You are not logged in.

#1 2021-04-04 14:35:26

TripleK2004
Member
Registered: 2021-04-04
Posts: 4

Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

It was yesterday i was monitoring my clock speeds with Arch Kernel booted and found that its actually half (1.8 ghz) of my burst clock which is 3.4 ghz. But when i install Zen kernel i can reach 3.4 ghz in performance governor. Why is that so?
I have an Intel 8th gen 8250U cpu

Last edited by TripleK2004 (2021-04-04 14:36:26)

Offline

#2 2021-04-04 16:30:35

jonathon
Member
Registered: 2016-09-19
Posts: 90

Re: Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

Were you comparing the performance governor on both kernels?

Offline

#3 2021-04-04 16:42:25

TripleK2004
Member
Registered: 2021-04-04
Posts: 4

Re: Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

No, but why wouldnt the arch kernel allow me to use my max clock

Offline

#4 2021-04-04 19:20:49

jonathon
Member
Registered: 2016-09-19
Posts: 90

Re: Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

How do you know that the `linux` kernel doesn't?

How have you configured your laptop? Are you running on battery? etc.

Last edited by jonathon (2021-04-04 19:21:34)

Offline

#5 2021-04-04 19:21:04

paulkerry
Member
From: Sheffield, UK
Registered: 2014-10-02
Posts: 570

Re: Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

TripleK2004 wrote:

It was yesterday i was monitoring my clock speeds with Arch Kernel booted

Which specific kernel i.e. stable, hardened or longterm ( https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel ) and which specific version?
See also https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1966032

Also for "burst clock" do you mean "Max Turbo Frequency"?
Also what does the

i7z

https://archlinux.org/packages/community/x86_64/i7z/
command tell you?

Last edited by paulkerry (2021-04-04 19:26:26)

Offline

#6 2021-04-04 23:05:25

TripleK2004
Member
Registered: 2021-04-04
Posts: 4

Re: Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

jonathon wrote:

How do you know that the `linux` kernel doesn't?

How have you configured your laptop? Are you running on battery? etc.

I know because i am using frequency monitoring utilities, how else do i come to know that. lol
I have enabled Intel turbo boost in my BIOS.
And i never run it on battery

Offline

#7 2021-04-04 23:19:15

TripleK2004
Member
Registered: 2021-04-04
Posts: 4

Re: Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

paulkerry wrote:
TripleK2004 wrote:

It was yesterday i was monitoring my clock speeds with Arch Kernel booted

Which specific kernel i.e. stable, hardened or longterm ( https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel ) and which specific version?
See also https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1966032

Also for "burst clock" do you mean "Max Turbo Frequency"?
Also what does the

i7z

https://archlinux.org/packages/community/x86_64/i7z/
command tell you?

I am running the stable one 5.11.
QPA5M2F.png

oops sorry guys, the terminal utility which i was using wasnt showing the real frequency
MrOgNlB.png

This was my first Post and thanks to Paulkerry 

i7z

us really great. Sorry again smile . Thanks for the support guys

Last edited by TripleK2004 (2021-04-04 23:35:39)

Offline

#8 2021-04-05 19:03:13

paulkerry
Member
From: Sheffield, UK
Registered: 2014-10-02
Posts: 570

Re: Arch Kernel not able to utilize the maximum clock speed

Glad you are sorted - please remember to edit your first post and prepend "[SOLVED]" to the title.
Cheers
Paul.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB