You are not logged in.

#1 2020-11-07 23:20:13

maxwellmakoski
Member
Registered: 2020-11-03
Posts: 1

Firewire issues using Vuescan

Hello Arch family,

I am attempting to setup my Nikon 9000 firewire scanner with Vuescan however it doesnt seem to be able to find the device.

Running as root changes nothing, the scanner does show up in /proc/scsi/scsi

Attached devices:
Host: scsi4 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
  Vendor: Nikon    Model: LS-9000 ED       Rev: 1.01
  Type:   Scanner

I am using a TI firewire card adapter to the nvme slot on my motherboard. Drivers seem to be loaded, checked with with lspci -v

02:00.0 PCI bridge: Texas Instruments XIO2000(A)/XIO2200A PCI Express-to-PCI Bridge (rev 03) (prog-if 00 [Normal decode])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0
	Bus: primary=02, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=32
	I/O behind bridge: [disabled]
	Memory behind bridge: 54600000-546fffff [size=1M]
	Prefetchable memory behind bridge: [disabled]
	Capabilities: <access denied>

03:00.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments XIO2200A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) (rev 01) (prog-if 10 [OHCI])
	Subsystem: Texas Instruments Device 8023
	Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 16
	Memory at 54604000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
	Memory at 54600000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel driver in use: firewire_ohci
	Kernel modules: firewire_ohci

This is the ouput of "lsmod | grep 'firewire\|1394'"

firewire_sbp2          28672  0
firewire_ohci          45056  0
firewire_core          81920  2 firewire_ohci,firewire_sbp2
crc_itu_t              16384  1 firewire_core

I am still trying to wrap my head around how the linux kernel works and how modules are loaded/how firewire and scsi devices interact with the system so I dont fully understand what that means.

lssci -g returns:

[4:0:0:0]    scanner Nikon    LS-9000 ED       1.01  -          -        
[N:0:8215:1] disk    WDS100T3X0C-00SJG0__1                      /dev/nvme0n1  -  

Again, not sure what to make of this bit either. I found a few other threads on the topic and it showed the scsi device mounted somewhere but they threads were all on scsi drives and this is a scanner so I am not sure if it is supposed to show something like /dev/sda0

And this is where I am stuck, the vuescan log (which I will throw at the bottom as its quite long) says its checking for scsi devices, and the nikon shows up in /proc/scsi/scsi so I am struggling to understand why vuecan cant see it. Am I missing something, is there somewhere else the device should be that vuescan might look at?

Please pardon me if this is a noob post and violates any guidlines I will happily take it down/move it. I am but a humble kid trying to learn more about technology. Any help is much appreciated . If there is ever anything I can do to return a favor I will happily do so. Thank you!

Vuescan log:

 0 Begin startup
    0 Calling mdns_open
    2 Calling prob_open
    2 prob: Searching for /dev/usbscanner devices
    2 prob: Searching for libusb devices
    4 [genesys] Genesys Logic backend: test 5600F offset/gain/shutter
    4 prob: Found device: vid 05e3 pid 0620 bcd 9303 mfg "Genesys" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "003"
    4 prob: Found device: vid 18d1 pid 4ee1 bcd 0440 mfg "Google" mdl "Pixel 3" ser "8AUX0ZJ48" por "020"
    4 prob: Found device: vid 1af3 pid 0001 bcd 0001 mfg "Unknown" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "017"
    4 prob: Found device: vid 046d pid 0825 bcd 0012 mfg "Logitech" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "016"
    4 prob: Found device: vid 05e3 pid 0610 bcd 9303 mfg "Genesys" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "015"
    4 prob: Found device: vid feed pid 6060 bcd 0100 mfg "Unknown" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "014"
    4 prob: Found device: vid 8087 pid 0026 bcd 0002 mfg "Intel" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "008"
    4 prob: Found device: vid 048d pid 5702 bcd 0001 mfg "Unknown" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "006"
    4 prob: Found device: vid 05e3 pid 0608 bcd 8536 mfg "Genesys" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "002"
    4 prob: Getting mDNS devices
    4 prob: Found device: Penthouse Tango
    4 prob:          typ: _pdl-datastream._tcp.
    4 prob:          adr: 192.168.86.30
    4 prob:          por: 9100
    4 prob:          txt: 197
    4 prob:               txtvers=1
    4 prob:               rp=
    4 prob:               priority=40
    4 prob:               UUID=b2364b1b-8e52-5f06-074a-97f717eb0565
    4 prob:               mac=84:a9:3e:32:6a:1e
    4 prob:               usb_MFG=HP
    4 prob:               usb_MDL=Tango
    4 prob:               pdl=application/vnd.hp-PCL,image/jpeg,image/urf,image/pwg-raster,application/PCLm
    4 prob: Listing devices being used
    4 Calling scan_open
    4 Searching for SCSI devices
    4 Calling vid1_open
    4 vid1: Disab UVC Camera (046d:0825) wid 1280 hei 960
    4 vid1: Disab UVC Camera (046d:0825) wid 320 hei 240
    4 Calling net1_open
    4 Calling usbi_open
    4 Calling dot4_open
    4 Calling scsi_init
    5 Calling SetupLists
    5 Calling SetupControls
    5 Loading options
    5 Changed Input  | Options              0 (Basic)              2 (Professional)
    5 Changed Prefs  | Window x offset      -1                     833
    5 Changed Prefs  | Window y offset      -1                     389
    5 Changed Prefs  | Window x size        640                    1920
    5 Changed Prefs  | Window y size        480                    1280
    5 Changed Color  | Color balance        7 (White balance)      2 (Neutral)
    5 Calling SetupTop
    5 Calling SetupCrp
    5 Startup complete
    5 ---------------------- Current source/mode settings ----------------------
    5 Source driver                        : disk
    5 Source make                          : Generic
    5 Source name                          : Flatbed
    5 Mode name  0                         : Flatbed
    5 Mode name  1                         : Transparency
    5 Mode name  2                         : Doc Feeder
    5 Scanner mode                         : Flatbed
    5 Capabilities                         : 04000020
    5     file source                      : 00000020
    5     subframe capable                 : 04000000
    5 Maximum positive exposure            : 0
    5 Maximum negative exposure            : 0
    5 Number of frames                     : 0
    5 Ready to scan                        : 0
    5 Device bits per sample               : 8
    5 Device samples per pixel             : 3
    5 Device width                         : 2550
    5 Device height                        : 3300
    5 Device dpi                           : 300
    5 Resolution 1                         : 300
    5 Resolution 2                         : 150
    5 Resolution 3                         : 100
    5 Resolution 4                         : 75
    5 Resolution 5                         : 60
    5 Resolution 6                         : 50
    5 Resolution 7                         : 43
    5 Resolution 8                         : 37
    5 --------------------------------------------------------------------------
    5 **** Menu Help | Update VueScan
    8 Changed Prefs  | VueScanUpdatePrompt "9.7.36"
   11 **** Menu Scan | Find scanners
   11 Calling scan_clos
   11 Calling scsi_term
   11 Calling dot4_clos
   11 Calling usbi_clos
   11 Calling vid1_clos
   11 Exiting scsi_clos
   11 Calling prob_clos
   11 Calling mdns_clos
   11 Calling mdns_open
   14 Calling prob_open
   14 prob: Searching for /dev/usbscanner devices
   14 prob: Searching for libusb devices
   14 [genesys] sane_init_impl: start
   14 [genesys]   sane_init_impl: authorize == null
   14 [genesys]   Genesys Logic backend: test 5600F offset/gain/shutter
   14 [genesys] sane_init_impl: completed
   14 prob: Found device: vid 05e3 pid 0620 bcd 9303 mfg "Genesys" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "003"
   14 prob: Found device: vid 18d1 pid 4ee1 bcd 0440 mfg "Google" mdl "Pixel 3" ser "8AUX0ZJ48" por "020"
   14 prob: Found device: vid 1af3 pid 0001 bcd 0001 mfg "Unknown" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "017"
   14 prob: Found device: vid 046d pid 0825 bcd 0012 mfg "Logitech" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "016"
   14 prob: Found device: vid 05e3 pid 0610 bcd 9303 mfg "Genesys" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "015"
   14 prob: Found device: vid feed pid 6060 bcd 0100 mfg "Unknown" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "014"
   14 prob: Found device: vid 8087 pid 0026 bcd 0002 mfg "Intel" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "008"
   14 prob: Found device: vid 048d pid 5702 bcd 0001 mfg "Unknown" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "006"
   14 prob: Found device: vid 05e3 pid 0608 bcd 8536 mfg "Genesys" mdl "Unknown" ser "Unknown" por "002"
   14 prob: Getting mDNS devices
   14 prob: Found device: Penthouse Tango
   14 prob:          typ: _pdl-datastream._tcp.
   14 prob:          adr: 192.168.86.30
   14 prob:          por: 9100
   14 prob:          txt: 197
   14 prob:               txtvers=1
   14 prob:               rp=
   14 prob:               priority=40
   14 prob:               UUID=b2364b1b-8e52-5f06-074a-97f717eb0565
   14 prob:               mac=84:a9:3e:32:6a:1e
   14 prob:               usb_MFG=HP
   14 prob:               usb_MDL=Tango
   14 prob:               pdl=application/vnd.hp-PCL,image/jpeg,image/urf,image/pwg-raster,application/PCLm
   14 prob: Listing devices being used
   14 Calling scan_open
   14 Searching for SCSI devices
   14 Calling vid1_open
   14 vid1: Disab UVC Camera (046d:0825) wid 1280 hei 960
   14 vid1: Disab UVC Camera (046d:0825) wid 320 hei 240
   14 Calling net1_open
   14 Calling usbi_open
   15 Calling dot4_open
   15 Calling scsi_init
   15 Changed Color  | Color balance        2 (Neutral)            7 (White balance)
   15 Changed Color  | B/W brand            0 (ADVANTiX      )     17 (TMAX-100      )
   15 Changed Color  | B/W type             0 (D-76 CI = .40      ) 7 (TMAX CI = .55      )
   15 Changed Input  | Options              0 (Basic)              2 (Professional)
   15 Changed Prefs  | Window x offset      -1                     833
   15 Changed Prefs  | Window y offset      -1                     389
   15 Changed Prefs  | Window x size        640                    1920
   15 Changed Prefs  | Window y size        480                    1280
   15 Changed Prefs  | VueScanUpdatePrompt "9.7.36"
   15 Changed Color  | Color balance        7 (White balance)      2 (Neutral)
   16 Calling scan_clos
   16 Calling scsi_term
   16 Calling dot4_clos
   16 Calling usbi_clos
   16 Calling vid1_clos
   16 Exiting scsi_clos
   16 Calling prob_clos
   16 Calling mdns_clos

Last edited by maxwellmakoski (2020-11-08 22:50:29)

Offline

#2 2020-11-08 00:33:12

2ManyDogs
Forum Moderator
Registered: 2012-01-15
Posts: 3,529

Re: Firewire issues using Vuescan

Welcome to the forum. Please edit your post and use [ code ] tags (not quote tags) when posting output.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Co … s_and_code
https://bbs.archlinux.org/help.php#bbcode

Last edited by 2ManyDogs (2020-11-08 00:33:46)


"The prettier the user interface, and the fewer odd replies the system allows you to make, the dumber you once appeared in the mind of the designer." -- Ellen Ullman
-----
How to post

Offline

#3 2021-01-16 19:18:54

terpderp
Member
Registered: 2020-08-03
Posts: 2

Re: Firewire issues using Vuescan

I was hooking a Nikon Coolscan 4000 to use with VueScan today. Besides being a Nikon 4000 instead of 9000, I have the same output. Seems detected, but VueScan fails to see it. Sane doesn't see it either.

When testing with sane, it mentioned the sg modules needed to be loaded for SCSI scanners.

modprobe sg

After loading, sane found it. I then did a Find Scanners in VueScan and it found it as well. Time to test it...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB