You are not logged in.

#1 2023-02-13 19:04:46

Pyntux
Member
From: Serbia
Registered: 2008-12-21
Posts: 391

[SOLVED]"lo" loopback device connected

I am opening this thread in this forum because last time installed Arch with "archinstall" script...

So, after reboot in my network manager KDE plasma applet, there is "lo" device connected... Why? What is that device?

lo-nm.png

[punky@T460 ~]$ ip link show
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
2: enp0s31f6: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether c8:5b:76:d3:30:d5 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1280 qdisc noqueue state UP mode DORMANT group default qlen 1000
    link/ether xx:xx:xx:xx:xx:8d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
[punky@T460 ~]$

P&P is my home wifi network.... I can not disconnect "lo", because always reconnects...


EDIT:

Solution is to make /etc/NetworkManager/conf.d/unmanaged.conf

and put this in to:

keyfile]
unmanaged-devices=interface-name:lo

You can also read something about this on this location:
https://forum.endeavouros.com/t/cabled- … ated/37221

Looks like it has to do with the update of the network manager and that is not a bug...

Last edited by Pyntux (2023-02-14 12:53:10)


I do not speak English, but I understand...

Offline

#2 2023-02-13 19:07:40

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2014-02-20
Posts: 6,997
Website

Offline

#3 2023-02-13 19:19:40

Pyntux
Member
From: Serbia
Registered: 2008-12-21
Posts: 391

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

OK, I have cups installed, but that connection was not present on my last installation or ever on any of my computers with arch on it...


I do not speak English, but I understand...

Offline

#4 2023-02-13 19:29:52

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2014-02-20
Posts: 6,997
Website

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

CUPs is just an example of how the loopback interface can be used. Read my link again but more carefully this time.

Offline

#5 2023-02-13 19:36:28

Pyntux
Member
From: Serbia
Registered: 2008-12-21
Posts: 391

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

I don't know what specifically to pay attention to? Can you be more specific or can you just say what is going on ? I'm interested in why it hasn't appeared in the network manager until now???


I do not speak English, but I understand...

Offline

#6 2023-02-13 19:42:56

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2014-02-20
Posts: 6,997
Website

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

Pyntux wrote:

what specifically to pay attention to

The "Purpose of Loopback" section in the answer with a tick.

Pyntux wrote:

I'm interested in why it hasn't appeared in the network manager until now???

No idea about that. I've never used NetworkManager in Arch.

Offline

#7 2023-02-13 19:48:12

Pyntux
Member
From: Serbia
Registered: 2008-12-21
Posts: 391

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

Thought you were referring to something specific, and I already (somehow) knew what the loopback device was for....


I do not speak English, but I understand...

Offline

#8 2023-02-13 20:09:27

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 42,913

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

Ahemm…

there is "lo" device connected... Why? What is that device?

NM was/is supposed to ignore the loopback device by default.
You can https://wiki.archlinux.org/title/Networ … ic_devices but there's probably an explicit connection, look into /etc/NetworkManager/system-connections/

Offline

#9 2023-02-13 20:19:58

Pyntux
Member
From: Serbia
Registered: 2008-12-21
Posts: 391

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

In /etc/NetworkManager/system-connections/ , there is only my home wifi network: 'P&P.nmconnection'

I added:

keyfile]
unmanaged-devices=interface-name:lo

in to /etc/NetworkManager/conf.d/unmanaged.conf and now I will reboot big_smile


EDIT:

This solved the problem, if somehow it was a problem... It just annoyed me... sad

Last edited by Pyntux (2023-02-13 20:22:05)


I do not speak English, but I understand...

Offline

#10 2023-02-16 11:08:54

proledatarian
Member
Registered: 2022-02-11
Posts: 14

Re: [SOLVED]"lo" loopback device connected

You're missing a bracket there. wink

[keyfile]
unmanaged-devices=interface-name:lo

Offline

Board footer

Powered by FluxBB