You are not logged in.

#1 2021-11-29 23:00:58

regulator
Member
Registered: 2020-01-15
Posts: 6

some videos dont play in MPV and sound only in VLC

Hi guys

I have a weird issue..

at some stage my system gets stuck where I open a show in VLC and the first frame appears but it does not progress further than that, except audio is fine if i skip around i can hear different audio

mpv (Celluloid) does not even launch if i try to play the same video

then if i log out then log back in the issue is gone and the files work!

I'm not 100% this is a KDE issue so keen to investigate a bit further

a few notes
-5.15 kernel
-AMD 6700XT
-KDE plasma
-Pipewire
-VAAPI and VDPAU installed
-VLC output set to automatic but manual does not help
-does not happen in Wayland!
-wondering if this is some sort of file lock happening by KDE?
-clapper media player also doesnt launch


MPV (Celluloid) log:
celluloid episode1.mp4
(io.github.celluloid_player.Celluloid:15606): Gtk-WARNING **: 09:35:29.638: Unknown key gtk-button-images in /home/gaben/.config/gtk-4.0/settings.ini
(io.github.celluloid_player.Celluloid:15606): Gtk-WARNING **: 09:35:29.638: Unknown key gtk-menu-images in /home/gaben/.config/gtk-4.0/settings.ini
(io.github.celluloid_player.Celluloid:15606): Gtk-WARNING **: 09:35:29.638: Unknown key gtk-toolbar-style in /home/gaben/.config/gtk-4.0/settings.ini
libavutil: 56.70.100 -> 57.3.100
Aborted (core dumped)

VLC log:
-- logger module started --
main: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
gl: Initialized libplacebo v3.120.3 (API v120)
main error: buffer deadlock prevented

JournalCTL snippet:
Nov 30 09:34:32  kwin_x11[3143]: qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 12560, resource id: 56623223, major code: 2 (ChangeWindowAttributes), minor code: 0
Nov 30 09:34:32  kwin_x11[3143]: kwin_core: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 12559, resource id: 56623223, major code: 129 (SHAPE), minor code: 6 (Input)
Nov 30 09:34:32  kwin_x11[3143]: kwin_core: XCB error: 152 (BadDamage), sequence: 12558, resource id: 14902526, major code: 143 (DAMAGE), minor code: 2 (Destroy)
Nov 30 09:34:27  kioslave5[15558]: Qt: Session management error: networkIdsList argument is NULL
Nov 30 09:34:26  kwin_x11[3143]: qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 9 (BadDrawable), sequence: 9530, resource id: 14902304, major code: 14 (GetGeometry), minor code: 0
Nov 30 09:34:26  kwin_x11[3143]: qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 9529, resource id: 14902304, major code: 3 (GetWindowAttributes), minor code: 0
Nov 30 09:34:26  plasmashell[3316]: file:///usr/share/plasma/shells/org.kde.plasma.desktop/contents/views/Panel.qml:15:1: QML Panel: Binding loop detected for property "state"


I also have stack traces in journalctl if they are useful at all..

anyway thanks for helping solve this, any additional logs/info i can provide just let me know

Last edited by regulator (2021-11-29 23:05:35)

Offline

#2 2021-11-30 07:33:42

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 26,449

Re: some videos dont play in MPV and sound only in VLC

then if i log out then log back in the issue is gone and the files work!

https://wiki.archlinux.org/title/Kernel … _KMS_start - check "glxinfo -B" on a  "bad" login, it's likely using SW rendering?

Offline

#3 2021-11-30 08:56:16

regulator
Member
Registered: 2020-01-15
Posts: 6

Re: some videos dont play in MPV and sound only in VLC

seth wrote:

then if i log out then log back in the issue is gone and the files work!

https://wiki.archlinux.org/title/Kernel … _KMS_start - check "glxinfo -B" on a  "bad" login, it's likely using SW rendering?

Thanks for the reply, I dont have amdgpu in the modules of mkintcpio.conf.. glxinfo looks normal at the moment but will try next time the issue occurs


glxinfo -B
name of display: :0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
    Vendor: AMD (0x1002)
    Device: AMD Radeon RX 6700 XT (NAVY_FLOUNDER, DRM 3.42.0, 5.15.5-arch1-1, LLVM 13.0.0) (0x73df)
    Version: 21.2.5
    Accelerated: yes
    Video memory: 12288MB
    Unified memory: no
    Preferred profile: core (0x1)
    Max core profile version: 4.6
    Max compat profile version: 4.6
    Max GLES1 profile version: 1.1
    Max GLES[23] profile version: 3.2
Memory info (GL_ATI_meminfo):
    VBO free memory - total: 11681 MB, largest block: 11681 MB
    VBO free aux. memory - total: 11923 MB, largest block: 11923 MB
    Texture free memory - total: 11681 MB, largest block: 11681 MB
    Texture free aux. memory - total: 11923 MB, largest block: 11923 MB
    Renderbuffer free memory - total: 11681 MB, largest block: 11681 MB
    Renderbuffer free aux. memory - total: 11923 MB, largest block: 11923 MB
Memory info (GL_NVX_gpu_memory_info):
    Dedicated video memory: 12288 MB
    Total available memory: 24266 MB
    Currently available dedicated video memory: 11681 MB
OpenGL vendor string: AMD
OpenGL renderer string: AMD Radeon RX 6700 XT (NAVY_FLOUNDER, DRM 3.42.0, 5.15.5-arch1-1, LLVM 13.0.0)
OpenGL core profile version string: 4.6 (Core Profile) Mesa 21.2.5
OpenGL core profile shading language version string: 4.60
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile

OpenGL version string: 4.6 (Compatibility Profile) Mesa 21.2.5
OpenGL shading language version string: 4.60
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: compatibility profile

OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 Mesa 21.2.5
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20

Offline

#4 2021-11-30 09:03:02

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 26,449

Re: some videos dont play in MPV and sound only in VLC

The idea is to add it there (and regenerate the initramfs)
Also please use code tags when posting shell IO or file contents, https://bbs.archlinux.org/help.php#bbcode

Offline

Board footer

Powered by FluxBB