You are not logged in.

#1 2021-12-11 15:18:36

LinuxShef
Member
Registered: 2021-12-11
Posts: 2

sound not working on essx8336 , dummy output

Sound does not work on a laptop with an Intel high definition audio card (model essx8336) . How to fix it

[tux@tux-nb120 ~]$ sudo dmesg | egrep -i '(snd|sof|alsa|hda)'
[sudo] пароль для tux:
[    0.534193] pps_core: Software ver. 5.3.6 - Copyright 2005-2007 Rodolfo Giometti <giometti@linux.it>
[    0.621517] PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)
[    0.621521] software IO TLB: mapped [mem 0x000000006c722000-0x0000000070722000] (64MB)
[    3.393005] xor: measuring software checksum speed
[    7.900306] snd_hda_intel 0000:00:0e.0: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    8.525439] snd_soc_skl 0000:00:0e.0: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    8.881155] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    8.881444] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[    8.881592] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[    8.919136] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: use msi interrupt mode
[    8.976337] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: hda codecs found, mask 4
[    8.976346] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[    8.976354] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: DMICs detected in NHLT tables: 0
[    8.999276] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware info: version 1:9:2-e096c
[    8.999304] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware: ABI 3:20:0 Kernel ABI 3:18:0
[    8.999307] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: warn: FW ABI is more recent than kernel
[    8.999324] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: unknown sof_ext_man header type 3 size 0x30
[    9.039932] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware info: version 1:9:2-e096c
[    9.039950] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware: ABI 3:20:0 Kernel ABI 3:18:0
[    9.039957] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: warn: FW ABI is more recent than kernel
[    9.087867] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Topology: ABI 3:20:0 Kernel ABI 3:18:0
[    9.087880] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: warn: topology ABI is more recent than kernel
[    9.094144] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: ASoC: Parent card not yet available, widget card binding deferred
[    9.236593] input: sof-hda-dsp HDMI/DP,pcm=1 as /devices/pci0000:00/0000:00:0e.0/skl_hda_dsp_generic/sound/card0/input11
[    9.236770] input: sof-hda-dsp HDMI/DP,pcm=2 as /devices/pci0000:00/0000:00:0e.0/skl_hda_dsp_generic/sound/card0/input12
[    9.236836] input: sof-hda-dsp HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:0e.0/skl_hda_dsp_generic/sound/card0/input13
[tux@tux-nb120 ~]$


lspci -v  :

00:0e.0 Multimedia audio controller: Intel Corporation Celeron/Pentium Silver Processor High Definition Audio (rev 06)
    DeviceName: Onboard - Sound
    Subsystem: Device 02f3:f000
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 134
    Memory at a1110000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
    Memory at a1000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=1M]
    Capabilities: <access denied>
    Kernel driver in use: sof-audio-pci-intel-apl
    Kernel modules: snd_hda_intel, snd_soc_skl, snd_sof_pci_intel_apl


[tux@tux-nb120 ~]$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sofhdadsp [sof-hda-dsp], device 1: HDMI1 (*) []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: sofhdadsp [sof-hda-dsp], device 2: HDMI2 (*) []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: sofhdadsp [sof-hda-dsp], device 3: HDMI3 (*) []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
[tux@tux-nb120 ~]$

Offline

#2 2021-12-11 15:53:01

LinuxShef
Member
Registered: 2021-12-11
Posts: 2

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

[tux@tux-nb120 ~]$ sudo dmesg | grep -i audio
[    0.237519] ACPI: Added _OSI(Linux-Lenovo-NV-HDMI-Audio)
[    8.881155] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if info 0x040100
[    8.881444] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[    8.881592] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[    8.919136] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: use msi interrupt mode
[    8.976337] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: hda codecs found, mask 4
[    8.976346] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[    8.976354] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: DMICs detected in NHLT tables: 0
[    8.999276] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware info: version 1:9:2-e096c
[    8.999304] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware: ABI 3:20:0 Kernel ABI 3:18:0
[    8.999307] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: warn: FW ABI is more recent than kernel
[    8.999324] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: unknown sof_ext_man header type 3 size 0x30
[    9.039932] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware info: version 1:9:2-e096c
[    9.039950] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Firmware: ABI 3:20:0 Kernel ABI 3:18:0
[    9.039957] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: warn: FW ABI is more recent than kernel
[    9.087867] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: Topology: ABI 3:20:0 Kernel ABI 3:18:0
[    9.087880] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: warn: topology ABI is more recent than kernel
[    9.094144] sof-audio-pci-intel-apl 0000:00:0e.0: ASoC: Parent card not yet available, widget card binding deferred
[tux@tux-nb120 ~]$ sudo modprobe -r skl_hda_dsp_generic
modprobe: FATAL: Module skl_hda_dsp_generic not found.
[tux@tux-nb120 ~]$

Offline

#3 2021-12-14 20:23:52

Wondertan
Member
Registered: 2021-12-14
Posts: 5

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

Getting similar issue

Offline

#4 2021-12-14 20:40:55

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,892

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

Please use code tags for pasting outputs.

a quick hack could be trying to enable snd_hda_intel via e.g. /etc/modprobe.d/inteldsp.conf

options snd_intel_dspcfg dsp_driver=1

this will break internal mic support but might at least get you audio out.

Offline

#5 2021-12-15 19:56:17

Shef
Member
Registered: 2021-12-15
Posts: 5

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

V1del wrote:

Please use code tags for pasting outputs.

a quick hack could be trying to enable snd_hda_intel via e.g. /etc/modprobe.d/inteldsp.conf

options snd_intel_dspcfg dsp_driver=1

this will break internal mic support but might at least get you audio out.

loock screenshot https://imgur.com/y75qDMx

pavucontrol - dummy output

This option "snd_intel_dspcfg dsp_driver=1"  = nothing

Last edited by Shef (2021-12-15 20:01:26)

Offline

#6 2021-12-15 20:25:49

Shef
Member
Registered: 2021-12-15
Posts: 5

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

more screnshot   https://imgur.com/q2enjTn

Have only HDMI output . All output only hdmi

Offline

#7 2021-12-18 20:51:10

Wondertan
Member
Registered: 2021-12-14
Posts: 5

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

Install of latest `alsa-ucm-conf` solved the issue for me.

Offline

#8 2021-12-24 19:04:44

Shef
Member
Registered: 2021-12-15
Posts: 5

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

Wondertan wrote:

Install of latest `alsa-ucm-conf` solved the issue for me.


I installed  alsa-ucm-conf-1.2.6.3-0 , but nothing .

Offline

#9 2021-12-25 12:39:26

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,892

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

Then remove the modprobe line/file again, test the latest sof-firmware 2 release and if you still don't have a "normal" device report a bug to https://github.com/thesofproject/sof/issues see: https://thesofproject.github.io/latest/ … tions.html for some guidelines on what kind of information/checks you can do/provide beforehand.

Last edited by V1del (2021-12-25 12:56:32)

Offline

#10 2022-02-18 14:31:59

adamnvrtil
Member
Registered: 2022-02-05
Posts: 5

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

was someone able to solve this yet?

Offline

#11 2022-02-23 15:01:16

Star_caorui
Member
Registered: 2020-02-10
Posts: 3

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

I had the same problem, has this been fixed now?


Star_caorui
         OS: Arch Linux
         Kernel: 5.16.10-zen1-1-zen
         DE: Gnome 41.4

Offline

#12 2022-02-23 15:17:57

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,892

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

No, there were no releases of the sof-firmware package since this thread has been made and this will be a combination of kernel and sof-firmware.

If you want to actively be a part of the solution, get your hands dirty. Here's the currently active bug report where this is discussed: https://github.com/thesofproject/linux/issues/3248 please try to not spam "doesn't work, when do work" either provide new data about not yet mentioned models/card information, test sof-firmware-git, test raw ALSA device accesses instead of going via pipewire/pulse if any show up, etc.

There are some refs to work having been done and a potential PR to try but apparently no clear cut successes. Try sof-firmware-git but don't expect anything.

Last edited by V1del (2022-02-23 15:23:00)

Offline

#13 2023-05-04 03:34:21

cstn
Member
Registered: 2019-12-24
Posts: 37

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

Star_caorui wrote:

I had the same problem, has this been fixed now?

I got this issue before until I tried lastest updates of archlinux official kernel.

Issue solevd by these:
kernel: 6.2.13-arch1-1
sof-firmware: 2.2.4-1

maybe you need a trick to change firmware 'quirk' parameter of some machine's es8336, this decided by different oem bios settings.
for my laptop the right quirk parameter is '0x02' and archlinux kernel recognize it correctly. If your kernel cannot recognize the right parameter, you can change it like this:

# vim /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
add this:

options snd_soc_sof_es8336 quirk=0x02

or try mod it to quirk=0x01

then reboot system, your will get the sound.
check 'pavucontrol' you will see 'Celeron/Pentium Silver Processor High Definition Audio Stereo' in the 'Output Devices'
check 'alsamixer' in terminal, press 's', you will see your 8336 sound card info.

Recording devices still missing, but whatever, the sound comes out.

Offline

#14 2023-06-13 06:08:24

ipsofacto2000
Member
Registered: 2012-04-09
Posts: 2

Re: sound not working on essx8336 , dummy output

Finally managed to resolve the same issue last night. This config worked for me in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf:

options snd_soc_sof_es8336 quirk=0x02
options snd-hda-intel dmic_detect=0

Offline

Board footer

Powered by FluxBB