You are not logged in.

#1 2022-01-14 15:45:46

ankit
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 11

HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

I found while searching this topic that Lenovo legion 5 15arh05h has a main display eDP connected to integrated Radeon graphics and HDMI connected to nvidia graphics (1660ti).

Following is the result of xrandr -q:

Screen 0: minimum 320 x 200, current 3285 x 1080, maximum 16384 x 16384
eDP connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
1920x1080 144.10*+
1680x1050 144.10
1280x1024 144.10
1440x900 144.10
1280x800 144.10
1280x720 144.10
1024x768 144.10
800x600 144.10
640x480 144.10
DP-1-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-1-0 connected (normal left inverted right x axis y axis)
1366x768 59.79 +
1920x1080 59.94
1280x720 75.00 60.00 59.94
1024x768 75.03 60.00
800x600 75.00 60.32
720x480 59.94 59.94
640x480 75.00 59.94
DP-1-2 disconnected (normal left inverted right x axis y-axis)

This laptop has a mux switch thus i previously used discrete graphics mode and had to add the following lines in /etc/X11/xorg.conf.d/10-nvidia-brightness.conf to make the brightness control work.

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GTX 1660ti"
Option "RegistryDwords" "EnableBrightnessControl=1"
EndSection

Now, with above conf file in place, I only get output in HDMI display with a black main display and when I delete that file I get only laptop display working and black hdmi out.
Any ideas on how can I get both the displays working?

Offline

#2 2022-01-14 15:52:14

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 15,083

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

See https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA_Optimus for your available options.

To just make this work in that fashion like you describe remove that brightness.conf and you can e.g. do https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA … phics_only which should enable all the screens

Online

#3 2022-01-14 16:47:58

ankit
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 11

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

I can use Nvidia to run certain programs using primus-run <Application> but cant get the display to work. Can you link to the specific area on the article please.. I'm a little noob in this.

Offline

#4 2022-01-14 16:55:51

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 15,083

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

I did.

V1del wrote:

To just make this work in that fashion like you describe remove that brightness.conf and you can e.g. do https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA … phics_only which should enable all the screens

Online

#5 2022-01-14 17:20:38

ankit
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 11

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

That works but kde displays black on main display and all the bars and widgets are gone. May not be the best place to ask this but, any ideas??

Offline

#6 2022-01-14 17:25:17

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 15,083

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

Did you read the rest that you need to run specific xrandr commands depending on how you start xorg? If you use SDDM you need to do https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA_Optimus#SDDM

Other than that since you now added a "new" monitor you need to do the correct panel setup like you want it to, this should relevantly stick afterwards.

Online

#7 2022-01-14 17:33:00

ankit
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 11

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

I have did the scripts thing for sddm. I didnt understand the part "correct panel setup" as the new monitor is already left of the main monitor as i like it to be. I can make window go to any monitor I want. The black screen and lack of desktop widgets and wallpaper then seems to be problem of kde I suppose. So, do you know any way to fix this? OR should I mark the post solved?

Offline

#8 2022-01-14 20:27:49

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 26,570

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

I can make window go to any monitor I want. The black screen and lack of desktop widgets and wallpaper

Does stuff show up when you suspend the compositor? (Shift+Alt+F12)
What's the updated output of "xrandr -q"?
When you "make window go to any monitor" can you also see them there?

If the plasma desktop shell doesn't extend to all outputs, that's most likely a race condition, ie. plasma sets itself up while the second output is added - it's not there when it looks, but before plasma starts tracking output changes.
In that case, restarting the plasmashell process will likely extend it to both outputs and you'll have to address the race condition.

Offline

#9 2022-01-15 05:10:27

ankit
Member
Registered: 2021-04-07
Posts: 11

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

yes that fixed the problem which means I will have to add "kquitapp5 plasmashell && kstart plasmashell" it in .zshrc file I suppose.

Offline

#10 2022-01-15 08:25:21

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 26,570

Re: HDMI Display detected by nvidia-settings and xrandr but no output.

Hardly.
Where do you run the "xrandr --setprovideroutputsource …" command and how do you login/start the plasma session?
If the answers are ".xinitrc" and "SDDM", look at the wiki page again and scroll down a bit.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB