You are not logged in.

#1 2023-01-19 10:34:36

quellen
Member
From: Italy
Registered: 2014-05-24
Posts: 246

[SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

hello,
I would like to disable CSM option from the motherboard bios but if I do, Archlinux does not start (the bios menu appears when the pc is switched on).
Can I fix or do I have to reinstall Archlinux?

Last edited by quellen (2023-01-30 08:34:14)


sorry for my bad english

Offline

#2 2023-01-19 11:27:24

d.ALT
Member
Registered: 2019-05-10
Posts: 577

Re: [SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

  1. Read here: https://wiki.archlinux.org/title/Arch_boot_process

  2. Disable CSM

  3. (check for other CSM references around inside the UEFI Settings)

  4. Boot into ArchLinux's ISO

  5. Create ESP

  6. (re)Install a UEFI-capable BootLoader


<49,17,III,I>    Fama di loro il mondo esser non lassa;
<50,17,III,I>    misericordia e giustizia li sdegna:
<51,17,III,I>    non ragioniam di lor, ma guarda e passa.

Offline

#3 2023-01-21 12:06:05

quellen
Member
From: Italy
Registered: 2014-05-24
Posts: 246

Re: [SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

d.ALT wrote:
  1. Read here: https://wiki.archlinux.org/title/Arch_boot_process

  2. Disable CSM

  3. (check for other CSM references around inside the UEFI Settings)

  4. Boot into ArchLinux's ISO

  5. Create ESP

  6. (re)Install a UEFI-capable BootLoader


thanks.
Now on my SSD I only have a free partition of 1MB, could that be enough? i dont'use Windows.
On wiki it says it needs 2mb.
My SSD is a MBR partitioned disk.

Last edited by quellen (2023-01-21 12:43:21)


sorry for my bad english

Offline

#4 2023-01-21 16:22:49

d.ALT
Member
Registered: 2019-05-10
Posts: 577

Re: [SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

quellen wrote:

On wiki it says it needs 2mb.

It "should" be enough... Speaking of GRUB, its .efi loader's size is:

$ LC_ALL=C ls -lh /efi/EFI/ARCHLINUX
total 148K
-rwxr-xr-x 1 root root 148K Oct  8 21:51 grubx64.efi

\\\

quellen wrote:

My SSD is a MBR partitioned disk.

https://wiki.archlinux.org/title/EFI_sy … oned_disks


<49,17,III,I>    Fama di loro il mondo esser non lassa;
<50,17,III,I>    misericordia e giustizia li sdegna:
<51,17,III,I>    non ragioniam di lor, ma guarda e passa.

Offline

#5 2023-01-29 21:39:52

quellen
Member
From: Italy
Registered: 2014-05-24
Posts: 246

Re: [SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

d.ALT wrote:
quellen wrote:

On wiki it says it needs 2mb.

It "should" be enough...

then I managed to get a 700mb partition.
but i can't install GRUB:

$ sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/efi --bootloader-id=GRUB
Installing for x86_64-efi platform.
EFI variables are not supported on this system.
EFI variables are not supported on this system.
grub-install: error: efibootmgr failed to register the boot entry: No such file or directory.
$ fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 111,79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk model: CT120BX300SSD1  
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xc52df99a

Dispositivo Avvio     Start      Fine   Settori   Size Id Tipo
/dev/sda1              2048 122882047 122880000  58,6G 83 Linux
/dev/sda2         122882048 232982527 110100480  52,5G 83 Linux
/dev/sda3         232982528 234441647   1459120 712,5M ef EFI (FAT-12/16/32)
$ pacman -Q|grep efibootmgr
efibootmgr 18-1
$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda      8:0    0 111.8G  0 disk 
|-sda1   8:1    0  58.6G  0 part /
|-sda2   8:2    0  52.5G  0 part /media/DATI
`-sda3   8:3    0 712.5M  0 part /efi

what is "`" before sda3?

EDIT:
ah sorry, i forgot to disable the CSM from the bios. but do I have to install grub from arch live witch chroot?

Last edited by quellen (2023-01-29 21:54:24)


sorry for my bad english

Offline

#6 2023-01-30 07:46:56

d.ALT
Member
Registered: 2019-05-10
Posts: 577

Re: [SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

quellen wrote:

do I have to install grub from arch live witch chroot?

Yes


<49,17,III,I>    Fama di loro il mondo esser non lassa;
<50,17,III,I>    misericordia e giustizia li sdegna:
<51,17,III,I>    non ragioniam di lor, ma guarda e passa.

Offline

#7 2023-01-30 08:33:58

quellen
Member
From: Italy
Registered: 2014-05-24
Posts: 246

Re: [SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

d.ALT wrote:
quellen wrote:

do I have to install grub from arch live witch chroot?

Yes

done. SOLVED. grazie!


quellen wrote:
$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda      8:0    0 111.8G  0 disk 
|-sda1   8:1    0  58.6G  0 part /
|-sda2   8:2    0  52.5G  0 part /media/DATI
`-sda3   8:3    0 712.5M  0 part /efi

what is "`" before sda3?

can anyone answer this question? :-|


sorry for my bad english

Offline

#8 2023-01-30 08:41:47

d.ALT
Member
Registered: 2019-05-10
Posts: 577

Re: [SOLVED] ArchLinux doesn't start with CSM BIOS disabled

quellen wrote:
d.ALT wrote:
quellen wrote:

do I have to install grub from arch live witch chroot?

Yes

done. SOLVED. grazie!

You're welcome! ( Non c'è di che! wink )


quellen wrote:
$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda      8:0    0 111.8G  0 disk 
|-sda1   8:1    0  58.6G  0 part /
|-sda2   8:2    0  52.5G  0 part /media/DATI
`-sda3   8:3    0 712.5M  0 part /efi

what is "`" before sda3?

It's just a "graphical thing"... It is nothing more than an indication that the output has reached the last line


<49,17,III,I>    Fama di loro il mondo esser non lassa;
<50,17,III,I>    misericordia e giustizia li sdegna:
<51,17,III,I>    non ragioniam di lor, ma guarda e passa.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB