You are not logged in.

#1 2021-10-31 20:49:59

cgwworldministries
Member
Registered: 2021-10-31
Posts: 1

How to get OBS Studio fully working with Wayland and KDE!

So you decided to install KDE and Wayland the best darn desktop on Arch, and you want OBS. So you go to install it and it doesn't work. WAH SO SAD! Well boy howdie do I have a fix for you! This is assuming you installed barebones KDE and Arch with archinstall. There may be other packages you are missing but this is what worked for me.
First you want to install the following packages:
pipewire
pipewire-media-session
xdg-portal-desktop
xdg-portal-desktop-kde
obs-studio (if you haven't already)

And that's it, you are done, pick pipewire from the additions list! If this worked for you please leave a like and make sure to look for me in the future with more awesome fixes, tips, and suggestions! Bookmark my profile and check back every so often! BYE =^-^=

Offline

#2 2022-04-24 22:51:52

mashuptwice
Member
Registered: 2022-01-30
Posts: 2

Re: How to get OBS Studio fully working with Wayland and KDE!

The packages are actually xdg-desktop-portal  and xdg-desktop-portal-kde.

Unfortunately there is no visible mouse pointer on recordings.

Offline

#3 2023-01-03 06:15:27

TheoCGaming
Member
Registered: 2022-08-14
Posts: 11

Re: How to get OBS Studio fully working with Wayland and KDE!

I have all of these, but it complains about a missing Qt plugin:

qt.qpa.plugin: Could not find the Qt platform plugin "wayland" in ""
This application failed to start because no Qt platform plugin could be initialized. Reinstalling the application may fix this problem.

Available platform plugins are: minimal, vnc, linuxfb, eglfs, xcb, vkkhrdisplay, minimalegl, offscreen.

[1]    528449 IOT instruction (core dumped)  obs

Offline

#4 2023-01-03 06:23:27

TheoCGaming
Member
Registered: 2022-08-14
Posts: 11

Re: How to get OBS Studio fully working with Wayland and KDE!

Interestingly, I was able to get OBS to "function" by using:

export QT_QPA_PLATFORM=[platform-plugin]

but OBS never pops up and I'm not sure how to get the "wayland" platform plugin.

Last edited by TheoCGaming (2023-01-03 06:24:20)

Offline

#5 2023-01-03 06:30:29

TheoCGaming
Member
Registered: 2022-08-14
Posts: 11

Re: How to get OBS Studio fully working with Wayland and KDE!

fixed it:

export  QT_QPA_PLATFORM=xcb obs

Offline

#6 2023-01-03 11:30:29

stanczew
Member
Registered: 2021-03-02
Posts: 64

Re: How to get OBS Studio fully working with Wayland and KDE!

TheoCGaming wrote:

I have all of these, but it complains about a missing Qt plugin:

You need to install qt6-wayland:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=280080
https://wiki.archlinux.org/title/Open_B … re#Wayland

mashuptwice wrote:

Unfortunately there is no visible mouse pointer on recordings.

Works for me – are you sure you have the "Show Cursor" option in Source properties selected?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB