You are not logged in.

#1 2021-07-21 05:56:55

SimonJ
Member
From: Costa Blanca, España
Registered: 2021-05-11
Posts: 61
Website

chromium hangs after upgrade

I upgraded chromium from  91.0.4472.114-1 to 92.0.4515.107-1

When launching it appears to hang, with the startup page not loading and no controls working at all.

In the terminal this is the error

[28281:28281:0721/075221.077039:ERROR:network_service_instance_impl.cc(331)] Network service crashed, restarting service.
[28281:28281:0721/075222.728852:ERROR:network_service_instance_impl.cc(331)] Network service crashed, restarting service.
[28281:28281:0721/075226.016628:ERROR:network_service_instance_impl.cc(331)] Network service crashed, restarting service.
[0721/075227.775891:ERROR:scoped_ptrace_attach.cc(37)] process not stopped
[0721/075227.776105:ERROR:scoped_ptrace_attach.cc(27)] ptrace: Operation not permitted (1)
[28281:28281:0721/075227.789484:ERROR:network_service_instance_impl.cc(331)] Network service crashed, restarting service.
[28281:28281:0721/075234.743521:ERROR:network_service_instance_impl.cc(331)] Network service crashed, restarting service.

This is the same with a new profile in .config.

If I revert to the old version it works without error. I did a search and no results, so maybe it is just me.

Thanks for any pointers.


--
R L U: 222126

Offline

#2 2021-07-21 06:44:07

pl
Member
Registered: 2014-02-10
Posts: 32

Re: chromium hangs after upgrade

Not just you. Both Chromium and Chrome hang on any attempt to load a page.

[  120.623581] ThreadPoolForeg[2904]: segfault at 101e ip 000055c3263ea472 sp 00007f21a055afc0 error 4 in chromium[55c320023000+8c58000]
[  120.623594] Code: 02 cc 0f 0b cc cc cc cc 55 48 89 e5 48 89 f1 48 81 e1 00 00 e0 ff 48 c1 ee 09 81 e6 e0 0f 00 00 48 8d 04 31 48 05 00 10 00 00 <0f> b6 94 31 1e 10 00 00 48 89 d1 48 f7 d9 48 c1 e2 05 48 89 c6 48
[  120.623618] audit: type=1701 audit(1626849273.044:362): auid=1000 uid=1000 gid=1000 ses=1 pid=2900 comm="ThreadPoolForeg" exe="/usr/lib/chromium/chromium" sig=11 res=1
[  120.631477] audit: type=1334 audit(1626849273.051:363): prog-id=120 op=LOAD
[  120.631559] audit: type=1334 audit(1626849273.051:364): prog-id=121 op=LOAD
[  120.631590] audit: type=1334 audit(1626849273.051:365): prog-id=122 op=LOAD
[  120.632463] audit: type=1130 audit(1626849273.054:366): pid=1 uid=0 auid=4294967295 ses=4294967295 msg='unit=systemd-coredump@31-2908-0 comm="systemd" exe="/usr/lib/systemd/systemd" hostname=? addr=? terminal=? res=success'
[  127.108799] logitech-hidpp-device 0003:046D:406A.0004: HID++ 4.5 device connected.
[  133.856334] show_signal_msg: 4 callbacks suppressed
[  133.856337] ThreadPoolForeg[2727]: segfault at 101e ip 000055ea91488b32 sp 00007ff1b0727320 error 4 in chrome[55ea89aa9000+822b000]
[  133.856360] Code: 83 c4 08 5b 5d c3 cc cc 55 48 89 e5 48 89 f1 48 81 e1 00 00 e0 ff 48 c1 ee 09 81 e6 e0 0f 00 00 48 8d 04 31 48 05 00 10 00 00 <0f> b6 94 31 1e 10 00 00 48 89 d1 48 f7 d9 48 c1 e2 05 48 89 c6 48
[  133.856387] audit: type=1701 audit(1626849286.278:371): auid=1000 uid=1000 gid=1000 ses=1 pid=2720 comm="ThreadPoolForeg" exe="/opt/google/chrome/chrome" sig=11 res=1
[  133.862587] audit: type=1334 audit(1626849286.284:372): prog-id=123 op=LOAD
[  133.862653] audit: type=1334 audit(1626849286.284:373): prog-id=124 op=LOAD
[  133.862690] audit: type=1334 audit(1626849286.284:374): prog-id=125 op=LOAD

Downgrading to 91.0.x helps indeed.

Offline

#3 2021-07-21 07:11:57

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,964

Offline

#4 2021-07-21 07:20:20

botux
Member
Registered: 2021-07-21
Posts: 2

Re: chromium hangs after upgrade

Hi,
I can confirm this problem.
This morning after update of chromium to version 92.0.4515.107-1, I get

ERROR:network_service_instance_impl.cc(331)] Network service crashed, restarting service.

on every start and network connection is broken.

It seems to be related to existing settings. When I clean folder .config/chromium/  the problem is gone.
But my settings are gone, too. sad

Last edited by botux (2021-07-21 07:20:49)

Offline

#5 2021-07-21 07:25:41

SimonJ
Member
From: Costa Blanca, España
Registered: 2021-05-11
Posts: 61
Website

Re: chromium hangs after upgrade

botux wrote:

Hi,


It seems to be related to existing settings. When I clean folder .config/chromium/  the problem is gone.
But my settings are gone, too. sad

This didn't work for me.

This has got the new version working, I am not sure what it will break though.

systemctl disable systemd-resolved.service

Last edited by SimonJ (2021-07-21 07:32:28)


--
R L U: 222126

Offline

#6 2021-07-21 07:41:00

botux
Member
Registered: 2021-07-21
Posts: 2

Re: chromium hangs after upgrade

SimonJ wrote:

This has got the new version working, I am not sure what it will break though.

systemctl disable systemd-resolved.service

Thanks, this workaround works.

I will test and check what impact a disabled resolved has on my system.

Offline

#7 2021-07-21 07:47:32

SimonJ
Member
From: Costa Blanca, España
Registered: 2021-05-11
Posts: 61
Website

Re: chromium hangs after upgrade

Update, you can just edit the order in /etc/nsswitch.conf to

hosts: files mymachines dns myhostname resolve [!UNAVAIL=return] 

and then

systemctl restart systemd-resolved.service

--
R L U: 222126

Offline

#8 2021-07-21 08:12:26

foutrelis
Developer
From: Athens, Greece
Registered: 2008-07-28
Posts: 702
Website

Re: chromium hangs after upgrade

IMO don't bother with /etc/nsswitch.conf; instead, stop systemd-resolved and then put something like "nameserver 1.1.1.1" into /etc/resolv.conf and wait until the issue is fixed if you want to re-enable resolved.

Edit: chromium 92.0.4515.107-2 (w/ use_allocator="none") should avoid this issue until it's properly fixed upstream (either systemd or chromium).

Last edited by foutrelis (2021-07-21 10:18:08)

Offline

#9 2021-07-21 13:39:43

lpr1
Member
Registered: 2017-10-08
Posts: 57

Re: chromium hangs after upgrade

Same issue, indeed chromium 92.0.4515.107-2 does avoid the issue for now.

Offline

#10 2021-07-21 15:55:11

ManOfDiamond
Member
Registered: 2021-06-08
Posts: 1

Re: chromium hangs after upgrade

yes, i'm facing too, here on my pc.

Offline

#11 2021-08-02 07:28:42

heaveaxy
Member
Registered: 2021-08-02
Posts: 2

Re: chromium hangs after upgrade

Hi, facing with it with starting of Vivaldi. It seems that I resolved it without changing config files. After installing "nss" package browser starts work correctly.

UPD: sorry, that's wrong)) problem is actual

Last edited by heaveaxy (2021-08-02 07:43:24)

Offline

#12 2021-08-02 07:32:44

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,964

Re: chromium hangs after upgrade

After installing "nss" package browser starts work correctly.

Are you using archlinux?

nss is a hard dependency for vivaldi. https://archlinux.org/packages/communit … 4/vivaldi/
You *cannot* have installed it afterwards.
You're either conducting partial upgrades or the outcome is purely coincidental.

Offline

#13 2021-08-02 07:46:52

heaveaxy
Member
Registered: 2021-08-02
Posts: 2

Re: chromium hangs after upgrade

You right, didn't notice about "reinstalling" thing

Offline

#14 2021-08-04 20:14:21

zpg443
Member
Registered: 2016-12-03
Posts: 244

Re: chromium hangs after upgrade

SimonJ wrote:

Update, you can just edit the order in /etc/nsswitch.conf to

hosts: files mymachines dns myhostname resolve [!UNAVAIL=return] 

and then

systemctl restart systemd-resolved.service

This "resolved" the error in Vivaldi.

Offline

#15 2021-08-04 20:42:52

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 28,964

Re: chromium hangs after upgrade

That's equivalent to not using resolved and in any event myhostname should™ be before dns.
It also probably means that systemd-resolved returns a bogus status (I guess "notfound") for uncached domains.

Offline

#16 2021-08-04 22:08:55

zpg443
Member
Registered: 2016-12-03
Posts: 244

Re: chromium hangs after upgrade

seth wrote:

That's equivalent to not using resolved and in any event myhostname should™ be before dns.
It also probably means that systemd-resolved returns a bogus status (I guess "notfound") for uncached domains.

Not only that, page loading became quite choppy, so I went back to the old way until the issue is fixed.

systemctl disable systemd-resolved.service

Offline

Board footer

Powered by FluxBB