You are not logged in.

#1 2017-01-31 13:51:10

nmiculinic
Member
Registered: 2015-12-25
Posts: 63

[SOLVED] FFMPEG - Failed to initialise VAAPI connection

I'm trying to encode video file into smaller format using ffmpeg. My CPU is i7-6500 and should have VAAPI. This is the command line used:

ffmpeg -threads 1 -i cc2.mp4 -vaapi_device /dev/dri/renderD128 -vcodec h264_vaapi -vf format='nv12|vaapi,hwupload' output.mp4 

ffmpeg version 3.2.2 Copyright (c) 2000-2016 the FFmpeg developers
  built with gcc 6.2.1 (GCC) 20160830
  configuration: --prefix=/usr --disable-debug --disable-static --disable-stripping --enable-avisynth --enable-avresample --enable-fontconfig --enable-gmp --enable-gnutls --enable-gpl --enable-ladspa --enable-libass --enable-libbluray --enable-libfreetype --enable-libfribidi --enable-libgsm --enable-libiec61883 --enable-libmodplug --enable-libmp3lame --enable-libopencore_amrnb --enable-libopencore_amrwb --enable-libopenjpeg --enable-libopus --enable-libpulse --enable-libschroedinger --enable-libsoxr --enable-libspeex --enable-libssh --enable-libtheora --enable-libv4l2 --enable-libvidstab --enable-libvorbis --enable-libvpx --enable-libwebp --enable-libx264 --enable-libx265 --enable-libxvid --enable-netcdf --enable-shared --enable-version3 --enable-x11grab
  libavutil      55. 34.100 / 55. 34.100
  libavcodec     57. 64.101 / 57. 64.101
  libavformat    57. 56.100 / 57. 56.100
  libavdevice    57.  1.100 / 57.  1.100
  libavfilter     6. 65.100 /  6. 65.100
  libavresample   3.  1.  0 /  3.  1.  0
  libswscale      4.  2.100 /  4.  2.100
  libswresample   2.  3.100 /  2.  3.100
  libpostproc    54.  1.100 / 54.  1.100
libva info: VA-API version 0.39.4
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/i965_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
[AVHWDeviceContext @ 0x5555df5665c0] Failed to initialise VAAPI connection: -1 (unknown libva error).
[vaapi @ 0x5555df31acd0] Failed to create a VAAPI device

I barely understand what is going on to be honest, my end goal is encode video in decent enough quality (and have some sense how can I tweak quality vs speed vs size) and using integrated intel GPU acceleration to achieve that goal (or whatever makes it the fastest, simple as that)

Last edited by nmiculinic (2017-01-31 13:54:01)

Offline

#2 2017-01-31 13:53:47

nmiculinic
Member
Registered: 2015-12-25
Posts: 63

Re: [SOLVED] FFMPEG - Failed to initialise VAAPI connection

My bad.. libva-driver-intel was missing...Solved

Offline

#3 2021-11-18 08:29:23

to1ne
Member
Registered: 2021-11-18
Posts: 1

Re: [SOLVED] FFMPEG - Failed to initialise VAAPI connection

In my case I had to install `intel-media-driver`.

Offline

#4 2021-11-18 08:41:04

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 14,444

Re: [SOLVED] FFMPEG - Failed to initialise VAAPI connection

Please don't necrobump solved threads with "obvious" documented information: https://wiki.archlinux.org/title/Hardwa … tion#Intel

Closing.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB