You are not logged in.

#1 2022-02-22 11:41:56

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

[solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

After installing arch using the guided installer, selecting network manager the ethernet is not detected. The network interface is detected:

sudo lspci -v
```
59:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller I225-V (rev 03)
    Subsystem: Intel Corporation Device 3004
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 18, IOMMU group 17
    Memory at 6a200000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1M]
    Memory at 6a300000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
    Capabilities: [40] Power Management version 3
    Capabilities: [50] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable+ 64bit+
    Capabilities: [70] MSI-X: Enable+ Count=5 Masked-
    Capabilities: [a0] Express Endpoint, MSI 00
    Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
    Capabilities: [140] Device Serial Number xx-xx-xx-xx-xx-xx-xx-xx
    Capabilities: [1c0] Latency Tolerance Reporting
    Capabilities: [1f0] Precision Time Measurement
    Capabilities: [1e0] L1 PM Substates
    Kernel driver in use: igc
    Kernel modules: igc
```

sudo dmesg | grep igc
```
923:[    2.650400] igc 0000:59:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
924:[    2.650556] igc 0000:59:00.0: PTM enabled, 4ns granularity
939:[    2.700444] igc 0000:59:00.0 (unnamed net_device) (uninitialized): PHC added
946:[    2.763710] igc 0000:59:00.0: 4.000 Gb/s available PCIe bandwidth (5.0 GT/s PCIe x1 link)
947:[    2.763712] igc 0000:59:00.0 eth0: MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx
1020:[    3.221930] igc 0000:59:00.0 enp89s0: renamed from eth0
```

ip link show dev enp89s0
```
2: enp89s0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether xx:xx:xx:xx:xx:xx brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
```

If I enable `systemd-networkd` and run `networkctl`:
```
IDX               LINK        TYPE        OPERATIONAL SETUP
------------------------------------------------------------------------
  1 lo             loopback  carrier        unmanaged
  2 enp89s0  ether        no-carrier   unmanaged
  3 wlo1         wlan        routable     unmanaged
```

So the device is detected, the driver is loaded and the device is UP. However when I plug in the ethernet cable network manager says `ethernet network disconnected` and I get `no-carrier` as if the cable is not pluggen in.

I plugged in an ethernet dongle ethernet works fine, so it can't be an cable issue.

Any ideas on what to do next?

Last edited by tamis (2022-03-06 08:49:37)

Offline

#2 2022-02-23 15:21:03

qinohe
Member
From: Netherlands
Registered: 2012-06-20
Posts: 1,477

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

...
If I enable `systemd-networkd`
...
network manager says

Are you using 'NetworkManager' or 'systemd.network'? You should make a choice not both ...

Offline

#3 2022-02-23 15:27:12

Slithery
Administrator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 5,372

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

Indeed. Please post the output of...

find /etc/systemd -type l -exec test -f {} \; -print | awk -F'/' '{ printf ("%-40s | %s\n", $(NF-0), $(NF-1)) }' | sort -f

No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#4 2022-02-23 16:04:09

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

I get `no-carrier` as if the cable is not pluggen in.

I plugged in an ethernet dongle ethernet works fine, so it can't be an cable issue.

Loose plug.
There're also cables w/ a latch protection that can collide w/ the frame and prevent the cable from being fully plugged.

However, also https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=264405 and there's a thread in a german ubuntu forum where the igc module behaved this way on the (meanwhile dated ;-) 5.4 kernel.
=> Please post a complete system journal

Offline

#5 2022-02-24 10:35:00

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

qinohe wrote:

...
If I enable `systemd-networkd`
...
network manager says

Are you using 'NetworkManager' or 'systemd.network'? You should make a choice not both ...


I'm using network manager, but I tested with both just in case.

Offline

#6 2022-02-24 10:35:58

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

Slithery wrote:

Indeed. Please post the output of...

find /etc/systemd -type l -exec test -f {} \; -print | awk -F'/' '{ printf ("%-40s | %s\n", $(NF-0), $(NF-1)) }' | sort -f

dbus-org.freedesktop.nm-dispatcher.service | system
dbus-org.freedesktop.timesync1.service       | system
dirmngr.socket                                               | sockets.target.wants
gcr-ssh-agent.socket                                     | sockets.target.wants
getty@tty1.service                                        | getty.target.wants
gpg-agent-browser.socket                             | sockets.target.wants
gpg-agent-extra.socket                                 | sockets.target.wants
gpg-agent.socket                                          | sockets.target.wants
gpg-agent-ssh.socket                                   | sockets.target.wants
macspoof@.service                                     | system
NetworkManager.service                             | multi-user.target.wants
NetworkManager-wait-online.service          | network-online.target.wants
p11-kit-server.socket                                   | sockets.target.wants
pipewire-media-session.service                  | pipewire.service.wants
pipewire-pulse.socket                                  | sockets.target.wants
pipewire-session-manager.service              | user
pipewire.socket                                            | sockets.target.wants
remote-fs.target                                           | multi-user.target.wants
systemd-timesyncd.service                         | sysinit.target.wants

Last edited by tamis (2022-02-24 10:37:26)

Offline

#7 2022-02-24 10:42:03

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

seth wrote:

I get `no-carrier` as if the cable is not pluggen in.

I plugged in an ethernet dongle ethernet works fine, so it can't be an cable issue.

Loose plug.
There're also cables w/ a latch protection that can collide w/ the frame and prevent the cable from being fully plugged.

However, also https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=264405 and there's a thread in a german ubuntu forum where the igc module behaved this way on the (meanwhile dated ;-) 5.4 kernel.
=> Please post a complete system journal

It's a fresh arch install thus the kernel should be up to date:
uname -srm
```
Linux 5.16.10-arch1-1 x86_64
```

The cable plugs in well and clicks in place, I looked at it more closely, looks like a firm contact, but not indicator leds lighting up.


??How do I post a complete system journal, have a command I can run???

Last edited by tamis (2022-02-24 10:46:48)

Offline

#8 2022-02-24 13:39:17

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

macspoof@.service                                     | system

Disable that for good measure.

sudo journalctl -b | curl -F 'f:1=<-' ix.io

I meant to say that this *was* a thing w/ igc (and might be again), not necessarily that you're running a dated kernel.
When you boot the system, do the NIC LEDs flash before the kernel boots?

Offline

#9 2022-02-24 16:04:30

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

seth wrote:

macspoof@.service                                     | system

Disable that for good measure.

sudo journalctl -b | curl -F 'f:1=<-' ix.io

I meant to say that this *was* a thing w/ igc (and might be again), not necessarily that you're running a dated kernel.
When you boot the system, do the NIC LEDs flash before the kernel boots?

Here is the journal:
http://ix.io/3QDe

After crawling under the desk hitting the power on button no LEDs flashing before during or after boot.

Offline

#10 2022-02-24 16:14:37

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

There're no igc related errors in the journal.

After installing arch using the guided installer

Using ethernet or wifi?

no LEDs flashing before during or after boot

Does a different software stack (grml or ubuntu live system) detect the carrier?

Offline

#11 2022-02-25 10:26:56

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

seth wrote:

There're no igc related errors in the journal.

After installing arch using the guided installer

Using ethernet or wifi?

no LEDs flashing before during or after boot

Does a different software stack (grml or ubuntu live system) detect the carrier?

I used wifi to go through the guided installer. When using a live Ubuntu USB I get the same thing, ethernet jack is not detected.

Might be a borked ethernet jack?

Offline

#12 2022-02-25 12:05:15

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

It leaves that impression. You'd expect a carrier response (LEDs) regardless of the OS.
Either the jack is broken, the internal wiring is loose, the NIC is disabled in the BIOS(?!) or …  it's the cable.

Offline

#13 2022-02-25 17:02:05

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

seth wrote:

It leaves that impression. You'd expect a carrier response (LEDs) regardless of the OS.
Either the jack is broken, the internal wiring is loose, the NIC is disabled in the BIOS(?!) or …  it's the cable.

Cable works with an external usb dongle. First thing I did was check the BIOS to make sure the NIC is enabled (before posting this question).

Guess I'm going to need to contact intel about this...

Offline

#14 2022-02-26 18:08:01

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

I swapped the machine with an identical machine that works on another ethernet cable and that on doesn't work either. So it must be a wire issue, however it's strange that the ethernet dongle does work. Real strange.

Offline

#15 2022-02-26 19:56:27

qinohe
Member
From: Netherlands
Registered: 2012-06-20
Posts: 1,477

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

If your 'sure' your cable/s are okay, than somehow there could be a problem with IGC kernel drivers, seth already mentioned this.
You could try mainline kernel and see if your problem is solved with it?
IGC is compiled in as module https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/ … line#n3215
Use the AUR package for it ... or compile yourself.
edit: either way, it still needs to be compiled!

Btw. is your 'BIOS/UEFI' firmware up to date?
You can check with 'dmidecode' and check https://www.intel.com/content/www/us/en … loads.html for changes.
I don't advise upgrading that's up to you;-)

Last edited by qinohe (2022-02-26 20:10:37)

Offline

#16 2022-02-26 20:28:57

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

Rule #1, it's always the cable tongue

Could you do a comparative ethtool dump of the bulit-in NIC and the dongle (while patched to the link partner over the troublesome wire)
If we ignore the LED situation (you could check the behavior pre-boot on the other connection, though) the issue might be that the IGC and link partner support a higher standard, the dongle doesn't and neither does the cable, causing a complete carrier loss :\

Offline

#17 2022-02-26 21:09:46

qinohe
Member
From: Netherlands
Registered: 2012-06-20
Posts: 1,477

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

seth wrote:

Rule #1, it's always the cable tongue

Yep, agreed wink
I always make my own LAN cables and have a tester with LED's but he probably doesn't ...

Offline

#18 2022-02-27 08:49:03

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

qinohe wrote:
seth wrote:

Rule #1, it's always the cable tongue

Yep, agreed wink
I always make my own LAN cables and have a tester with LED's but he probably doesn't ...

The strange thing is it works with a dongle and on another machine. But I did had problems with another machine and it's NIC where the connection would randomly drop. But it's very strange.

Offline

#19 2022-02-27 09:29:14

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

seth wrote:

Could you do a comparative ethtool dump of the bulit-in NIC and the dongle (while patched to the link partner over the troublesome wire)

Offline

#20 2022-02-27 13:23:25

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

Oke so I cut the end of the cable put on a new connector, cable didn't work. Did it again cable does work with the dongle, but it still doesn't work with the internal NIC!! I'm using CAT 6 with RJ45 plug and a T-568B wire configuration.

Next hypothesis, somehow the wiring is wrong on the other end of the plug? But still strange the whole thing is working with the dongle...

Offline

#21 2022-02-27 14:14:13

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

The internal NIC an do 2.5Gbps, but the cable can't.
Can the link partner and what about the dongle?
iow:

seth wrote:

Could you do a comparative ethtool dump of the bulit-in NIC and the dongle (while patched to the link partner over the troublesome wire)

Offline

#22 2022-02-27 16:27:03

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

seth wrote:

The internal NIC an do 2.5Gbps, but the cable can't.
Can the link partner and what about the dongle?
iow:

seth wrote:

Could you do a comparative ethtool dump of the bulit-in NIC and the dongle (while patched to the link partner over the troublesome wire)

It's a CAT6 cable, but I finally fixed the problem... I stripped the other end of the cable and attached a new plug, now it works...

Crazy stuff

Offline

#23 2022-02-27 17:12:52

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

It's not crazy by a re-enforcement of rule #1 cool
In your case the cable was maybe a short enough cat6, but the plug wasn't tongue
Iff the link partners negotiated a higher standard than on the working setup, that's where any why it fell apart.

Please always remember to mark resolved threads by editing your initial posts subject - so others will know that there's no task left, but maybe a solution to find.
Thanks.

Offline

#24 2022-03-04 19:05:08

tamis
Member
Registered: 2011-12-23
Posts: 26

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

Although it works each website takes like 2 seconds to load. However when I stream a video or download a file it also takes 2 second before downloading but then it downloads with max capacity. So there is some kind of 'delay' in the system and I don't know why. Could this also be related to the fact it's a 10 gigbit NIC and a cat6 cable? Maybe my router can't handle this? Or has to negotiate the bandwith for each request?

Offline

#25 2022-03-04 19:11:08

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 30,850

Re: [solved] Ethernet not detected on NUC 11 - NUC11PAHi7

DNS?

dig google.com
dig @8.8.8.8 google.com
dig @1.1.1.1 google.com
dig heise.de

Offline

Board footer

Powered by FluxBB