You are not logged in.

#1 2021-02-21 21:00:22

gavsiu
Member
Registered: 2016-04-08
Posts: 12

Lenovo Legion 7i external monitor lags under certain conditions

Amongst a few other issues that hopefully get resolved eventually like the 100% brightness and no sound through speakers, I don't see any mention of monitor lag when only the external monitor is active.

Internal monitor is obviously fine, so is connecting to my external monitor with dual screen. The problem is when I turn off my laptop monitor, the external one becomes really laggy. Every click or keypress takes like 5 seconds to do anything. I used Arandr to activate the monitors and was planning on using autorandr to automate it.

I had the same monitor connected to a really old laptop running Arch using the same apps and had no issues turning off the internal monitor. The battery in that laptop died a while ago, so I did switch to the discrete GPU only.

The monitor is connected through a USB C to DisplayPort cable. I am using the drivers from Nvidia.

Specs:

BenQ PD2500Q

Host: 81YT Lenovo Legion 7 15IMH05
Kernel: 5.10.16-arch1-1
WM: bspwm
CPU: Intel i7-10750H (12) @ 5.000GHz
GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060 Mobile
GPU: Intel UHD Graphics

Last edited by gavsiu (2021-02-22 23:47:30)

Offline

#2 2021-02-22 21:22:35

gavsiu
Member
Registered: 2016-04-08
Posts: 12

Re: Lenovo Legion 7i external monitor lags under certain conditions

picom backend issue. Fixed by changing from glx to xrender. glx and `--xrender-sync-fence` does not work. xr_glx_hybrid with or without `--vsync-use-glfinish` does not work. glx used to work on my 7 year old laptop and I mostly copied the config.

Offline

#3 2021-02-22 23:46:59

gavsiu
Member
Registered: 2016-04-08
Posts: 12

Re: Lenovo Legion 7i external monitor lags under certain conditions

Ok maybe not just a picom issue. Everything seemed fixed until I opened Steam. It was the only thing that lagged. I can open a terminal next to Steam and the terminal would work fine. I killed off picom and the issue remained.

intel-gpu-top shows Render/3D idling at 0.25% when not hovering my mouse over Steam. It jumps to about 55% when I hover over the Steam window.

prime-run steam still lags. intel-gpu-top doesn't spike.

Both with picom killed.

Last edited by gavsiu (2021-02-22 23:56:56)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB