You are not logged in.

#1 2022-06-10 12:47:10

jfabernathy
Member
From: North Carolina
Registered: 2019-01-03
Posts: 95

compression not turned on?

I used the June 1 install media and used archinstall to do a quick btrfs install using the default layout for my nvme ssd.  I selected compression when asked.  However, after installation the fstab and the mount command don't show any compression.  What's going on?

output from mount command for '/'

/dev/nvme0n1p2 on / type btrfs (rw,relatime,ssd,space_cache=v2,subvolid=256,subvol=/@)

output from fstab:

UUID=ae6ffe0d-f537-45ab-91cb-942e997b780b       /               btrfs           rw,relatime,ssd,space_cache=v2,subvolid=256,subvol=/@   0 0

Offline

#2 2022-06-10 13:30:02

Torxed
Member
Registered: 2013-01-10
Posts: 194

Re: compression not turned on?

It's fixed in master, it was an issue with reading it form the configuration at the correct step.
Apologies for the inconvenience but we'll have that in a new version in a couple of days.

Offline

#3 2022-06-10 13:48:58

jfabernathy
Member
From: North Carolina
Registered: 2019-01-03
Posts: 95

Re: compression not turned on?

Torxed wrote:

It's fixed in master, it was an issue with reading it form the configuration at the correct step.
Apologies for the inconvenience but we'll have that in a new version in a couple of days.

Thanks for the information.  This brings up the issue of recovering from a system with btrfs installed but compression was not on during the initial install.  I can obviously add compress=zstd to the fstab, but compressing what is already installed, is it just a simple as the wiki calls out?

# btrfs filesystem defragment -r -v -czstd /

Offline

#4 2022-06-10 14:11:11

Torxed
Member
Registered: 2013-01-10
Posts: 194

Re: compression not turned on?

I am not fluent enough in BTRFS yet to answer that question. I suspect that will work, but either try it safely in a VM before hand or ask around here or on IRC first smile

Offline

#5 2022-06-16 18:23:42

Wilson Phillips
Member
From: Vicksburg, MS, USA
Registered: 2007-09-24
Posts: 70

Re: compression not turned on?

I have added compress=zstd into fstab afterward and had no issues, but I cannot guarantee that others would not have problems. I also changed relatime to noatime and it worked fine.


Guarantee does not cover shark bite, bear attack, or children under 5.

Offline

#6 2022-07-04 11:16:23

jfabernathy
Member
From: North Carolina
Registered: 2019-01-03
Posts: 95

Re: compression not turned on?

I just did a default install with BTRFS taking the recommended with ISO 07-01-2022 and when I selected Compression on, I noticed that it is still not on once installed?

I thought this was fixed??

Last edited by jfabernathy (2022-07-04 21:49:34)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB