):     README for additional information.
[   249.697] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[   249.697] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen
[   249.697] (II) UnloadModule: "nvidia"
[   249.697] (II) UnloadSubModule: "glxserver_nvidia"
[   249.697] (II) Unloading glxserver_nvidia
[   249.697] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[   249.697] (II) UnloadSubModule: "fb"
[   249.697] (**) NVIDIA(G0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[   249.697] (==) NVIDIA(G0): RGB weight 888
[   249.697] (==) NVIDIA(G0): Default visual is TrueColor
[   249.697] (==) NVIDIA(G0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   249.697] (II) Applying OutputClass "nvidia" options to /dev/dri/card1
[   249.697] (**) NVIDIA(G0): Option "AllowEmptyInitialConfiguration"
[   249.697] (**) NVIDIA(G0): Enabling 2D acceleration
[   249.697] (II) NVIDIA: The X server supports PRIME Render Offload.
[   250.705] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GPU-1 at PCI:77:0:0
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-0
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-1
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-2
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-3
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-4
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-5
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-6
[   250.705] (--) NVIDIA(0):     DFP-7
[   250.706] (II) NVIDIA(G0): NVIDIA GPU GeForce RTX 3090 (GA102-A) at PCI:77:0:0 (GPU-1)
[   250.706] (--) NVIDIA(G0): Memory: 25165824 kBytes
[   250.706] (--) NVIDIA(G0): VideoBIOS: 94.02.26.48.19
[   250.706] (II) NVIDIA(G0): Detected PCI Express Link width: 16X
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-0: disconnected
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-0: Internal DisplayPort
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-0: 2670.0 MHz maximum pixel clock
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-1: disconnected
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-1: Internal TMDS
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-1: 165.0 MHz maximum pixel clock
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-2: disconnected
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-2: Internal TMDS
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-2: 165.0 MHz maximum pixel clock
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-3: disconnected
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-3: Internal DisplayPort
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-3: 2670.0 MHz maximum pixel clock
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-4: disconnected
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-4: Internal TMDS
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-4: 165.0 MHz maximum pixel clock
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-5: disconnected
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-5: Internal TMDS
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-5: 165.0 MHz maximum pixel clock
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-6: disconnected
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-6: Internal DisplayPort
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-6: 2670.0 MHz maximum pixel clock
[   250.706] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.707] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-7: disconnected
[   250.707] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-7: Internal TMDS
[   250.707] (--) NVIDIA(GPU-1): DFP-7: 165.0 MHz maximum pixel clock
[   250.707] (--) NVIDIA(GPU-1):
[   250.707] (II) NVIDIA(G0): Validated MetaModes:
[   250.707] (II) NVIDIA(G0):     "NULL"
[   250.707] (II) NVIDIA(G0): Virtual screen size determined to be 640 x 480
[   250.707] (WW) NVIDIA(G0): Unable to get display device for DPI computation.
[   250.707] (==) NVIDIA(G0): DPI set to (75, 75); computed from built-in default
[   250.707] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[   250.707] (EE)
Fatal server error:
[   250.707] (EE) no screens found(EE)
[   250.707] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
	 at http://wiki.x.org
 for help.
[   250.707] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   250.707] (EE)
[   250.709] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

modules are loaded:

lsmod | grep nvidia
nvidia_drm             65536  0
nvidia_modeset       1232896  1 nvidia_drm
nvidia              34086912  1 nvidia_modeset
drm_kms_helper        274432  1 nvidia_drm
drm                   569344  3 drm_kms_helper,nvidia_drm

Seems that the GPUs are not properly recognised:

lspci | grep -A 2 -E "(VGA|3D)"
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation Device 2204 (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation Device 1aef (rev a1)
02:00.0 Non-Essential Instrumentation [1300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Starship/Matisse PCIe Dummy Function
--
4d:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation Device 2204 (rev a1)
4d:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation Device 1aef (rev a1)
4e:00.0 Non-Essential Instrumentation [1300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Starship/Matisse PCIe Dummy Function

Here is my Xorg.conf:

cat /etc/X11/xorg.conf
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 460.32.03

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Samsung"
    ModelName      "LC49g95T"
    HorizSync	   357.0 - 357.0
    VertRefresh    60.0 - 240.0
    Option         "DPMS"

    Modeline "5120x1440" 1939.490  5120 5248 5280 5440  1440 1473 1481 1487  +HSync -VSync
    Modeline "5120x1440_239.76" 1939.490  5120 5248 5280 5440  1440 1473 1481 1487  +HSync -VSync
    Modeline "5120x1440_120.00"  965.600  5120 5168 5200 5280  1440 1443 1453 1524  +HSync -VSync
    Modeline "5120x1440_59.98"   469.000  5120 5168 5200 5280  1440 1443 1453 1481  +HSync -VSync
    Modeline "3840x1080" 1939.490  5120 5248 5280 5440  1440 1473 1481 1487  +HSync -VSync
    Modeline "3840x1080_239.97" 1166.250  3840 3888 3920 4000  1080 1083 1093 1215  +HSync -VSync
    Modeline "3840x1080_119.97" 549.000  3840 3888 3920 4000  1080 1083 1093 1144  +HSync -VSync
    Modeline "3840x1080_59.97" 266.500  3840 3888 3920 4000  1080 1083 1093 1111  +HSync -VSync
    Modeline "2560x1440" 1939.490  5120 5248 5280 5440  1440 1473 1481 1487  +HSync -VSync
    Modeline "2560x1440_239.90" 939.240  2560 2568 2600 2640  1440 1473 1481 1483  +HSync -VSync
    Modeline "2560x1440_120.00" 497.750  2560 2608 2640 2720  1440 1443 1448 1525  +HSync -VSync
    Modeline "2560x1440_59.95" 241.500  2560 2608 2640 2720  1440 1443 1448 1481  +HSync -VSync
    Modeline "2560x1080" 198.000  2560 2808 2852 3000  1080 1084 1089 1100  +HSync +VSync
    Modeline "2560x1080_60.00" 198.000  2560 2808 2852 3000  1080 1084 1089 1100  +HSync +VSync

EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    Boardname      "Asus ROG Strix RTX 3090 O24G Gaming"
    Option	   "ModeValidation" "NoVesaModes,NoXServerModes,AllowNonEdidModes"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    Option         "metamodes" "DFP-5: 5120x1440+0+0 {ForceCompositionPipeline=On}"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
	Modes      "5120x1440" "3840x1080"
	Virtual    5120 1440
    EndSubSection
EndSection

I have no clue of what could be, it complains about the resolution, but those are set in the xorg.conf

Regards.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB