You are not logged in.

#1 2022-02-23 19:35:09

Dexter23
Member
Registered: 2022-02-19
Posts: 12

Problem Install Arch with Raid and LVM

Hi

I have install arch with software raid and lvm, but if i try to remove a disk from the array to see if the raid it works i receive this error at boot:
ERROR: device '/dev/mapper/VolGroup-lv_root' not found. Skipping fsck.
If i plug the other disk the boot it works.

UPDATE:

Hello boys

I reinstalled arch this time raid without lvm.

But if I detach one of the two disks, the kernel cannot find the root partition as before with LVM, i give you a list of the most relevant files so you can help me find the cause of the problem.

this is /etc/fstab:
https://pastebin.com/2gW5Prmj

/etc/mdadm.conf:
https://pastebin.com/pPzBDHeK

/etc/default/grub:
https://pastebin.com/5h5n9ThJ

/etc/mkinitcpio.conf:
https://pastebin.com/bu4JE8qM

/boot/grub/grub.cfg:
https://pastebin.com/FAsQwDFD

lsblk command output:
https://termbin.com/pzsa

This is the error when i boot without one of two disk:
https://imgur.com/a/hp8XHDh


Thank you

Last edited by Dexter23 (2022-02-26 10:37:12)

Offline

#2 2022-02-27 11:26:33

Dexter23
Member
Registered: 2022-02-19
Posts: 12

Re: Problem Install Arch with Raid and LVM

Can someone have any ideas what is the problem, bootloader grub is working with only one hdd, but he can't mount the real root partition if one of two drive missing, try to mount the root partition via uuid so even if a disk is missing it shouldn't be able to mount it anyway since it's a raid 1?

Offline

#3 2022-02-27 23:09:20

cmm11
Member
Registered: 2018-02-18
Posts: 32

Re: Problem Install Arch with Raid and LVM

Not sure if it will fix your issue, but a quick look and i noticed you're missing lvm2 hook in you mkinitcpio.conf
More Info - https://wiki.archlinux.org/title/LVM_on … tcpio.conf

Offline

#4 2022-02-28 13:03:29

Dexter23
Member
Registered: 2022-02-19
Posts: 12

Re: Problem Install Arch with Raid and LVM

Hi

If you look i update the previous post, i've install only raid without lvm

Offline

#5 2022-03-01 11:21:58

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 10,259

Re: Problem Install Arch with Raid and LVM

your mkinitcpio hooks line

HOOKS=(base udev mdadm_udev  autodetect modconf block filesystems keyboard fsck)
https://wiki.archlinux.org/title/Mkinitcpio#Common_hooks wrote:

block     Adds all block device modules, formerly separately provided by the fw, mmc, pata, sata, scsi, usb, and virtio hooks.

Try moving mdadm_udev so it is behind the block hook.


Disliking systemd intensely, but not satisfied with alternatives so focusing on taming systemd.
Did you use the guided installer ? If yes, I can't help you.

(A works at time B)  && (time C > time B ) ≠  (A works at time C)

Offline

#6 2022-03-01 18:54:04

Dexter23
Member
Registered: 2022-02-19
Posts: 12

Re: Problem Install Arch with Raid and LVM

Hi

this is the current file /etc/mkinitcpio.conf

https://termbin.com/cwdv

But nothing change if i remove one of two disk the kernel can't found the root device....

I installed another machine with a Centos7-based distro called "Nethserver" to make you short the installer if it finds two hdd's in the machine it automatically create RAID1 with LVM on it, the cool thing is if I remove a disk the machine starts without problems even if a disc is missing.

If you tell me which files you want need for the diagnosis, I can post them here.

thank you

Last edited by Dexter23 (2022-03-01 18:55:16)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB