You are not logged in.

#1 2022-04-22 20:12:55

Miki200_
Member
Registered: 2022-04-22
Posts: 1

Audio and video playback doesn't work.

Audio and video playback does not work, the issue seems to be PulseAudio related, as restarting it fixes the issue temporarily, i'm on the latest version of everything (as of 22.04.2022).
If more info is needed, just ask for it.

Offline

#2 2022-04-29 06:38:37

Sujay1844
Member
Registered: 2021-01-29
Posts: 14

Re: Audio and video playback doesn't work.

More information is required. Try finding error messages.
Post the output of

 sudo journalctl -rb --grep=pulse 

Offline

#3 2022-04-29 12:22:38

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,239

Re: Audio and video playback doesn't work.

Also during the issue before restarting pulse what do you get for

sudo fuser -v /dev/snd/*
pacmd list-sinks
pacmd list-sink-inputs
journalctl -b --user-unit=pulseaudio

Offline

#4 2022-04-29 18:35:15

fabrixx
Member
From: Italy
Registered: 2015-06-07
Posts: 77
Website

Re: Audio and video playback doesn't work.

Same problem for me

apr 29 20:26:55 archlinux sudo[3504]:  fabrixx : TTY=pts/0 ; PWD=/home/fabrixx ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -r>
apr 29 20:26:51 archlinux dbus-daemon[683]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbu>
apr 29 20:26:00 archlinux sudo[2971]:  fabrixx : TTY=pts/0 ; PWD=/home/fabrixx ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -r>
apr 29 20:25:56 archlinux dbus-daemon[683]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbu>
apr 29 20:24:54 archlinux pulseaudio[1193]: stat('/etc/pulse/default.pa.d'): File o directory non esistente
apr 29 20:24:54 archlinux dbus-daemon[683]: [system] Activating via systemd: service name='org.bluez' unit='dbus-org.bluez.>
apr 29 20:24:46 archlinux dbus-daemon[683]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.RealtimeKit1' un
[fabrixx@archlinux ~]$ sudo fuser -v /dev/snd/*
[sudo] password di fabrixx: 
                     UTENTE      PID ACCESSO COMANDO
/dev/snd/controlC0:  fabrixx    1193 F.... pulseaudio
                     fabrixx    1649 F.... wireplumber
/dev/snd/controlC1:  fabrixx    1193 F.... pulseaudio
                     fabrixx    1649 F.... wireplumber
/dev/snd/controlC2:  fabrixx    1193 F.... pulseaudio
                     fabrixx    1649 F.... wireplumber
/dev/snd/seq:        fabrixx    1648 F.... pipewire

pacmd list-sinks:
https://pastebin.com/bQvsUkmh


$ pacmd list-sink-inputs
1 sink input(s) available.
    index: 8
	driver: <protocol-native.c>
	flags: START_CORKED 
	state: RUNNING
	sink: 1 <alsa_output.usb-S.M.S.L_Audio_SMSL_M-3_Desktop_DAC-00.analog-stereo>
	volume: front-left: 54019 /  82% / -5.04 dB,   front-right: 54019 /  82% / -5.04 dB
	        balance 0.00
	muted: no
	current latency: 125.00 ms
	requested latency: 75.00 ms
	sample spec: float32le ch 2 48000 Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	resample method: copy
	module: 13
	client: 6 <Firefox>
	properties:
		media.name = "HOLLY e BENJI ep 117 ⚽ - \"Holly è Lento\" - YouTube"
		application.name = "Firefox"
		native-protocol.peer = "UNIX socket client"
		native-protocol.version = "35"
		application.process.id = "2319"
		application.process.user = "fabrixx"
		application.process.host = "archlinux"
		application.process.binary = "firefox-bin"
		application.language = "it_IT.UTF-8"
		window.x11.display = ":1"
		application.process.machine_id = "6fa5a13e509d4f91bfdb7381cb72203d"
		module-stream-restore.id = "sink-input-by-application-name:Firefox"
[fabrixx@archlinux ~]$ 



journalctl -b --user-unit=pulseaudio
apr 29 20:24:53 archlinux systemd[1076]: Starting Sound Service...
apr 29 20:24:54 archlinux pulseaudio[1193]: stat('/etc/pulse/default.pa.d'): File o directory non esisten>
apr 29 20:24:54 archlinux systemd[1076]: Started Sound Service.
apr 29 20:25:18 archlinux pulseaudio[1193]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.TimedO>
apr 29 20:26:27 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:27 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:27 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.

Offline

#5 2022-05-11 14:59:45

Jason P.
Member
Registered: 2015-02-26
Posts: 167

Re: Audio and video playback doesn't work.

Writing here in case anyone stumbles across the same.

fabrixx wrote:
journalctl -b --user-unit=pulseaudio
apr 29 20:24:53 archlinux systemd[1076]: Starting Sound Service...
apr 29 20:24:54 archlinux pulseaudio[1193]: stat('/etc/pulse/default.pa.d'): File o directory non esisten>
apr 29 20:24:54 archlinux systemd[1076]: Started Sound Service.
apr 29 20:25:18 archlinux pulseaudio[1193]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.TimedO>
apr 29 20:26:27 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:27 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:27 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:28 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.
apr 29 20:26:29 archlinux pulseaudio[1193]: Failed to create sink input: sink is suspended.

Just happened to me after rutine daily update, when pipewire-media-session was replaced by wireplumber. No sound at all and same log lines as above.

Solution was to replace pulseaudio with pipewire-pulse.

See this Reddit thread: https://teddit.net/r/archlinux/comments … _replaced/

Offline

#6 2022-05-11 15:08:46

hurrrtin
Member
From: USA, Ohio
Registered: 2006-12-13
Posts: 16

Re: Audio and video playback doesn't work.

Thanks for the post! I read through it and found that commenting out this line in /etc/pulse/default.pa worked for some:

#load-module module-suspend-on-idle

Seems to be working for me now hopefully. If I have issues later, I'll definitely try replacing pulse as you suggested.

Thanks for your help!

Offline

#7 2022-05-11 15:19:23

Götz
Member
Registered: 2009-02-16
Posts: 29

Re: Audio and video playback doesn't work.

I'm facing the exact same problem. Did upgrade after a week, and the whole audio system broke, no output and no input.

From the "/var/log/pacman.log" logs, pipewire-media-session was removed and wireplumber got installed:

[ALPM] removed pipewire-media-session (1:0.4.1-1)
[ALPM] installed wireplumber (0.4.10-2)

I have been using PulseAudio since a few years, but not Pipewire. Wanted to replace pulseaudio with pipewire-pulse as mentioned as potential solution, but there are unsatisfied dependencies:

❯ paru -S pipewire-pulse
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
:: pipewire-pulse and pulseaudio are in conflict. Remove pulseaudio? [y/N] y
:: pipewire-pulse and pulseaudio-bluetooth are in conflict. Remove pulseaudio-bluetooth? [y/N] y
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: removing pulseaudio breaks dependency 'pulseaudio=15.0-4' required by pulseaudio-rtp
:: removing pulseaudio breaks dependency 'pulseaudio=15.0-4' required by pulseaudio-zeroconf

Not sure what to do now. Any suggestion is appreciated.


What I hear, I forget. What I say, I remember. What I do, I understand.  –Tao Te Ching/Laozi

Offline

#8 2022-05-11 15:24:23

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,239

Re: Audio and video playback doesn't work.

those are optional you can remove them manually. Alternatively if you want to stay on pulse switch back to pipewire-media-session which has recently been readded.

Last edited by V1del (2022-05-11 21:57:48)

Offline

#9 2022-05-11 15:28:00

Strangiato
Member
Registered: 2020-01-10
Posts: 191

Re: Audio and video playback doesn't work.

V1del wrote:

those are optional you can remove them manually. Alternatively if you want to stay on pulse disable wireplumber with

systemctl --user mask wireplumber --now

It worked for me. Thank you very much.

Offline

#10 2022-05-11 15:46:56

Götz
Member
Registered: 2009-02-16
Posts: 29

Re: Audio and video playback doesn't work.

V1del wrote:

those are optional you can remove them manually.

Those dependencies are not optional for me, as I use them for my network audio setup.

V1del wrote:

Alternatively if you want to stay on pulse disable wireplumber with

systemctl --user mask wireplumber --now

That did it, the audio input/output works now. Thank you!


What I hear, I forget. What I say, I remember. What I do, I understand.  –Tao Te Ching/Laozi

Offline

#11 2022-05-11 15:48:14

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 16,239

Re: Audio and video playback doesn't work.

Technically speaking pipewire has replacements for these in the pipewire-zeroconf package, but yes might need to do some work to properly set them up again.

FWIW: It appears pipewire-media-session got reinstated, so you could switch back over to that without running into the ramifications for pulse.

Last edited by V1del (2022-05-11 16:05:00)

Offline

#12 2022-05-11 17:32:08

Götz
Member
Registered: 2009-02-16
Posts: 29

Re: Audio and video playback doesn't work.

V1del wrote:

Technically speaking pipewire has replacements for these in the pipewire-zeroconf package, but yes might need to do some work to properly set them up again.

FWIW: It appears pipewire-media-session got reinstated, so you could switch back over to that without running into the ramifications for pulse.

Got it! Will take a look in a different test environment to see how it goes.


What I hear, I forget. What I say, I remember. What I do, I understand.  –Tao Te Ching/Laozi

Offline

Board footer

Powered by FluxBB