You are not logged in.

#1 2022-05-10 13:04:00

casperh
Member
From: Aarhus, Denmark
Registered: 2009-02-13
Posts: 43

[SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

EDIT: I installed MBR instead of UEFI lmao. Sorry guys and thanks for the help!

Hello

Just did a clean install of Arch Linux and Windows 10 doesn't show up in GRUB.

What I've done so far:

* Installed os-prober
* Uncommented GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
* Installed ntfs-3g
* Run mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg command

I've read somewhere that I have to mount my Windows partition and then run the commands again etc. How do I do that?

Thanks in advance
c

Last edited by casperh (2022-05-11 22:15:55)

Offline

#2 2022-05-10 13:16:42

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 1,364

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

Offline

#3 2022-05-10 14:07:02

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,513

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

If you are on an EFI install then it will be sufficient to have the ESP mounted when generating the config and os-prober should not be necessary for detecting the kernel on the actual system you are running the installation from.

Which exact grub-install command and which exact output did you get from running grub-mkconfig (post the grub.cfg file) and possibly

lsblk -f

https://wiki.archlinux.org/title/List_o … n_services

Offline

#4 2022-05-10 15:38:13

casperh
Member
From: Aarhus, Denmark
Registered: 2009-02-13
Posts: 43

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

Thanks for the replies. I hope I've formatted my reply correctly.

I tried mounting like this:

sudo mount -t ntfs /dev/nvme0n1p3 /mnt

@V1del

I used:

łsudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

This is output of

lsblk -f

https://pastebin.com/0umWyqGb

Output of

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

https://pastebin.com/JNS8JVji

grub.cfg file:

https://pastebin.com/XJmxkqUB

Offline

#5 2022-05-10 15:57:06

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,513

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

Your Arch install is detected by the normal default means without os-prober as is intended,

You need to mount the ESP as in /dev/nvme0n1p1 as that is the location that Windows stores it's boot files.  This is mentioned in the first sentence of https://wiki.archlinux.org/title/GRUB#MS_Windows

Last edited by V1del (2022-05-10 15:58:35)

Offline

#6 2022-05-10 16:29:58

casperh
Member
From: Aarhus, Denmark
Registered: 2009-02-13
Posts: 43

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

V1del wrote:

Your Arch install is detected by the normal default means without os-prober as is intended,

You need to mount the ESP as in /dev/nvme0n1p1 as that is the location that Windows stores it's boot files.  This is mentioned in the first sentence of https://wiki.archlinux.org/title/GRUB#MS_Windows

Thanks for the reply.

I tried mounting /dev/nvme0n1p1 in /boot and ran the grub-mkconfig command and got this:

/usr/bin/grub-mkconfig: line 261: /boot/grub/grub.cfg.new: No such file or directory

Offline

#7 2022-05-10 16:41:58

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,513

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

not in /boot that's where you generate your config, anywhere else, pick /mnt

Offline

#8 2022-05-10 17:52:13

casperh
Member
From: Aarhus, Denmark
Registered: 2009-02-13
Posts: 43

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

V1del wrote:

not in /boot that's where you generate your config, anywhere else, pick /mnt

Okay. I've mounted in /mnt and ran the grub-mkconfig command. Still no luck :-(

Offline

#9 2022-05-10 19:37:03

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,513

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

Was the ntfs partition still mounted? Make sure you don't have two mounts on the same mount point.  What files are under /mnt now?

ls -l /mnt /mnt/EFI /mnt/EFI/Microsoft

all of these should exist

Offline

#10 2022-05-10 21:58:03

casperh
Member
From: Aarhus, Denmark
Registered: 2009-02-13
Posts: 43

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

V1del wrote:

Was the ntfs partition still mounted? Make sure you don't have two mounts on the same mount point.  What files are under /mnt now?

ls -l /mnt /mnt/EFI /mnt/EFI/Microsoft

all of these should exist

Seems like they're mounted correclty.

https://pastebin.com/xAmN0QDV

Offline

#11 2022-05-10 22:04:01

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,513

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

And the grub-mkconfig output (the file and the output you see on the terminal?)

lsblk -f

again?

Offline

#12 2022-05-10 22:10:02

casperh
Member
From: Aarhus, Denmark
Registered: 2009-02-13
Posts: 43

Re: [SOLVED]OS-prober doesn't find Arch install or Windows 10 install

Offline

Board footer

Powered by FluxBB