You are not logged in.

#1 2021-04-19 21:20:53

Michal4k
Member
Registered: 2021-04-19
Posts: 2

[SOLVED] QT5 wayland no text rendered

Hi,

I have problem with QT5 apps under wayland. If i set QT_QPA_PLATFORM=wayland and start some QT apps it take incredibly long to start and no text is rendered in the window.

Let say i try open wireshark under wayland i take about 1 minute and after loading there is no text in the window only gui elements without text.

with QT_LOGGING_RULES='*=true' prints this for every font i have:
22:40:06.805     Main Warn QFontDatabase::match
  request:
    family: Noto Sans Lao [-- any --], script: 2
    weight: 50, style: 0
    stretch: 100
    pixelSize: 0
    pitch: p
22:40:06.805     Main Warn QFontDatabase::match
  request:
    family: Noto Sans Linear B [-- any --], script: 2
    weight: 50, style: 0
    stretch: 100
    pixelSize: 0
    pitch: p
22:40:06.805     Main Warn   REMARK: looking for best foundry for family 'Noto Sans Linear B' [1]
22:40:06.805     Main Warn           looking for matching style in foundry 'GOOG' 1
22:40:06.805     Main Warn           best style has distance 0x0
22:40:06.805     Main Warn           found smoothly scalable font (0 pixels)
22:40:06.805     Main Warn           found a match: score 0 best score so far ffffffff


Under xwayland with QT_QPA_PLATFORM=xcb everythings work fine.

Do I have something set incorrectly? Why QT apps not render any text under wayland?

Last edited by Michal4k (2021-04-21 12:02:46)

Offline

#2 2021-04-20 19:57:43

dogknowsnx
Member
Registered: 2021-04-12
Posts: 5

Re: [SOLVED] QT5 wayland no text rendered

Have you tried qt5ct and setting up the theme/font from there? You will have to export

QT_QPA_PLATFORMTHEME=qt5ct

Last edited by dogknowsnx (2021-04-20 19:58:02)

Offline

#3 2021-04-21 12:01:33

Michal4k
Member
Registered: 2021-04-19
Posts: 2

Re: [SOLVED] QT5 wayland no text rendered

[Resolved]
It was caused by this environment variable.
QT_WAYLAND_FORCE_DPI=physical

Offline

Board footer

Powered by FluxBB