You are not logged in.

#26 2020-11-30 14:32:25

batmax
Member
Registered: 2020-11-24
Posts: 8

Re: Wine stoped working after system update

humeniuc wrote:
batmax wrote:

I have an Intel GPU, but I'm not using the xf86-video-intel driver. I'm using Xorg's modesetting driver, but still the same problem. Downgrading the kernel doesn't work either.

Can you post your /etc/X11/xorg.conf file?

Here:

Section "ServerLayout"
	Identifier     "X.org Configured"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	Screen      1  "Screen1" RightOf "Screen0"
	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
	FontPath     "/usr/share/fonts/misc"
	FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"
	FontPath     "/usr/share/fonts/OTF"
	FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
	FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi"
	FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi"
EndSection

Section "Module"
	Load  "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard0"
	Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "Monitor Vendor"
	ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor1"
	VendorName   "Monitor Vendor"
	ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "Card0"
	Driver      "vesa"
	BusID       "PCI:3:0:0"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
        ### <percent>: "<f>%"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "kmsdev"             	# <str>
        #Option     "ShadowFB"           	# [<bool>]
        #Option     "AccelMethod"        	# <str>
        #Option     "PageFlip"           	# [<bool>]
        #Option     "ZaphodHeads"        	# <str>
        #Option     "DoubleShadow"       	# [<bool>]
	Identifier  "Card1"
	Driver      "modesetting"
	BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Card0"
	Monitor    "Monitor0"
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     1
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     4
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen1"
	Device     "Card1"
	Monitor    "Monitor1"
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     1
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     4
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
	EndSubSection
EndSection

Offline

#27 2020-11-30 15:23:44

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 14,112

Re: Wine stoped working after system update

What is this xorg config? Why is it even present in that form and why are you enforcing the vesa  driver? That would quite likely be the reason for your issues, what was the goal here?

If those are attempts to configure a optimus system that just looks generally broken and you should rather read https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus and decide for options listed there.

If this wasn't an attempt at configuring an optimus system, what happens if you just delete that file

Last edited by V1del (2020-11-30 15:30:29)

Online

#28 2020-11-30 15:38:13

batmax
Member
Registered: 2020-11-24
Posts: 8

Re: Wine stoped working after system update

V1del wrote:

What is this xorg config? Why is it even present in that form and why are you enforcing the vesa  driver? That would quite likely be the reason for your issues, what was the goal here?

If those are attempts to configure a optimus system that just looks generally broken and you should rather read https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA_Optimus and decide for options listed there.

If this wasn't an attempt at configuring an optimus system, what happens if you just delete that file

Thank you. It has been there since I first installed Arch. I never edited my xorg.conf by hand. The VESA driver doesn't get used. I have an Intel and an NVIDIA GPU on my laptop. I primarily use the Intel GPU, and use Bumblebee (successfully) in the rare times that I need extra power. Everything was fine till Wine was upgraded to 5.22. The Xorg stack was upgraded a day before that. The kernel was also upgraded to 5.9.10 around that time. Downgrading Wine or the kernel didn't resolve my issues. Switching to Intel only or NVIDIA only didn't work either.

Moving to Wine 5.03 stable fixed things. Everything's fine now.

Offline

#29 2020-11-30 15:48:44

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 14,112

Re: Wine stoped working after system update

Arch doesn't set up a config, if it is present in that from then because you ran xorg --configure at some point, which isn't really maintained and was actually broken for quite a while. There's really not much reason for this particular config to exist in the form that it does. Bumblebee will set up a proper minimal config that does the right thing.

The config as presents leads to "one" screen being driven by the vesa driver (... which is probably not necessary and leads to a buggy state )

Last edited by V1del (2020-11-30 15:52:13)

Online

#30 2020-12-01 14:21:24

jehiva
Member
Registered: 2011-06-24
Posts: 10

Re: Wine stoped working after system update

This has impacted my system as well.  I notice the following commonalities:

- I am on a setup using Bumblebee/intel/nvidia (a Thinkpad)
- Wine stopped working to launch graphical, CLI was still fine
- Changing to wine-staging "fixed" it for single monitor mode
- When I run dual monitors with bumblebee, wine-staging also fails similarly (error 998, cannot launch window)
- I use i3 and slim for the WM/login manager

I'm going to compile 5.0.3 from source and see if that fixes it

Edit: Well, I managed to build 5.0.1, but I can confirm this fixes the issue.

Last edited by jehiva (2020-12-01 16:42:28)

Offline

#31 2020-12-05 14:44:52

batmax
Member
Registered: 2020-11-24
Posts: 8

Re: Wine stoped working after system update

After a kernel update to 5.9.11, and Xorg -- which I initially thought was the culprit -- Wine 5.22 still doesn't work. Wine-stable 5.03 and Wine-staging 5.22 both work fine.

Offline

#32 2020-12-06 17:42:31

archtefo
Member
Registered: 2016-08-07
Posts: 18

Re: Wine stoped working after system update

Same here.
I can confirm that removing 'wine' package and installing 'wine-stable' from the AUR solve the issue.

Offline

#33 2020-12-06 17:49:23

ljshap
Member
From: Ossining, NY
Registered: 2008-01-23
Posts: 160

Re: Wine stoped working after system update

Quicken 2002 no longer worked after a wine update although some other less graphical wine programs did work. 
After a downgrade to wine 5.9-1, everything is working again.  I didn't bother to check whether a slightly new version of wine would work.

I'm using openbox but with the xfce4-panel.  The applications menu no long contains a menu entry for wine programs. Not sure when this happened but it was pretty recently.

Last edited by ljshap (2020-12-06 17:53:55)


Live Free or Die !

Offline

#34 2020-12-07 02:12:52

PNwave
Member
Registered: 2020-06-29
Posts: 1

Re: Wine stoped working after system update

This occurs in my system too. After updating the packages, wine with the 64-bit arch doesn't work correctly.
However, wine with the 32-bit arch works without any problem.

Last edited by PNwave (2020-12-07 02:13:33)

Offline

#35 2020-12-07 17:57:28

xexaxo
Member
Registered: 2020-09-28
Posts: 3

Re: Wine stoped working after system update

Everyone, if you want to get this issue resolved consider the following:
- track _exactly_ which package (or potentially two) caused the regression - walk through the pacman.log, reverting (downgrading) one package at a time
- open a bug report, including the versions of xorg, mesa, nvidia, kernel as well as any configuration files that you have

Without this information, very few developers can help and fix the problem.

Offline

#36 2020-12-13 14:19:43

grochu112
Member
Registered: 2019-11-03
Posts: 4

Re: Wine stoped working after system update

I tried compiling wine-5.22 by myself.
It did NOT fix the issue.

Then I've walked back the A.L.A. for wine package.
Seams the last functional version for me is: "wine-5.10-1"
Might be a hint for someone debugging.

Also mentioned it under bug tracker ticket:
https://bugs.archlinux.org/task/68771

Offline

#37 2020-12-14 17:20:59

xexaxo
Member
Registered: 2020-09-28
Posts: 3

Re: Wine stoped working after system update

@grochu112 if you have a working and non-working wine versions, you can try bisecting wine. Essentially one will walk through the wine git history and build/test different builds to find the offender.

See the wine wiki for details https://wiki.winehq.org/Regression_Testing and tweak the ./configure ... line to match the PKGBUILD one.

Offline

#38 2021-01-05 02:08:26

grochu112
Member
Registered: 2019-11-03
Posts: 4

Re: Wine stoped working after system update

Using git dissection, I was able to establish the first faulty commit:

145cfce1135a7e59cc4c89cd05b572403f188161 is the first bad commit
commit 145cfce1135a7e59cc4c89cd05b572403f188161
Author: Zhiyi Zhang <zzhang@codeweavers.com>
Date: Wed Jun 17 20:02:04 2020 +0800

winex11.drv: Add a Vulkan UUID property for GPUs.

A Vulkan UUID property is used to find the corresponding GPU in SetupAPI.

Signed-off-by: Zhiyi Zhang <zzhang@codeweavers.com>
Signed-off-by: Liam Middlebrook <lmiddlebrook@nvidia.com>
Signed-off-by: Alexandre Julliard <julliard@winehq.org>

dlls/winex11.drv/display.c | 15 +++++--
dlls/winex11.drv/x11drv.h | 2 +
dlls/winex11.drv/xrandr.c | 99 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
3 files changed, 113 insertions(+), 3 deletions(-)

Offline

#39 2021-01-26 14:15:33

k44
Member
Registered: 2013-03-30
Posts: 22

Re: Wine stoped working after system update

I still have the issue w/ wine 6.0.2

Offline

#40 2021-02-01 17:57:45

iamzimy
Member
Registered: 2019-10-24
Posts: 7

Re: Wine stoped working after system update

Having this problem with Wine 6.1.1 too, the only solution for me was to downgrade to wine 5.10

Offline

#41 2021-04-10 16:07:17

batmax
Member
Registered: 2020-11-24
Posts: 8

Re: Wine stoped working after system update

I also had to downgrade to 5.10 for several months. Wine 6.5 and 6.6 now work!

Offline

#42 2021-05-29 16:57:50

MartinBang
Member
Registered: 2021-04-02
Posts: 3

Re: Wine stoped working after system update

I have this problem with proton in steam and pre-build wine on Arch in general. For me it works building all of them from source. I like to build glorious eggroll and wine-tkg both for pacman "system wide" and in various places in my home. Im not an expert but I think you should do that or use the Flatpaks. Arch changes a lot and this programs are compatibility layers...

Offline

#43 2021-07-15 10:43:44

jan_Lentan
Member
Registered: 2021-07-15
Posts: 2

Re: Wine stoped working after system update

I seem to be having the same problem. Erasing and recreating the Wine prefix doesn't work. Though unlike some of the other posters, my machine just has a single AMD graphics card (Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] (rev e7), according to lspci).

$ wineboot -i
wine: created the configuration directory '/home/(username)/.wine'
002c:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0048:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0050:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
0048:err:ole:StdMarshalImpl_MarshalInterface Failed to create ifstub, hr 0x80004002
0048:err:ole:CoMarshalInterface Failed to marshal the interface {6d5140c1-7436-11ce-8034-00aa006009fa}, hr 0x80004002
0048:err:ole:apartment_get_local_server_stream Failed: 0x80004002
0050:err:ole:StdMarshalImpl_MarshalInterface Failed to create ifstub, hr 0x80004002
0050:err:ole:CoMarshalInterface Failed to marshal the interface {6d5140c1-7436-11ce-8034-00aa006009fa}, hr 0x80004002
0050:err:ole:apartment_get_local_server_stream Failed: 0x80004002
0050:err:ole:start_rpcss Failed to open RpcSs service
wineserver: could not save registry branch to system.reg : No such file or directory
wineserver: could not save registry branch to user.reg : No such file or directory
0024:err:environ:run_wineboot boot event wait timed out
wine: could not load kernel32.dll, status c0000135

Last edited by jan_Lentan (2021-07-15 10:44:36)

Offline

#44 2021-08-15 00:00:06

Lys1257
Member
Registered: 2021-08-14
Posts: 3

Re: Wine stoped working after system update

I encountered this problem yesterday until now.
I installed some of the packages related to intel (I was inspired by this post), and it works.

> sudo pacman -S intel-gmmlib intel-gpu-tools intel-ucode lib32-vulkan-intel vulkan-intel

Because I'm not sure which one is what I need, thus I choose to install a lot of packages, if you contrive to know what is the reason for this problem, good for you.

Offline

#45 2021-08-15 00:17:30

Lys1257
Member
Registered: 2021-08-14
Posts: 3

Re: Wine stoped working after system update

Lys1257 wrote:

I encountered this problem yesterday until now.
I installed some of the packages related to intel (I was inspired by this post), and it works.

> sudo pacman -S intel-gmmlib intel-gpu-tools intel-ucode lib32-vulkan-intel vulkan-intel

Because I'm not sure which one is what I need, thus I choose to install a lot of packages, if you contrive to know what is the reason for this problem, good for you.

It only works for win32 environment (receptacle/container)

Offline

#46 2021-08-27 07:37:05

blazej222
Member
Registered: 2018-08-30
Posts: 12

Re: Wine stoped working after system update

Problem still persists. Cannot get wine to work with proprietary nvidia drivers,no matter what I do. After uninstalling nvidia driver and using nouveau it works ok. Unfortunately I need to run my app with dedicated card and proprietary drivers. Any solutions?

Offline

#47 2021-08-27 08:18:07

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 14,112

Re: Wine stoped working after system update

Open a new thread, this was never about the nvidia driver and explicitly an issue in conjunction with intel and the relevant vulkan check in wine.

Online

#48 2021-10-09 10:01:28

Fincer
Member
Registered: 2014-05-18
Posts: 21

Re: Wine stoped working after system update

Although said a new thread should be opened, I think it's still relevant to comment this a little bit more.

grochu112 wrote:

Using git dissection, I was able to establish the first faulty commit:

I just compiled Wine Staging 6.18 with a reversed patch applied for the commit grochu112 mentioned. Wine started working again on my dual monitor + Intel/Nvidia Optimus setup with Intel GPU. So, thanks grochu112!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB