You are not logged in.

#1 2021-07-24 19:36:09

jrgiacone
Member
Registered: 2021-04-24
Posts: 5

Pipewire (alsamixer) USB DAC (Schiit Hel) "Broken Pipe"

Good afternoon,

I am currently on kernel 5.13.4. I do have sound coming through the device and I can use pavucontrol to mess with settings on the Schiit Hel with Analog Stereo [This is a USB DAC]. However, I get a few errors when I boot, I will show the journal log errors below, and I get errors when I try and select the device in alsamixer.

On boot running journalctl -p 3 -b:

Jul 24 12:10:35 archdesk pipewire-media-session[719]: Unable to load mixer: Broken pipe
Jul 24 12:10:35 archdesk kernel: usb 1-1: cannot get ctl value: req = 0x81, wValue = 0x100, wIndex = 0x1100, type = 1
Jul 24 12:10:35 archdesk pipewire-media-session[719]: Unable to load mixer: Broken pipe
Jul 24 12:10:35 archdesk kernel: usb 1-1: cannot get ctl value: req = 0x81, wValue = 0x100, wIndex = 0x1100, type = 1
Jul 24 12:10:35 archdesk pipewire-media-session[719]: Unable to load mixer: Broken pipe
Jul 24 12:10:35 archdesk kernel: usb 1-1: cannot get ctl value: req = 0x81, wValue = 0x100, wIndex = 0x1100, type = 1
Jul 24 12:10:35 archdesk pipewire-media-session[719]: Unable to load mixer: Broken pipe
Jul 24 12:10:35 archdesk kernel: usb 1-1: cannot get ctl value: req = 0x81, wValue = 0x100, wIndex = 0x1100, type = 1
Jul 24 12:10:35 archdesk kernel: usb 1-6: 3:1: cannot get freq at ep 0x84
Jul 24 12:10:35 archdesk kernel: usb 1-6: 3:1: cannot get freq at ep 0x84
Jul 24 12:10:35 archdesk pipewire-media-session[719]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown

When selecting the device in alsa mixer:

cannot load mixer controls: Broken pipe

When using pactl list sinks (this is the sink of the device) [note the state changes to running if I start playing sound:

Sink #72
    State: SUSPENDED
    Name: alsa_output.usb-Schiit_Audio_Schiit_Hel-00.analog-stereo
    Description: Schiit Hel Analog Stereo
    Driver: PipeWire
    Sample Specification: s32le 2ch 48000Hz
    Channel Map: front-left,front-right
    Owner Module: 4294967295
    Mute: no
    Volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
            balance 0.00
    Base Volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
    Monitor Source: alsa_output.usb-Schiit_Audio_Schiit_Hel-00.analog-stereo.monitor
    Latency: 0 usec, configured 0 usec
    Flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY
    Properties:
        object.path = "alsa:pcm:2:front:2:playback"
        api.alsa.path = "front:2"
        api.alsa.pcm.card = "2"
        api.alsa.pcm.stream = "playback"
        audio.channels = "2"
        audio.position = "FL,FR"
        device.routes = "0"
        alsa.resolution_bits = "16"
        device.api = "alsa"
        device.class = "sound"
        alsa.class = "generic"
        alsa.subclass = "generic-mix"
        alsa.name = "USB Audio"
        alsa.id = "USB Audio"
        alsa.subdevice = "0"
        alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
        alsa.device = "0"
        alsa.card = "2"
        alsa.card_name = "Schiit Hel"
        alsa.long_card_name = "Schiit Audio Schiit Hel at usb-0000:2a:00.1-1, high speed"
        alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
        device.profile.name = "analog-stereo"
        device.profile.description = "Analog Stereo"
        card.profile.device = "4"
        device.id = "55"
        factory.name = "api.alsa.pcm.sink"
        priority.driver = "881"
        priority.session = "881"
        media.class = "Audio/Sink"
        node.nick = "Schiit Hel"
        node.name = "alsa_output.usb-Schiit_Audio_Schiit_Hel-00.analog-stereo"
        device.description = "Schiit Hel Analog Stereo"
        device.icon_name = "audio-card-analog"
        node.pause-on-idle = "false"
        factory.id = "18"
        client.id = "32"
        node.driver = "true"
        factory.mode = "merge"
        audio.adapt.follower = ""
        library.name = "audioconvert/libspa-audioconvert"
        object.id = "72"
        node.max-latency = "32768/48000"
    Formats:
        pcm

Sound does work and microphone input does work. I was just curious if there were any ways to get rid of the journalctl errors and use alsamixer to configure the sound settings?

Last edited by jrgiacone (2021-07-27 16:10:51)

Offline

#2 2021-07-26 09:08:20

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 14,453

Re: Pipewire (alsamixer) USB DAC (Schiit Hel) "Broken Pipe"

Unlikely to be possible if the USB DAC does not expose a mixer control to the operating system (... many don't) . Ignore the errors, use pactl or pulsemixer or so to control the software volume provided by pipewire. Also please wrap these outputs in

[code] code here[/code]

tags

Last edited by V1del (2021-07-26 09:09:38)

Online

#3 2021-07-27 16:12:01

jrgiacone
Member
Registered: 2021-04-24
Posts: 5

Re: Pipewire (alsamixer) USB DAC (Schiit Hel) "Broken Pipe"

Thank you! I appreciate it.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB