You are not logged in.

#1 2021-11-21 20:22:33

pradtf
Member
Registered: 2009-06-10
Posts: 57

[SOLVED] gnome-terminal and emacs -nw producing weird stuff

using gnome-terminal,

i create a text file:
echo "hello" > test

then i open test with emacs -nw:
emacs -nw test

and i get:
[Ihello]
instead of just
hello

everytime i move the mouse off the terminal more stuff gets added to that first line like this:
[[[[[[[IOIOIOIhello]]]]]]]

only the first line is affected.

this behavior doesn't occur if i use -q (in gnome-terminal)
emacs -nw -q
(so there seems to be something strange about the init.el file may be)

nor does it happen in xterm at all.


gnome-terminal at one time didn't do this.

what is happening (i imagine it has something to do with graphic codes)?
how do i stop it (or find the problem in my emacs config files)?

Last edited by pradtf (2021-11-21 20:42:36)


in friendship,
prad

Offline

#2 2021-11-21 20:30:50

Slithery
Forum Moderator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 4,753

Re: [SOLVED] gnome-terminal and emacs -nw producing weird stuff

Have you set your TERM variable anywhere?
Output of env please.


No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#3 2021-11-21 20:34:33

pradtf
Member
Registered: 2009-06-10
Posts: 57

Re: [SOLVED] gnome-terminal and emacs -nw producing weird stuff

TERM=xterm-256color

I just set
TERM=gnome-256color

and there is no problem!

thx!!

Last edited by pradtf (2021-11-21 23:32:02)


in friendship,
prad

Offline

#4 2021-11-21 20:45:52

Slithery
Forum Moderator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 4,753

Re: [SOLVED] gnome-terminal and emacs -nw producing weird stuff

You shouldn't be setting TERM anywhere, that's what's breaking your system.


No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#5 2021-11-21 22:27:54

pradtf
Member
Registered: 2009-06-10
Posts: 57

Re: [SOLVED] gnome-terminal and emacs -nw producing weird stuff

Slithery wrote:

You shouldn't be setting TERM anywhere, that's what's breaking your system.

oh i didn't know that.

i never set TERM after installing gnome, so i don't know how it got xterm-256colors.

how do i fix the problem then without exporting TERM in .zshenv?

things seem to be working fine now, but i'd like to know the proper way to deal with this.


in friendship,
prad

Offline

Board footer

Powered by FluxBB