You are not logged in.

#26 2022-08-20 17:57:20

jbg
Member
Registered: 2022-08-20
Posts: 6

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

@loqs am using t3.nano for testing this, also tried t3.medium with the same result. The underlying CPU for t3 instances is "either the 1st or 2nd generation Intel Xeon Platinum 8000 series processor (Skylake-SP or Cascade Lake)".

Offline

#27 2022-08-20 17:59:33

jbg
Member
Registered: 2022-08-20
Posts: 6

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

Switching to legacy BIOS boot (rather than UEFI) doesn't make any difference.

Offline

#28 2022-08-20 21:49:14

Artlav
Member
Registered: 2016-07-11
Posts: 18
Website

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

Got the same problem. Kernel refuses to do anything but lock up or boot loop, in GRUB, regardless of parameters, earlyprintk, consol=ttyS0, nothing.

Also, i was able to reproduce it in QEMU, with OVMF EFI, so this is not hardware specific.

sudo qemu-system-x86_64 \
-nodefaults \
-enable-kvm \
-m 2048 \
-cpu host \
-smp cores=2,threads=1,sockets=1 \
-machine q35,vmport=off,kernel_irqchip=on \
-drive if=pflash,format=raw,readonly=on,file=ovmf_code.fd \
-drive if=pflash,format=raw,file=ovmf_vars-1024x768.fd \
-smbios type=2 \
-netdev user,id=net0,hostfwd=tcp::5002-:22,hostfwd=tcp::5902-:5900 \
-device e1000,netdev=net0,mac=00:25:4B:00:00:02 \
-vnc 127.0.0.1:1 -vga std \
-cdrom archlinux-x86_64.iso \
-drive file=/dev/sdb,if=none,format=raw,aio=native,cache=none,id=hd0 \
-device virtio-scsi-pci,id=scsi -device scsi-block,drive=hd0,bus=scsi.0 \
-serial stdio

Using LTS kernel helps, but this is critical since it can kill remote servers with no recourse.

Offline

#29 2022-08-20 22:34:02

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 15,331

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

You could try the patched kernel from the other thread or confirm the bisection results to ensure it is the same issue.

Offline

#30 2022-08-20 23:29:08

Artlav
Member
Registered: 2016-07-11
Posts: 18
Website

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

loqs wrote:

You could try the patched kernel from the other thread or confirm the bisection results to ensure it is the same issue.

Went through the bisects from there, got the same result in QEMU.
Simple image made out of EFI grub and kernel file, nothing else, no parameters.
Good ones print out a kernel panic, bad ones boot loop.

Offline

#31 2022-08-21 04:19:07

jbg
Member
Registered: 2022-08-20
Posts: 6

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

Offline

#32 2022-08-21 16:19:18

nevatar
Member
Registered: 2022-08-21
Posts: 2

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

I can confirm the same boot loop on a complete headless system .... booting via pxe and syslinux  (uefi), root on nfs,  5.18.16 runs fine, lts as well, 5.19.x exactly same config no chance so far

regards, N.

Offline

#33 2022-09-08 17:18:38

jancici
Member
From: svk
Registered: 2011-12-04
Posts: 185

Re: [Solved] stack in boot process at loading initramfs

looks that problem is solved, I am running, and also I was able to boot with kernel 5.19.7-arch1-1 for some days ...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB