You are not logged in.

#1 2023-02-18 06:41:00

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Not able to change the brighntes of my device

I used to use brightnessctl mapped to my i3 key bindings, but after an update, the brightness on my device is not changing. I tried brillo to see if it works, but the command ate working and the values are printing the same, but the actual display is still at 100% physically. Can someone help me in troubleshooting the issue

~ ❯ brillo -q -A 10                                                                                                                             

 ~ ❯ brillo -c                                                                                                                                     
1.00

Last edited by Mark_eleve (2023-02-18 08:14:22)

Offline

#2 2023-02-18 07:32:23

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

Offline

#3 2023-02-18 07:48:41

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

Hi this is the output of the command

 ls -R /sys/class/backlight/                                                                                                             
/sys/class/backlight/:
asus-nb-wmi

Last edited by Mark_eleve (2023-02-18 08:14:51)

Offline

#4 2023-02-18 07:57:50

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

the wiki you#re supposed to read wrote:

On an Asus notebooks you might also need to load the asus-nb-wmi kernel module.

lsmod | grep asus

Please use "code" tags. Edit your post in this regard.

Offline

#5 2023-02-18 08:13:47

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

The output is

asus_nb_wmi            32768  0
asus_wmi               69632  1 asus_nb_wmi
ledtrig_audio          16384  2 snd_hda_codec_generic,asus_wmi
sparse_keymap          16384  1 asus_wmi
platform_profile       16384  1 asus_wmi
video                  65536  3 asus_wmi,amdgpu,nouveau
rfkill                 32768  6 asus_wmi,bluetooth,cfg80211
wmi                    45056  5 video,asus_wmi,wmi_bmof,mxm_wmi,nouveau
asus_wireless          20480  0
i8042                  49152  1 asus_nb_wmi

Offline

#6 2023-02-18 08:19:52

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

I tried to reload the kernel modules but this was the output

 sudo modprobe asus-nb-wmi                               
modprobe: FATAL: Module asus-nb-wmi not found in directory /lib/modules/6.1.11-arch1-1

Offline

#7 2023-02-18 08:24:15

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

pacman -Qs linux

You're running 6.1.11 but probably updated to 6.1.12 w/o rebooting, or you forgot to mount the /boot partition before the update and the present module comes from the initramfs.

Offline

#8 2023-02-18 08:37:27

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

I rebooted my device and tried to reload the kernel module there was no output for that. I tried to change my brightness using brillo and backlight_control, the commands are executing but there is no change in my brightness level

backlight_control 0                                    

backlight_control 100                                  

brillo -c                                              
1.00
backlight_control 10                              

brillo -c                                           
1.00

Last edited by Mark_eleve (2023-02-18 08:53:41)

Offline

#9 2023-02-18 08:56:21

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

Skip brillo, look at the wiki again and try to write the values directly.
If there's no backlight device, nothing is gonna happen.

Offline

#10 2023-02-18 17:56:37

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

I tried to write the vales directly, but physically the brightness is not decreased. Can you please let me know if you want to keep any output of any command.


❯ echo 5 > /sys/class/backlight/asus-nb-wmi/brightness    

 ❯ cat /sys/class/backlight/asus-nb-wmi/brightness      
5

Last edited by Mark_eleve (2023-02-18 17:57:24)

Offline

#11 2023-02-18 18:15:49

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

Since this is a regression, boot the lts kernel and check which backlight device is available (whether it's asus-nb-wmi)
Then see https://wiki.archlinux.org/title/Backli … ne_options

Offline

#12 2023-02-18 18:20:00

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 19,885

Re: Not able to change the brighntes of my device

What model are you using.  My Asus Vivobook works great, but it uses Intel graphics, and the files under /sys all reflect this despite the asus-nb-wmi kernel module being loaded..   Yours are different.  What is your graphics setup?


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#13 2023-02-18 23:05:42

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

Hi, I am using ASUS TUF laptop this is the configuration AMD Ryzen 7 4800H with Radeon  2.90 GHz, with an Nvidia 1660Ti Gpu.

Offline

#14 2023-02-18 23:09:25

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 17,714

Re: Not able to change the brighntes of my device

When you set the the kernel parameter acpi_backlight to each of video vendor native none and nvidia_wmi_ec what backlights were listed in /sys/class/backlight/ and did changing their values manually change the brightness?

Last edited by loqs (2023-02-18 23:10:40)

Offline

#15 2023-02-19 01:56:32

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 19,885

Re: Not able to change the brighntes of my device

Does it also have an Intel GPU?


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#16 2023-02-19 04:34:25

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

No, I do not have an Intel GPU, I installed the LTS kernel, but there is no LTS Kernel entry in grub menu while booting, but when I ran

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

the entry was showing up there, so I tried to run a grub-install but the output says there is no EFI partition. I did set the set the the kernel parameter acpi_backlight to each of video vendor native none but there was no physical change in brightness. I'm also not able to see Arch's grub in my boot setting, I'm only able to see Garuda linux Grub entry and windows boot manager for selection.

sudo grub-install
Installing for x86_64-efi platform.
grub-install: error: cannot find EFI directory.

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-zen
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux-zen.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-zen-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-lts
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux-lts.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-lts-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-zen
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux-zen.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-zen-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-lts
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux-lts.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-lts-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-fallback.img
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/nvme0n1p1@/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-zen
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux-zen.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-zen-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux-lts
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux-lts.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-lts-fallback.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux
Found initrd image: /boot/amd-ucode.img /boot/initramfs-linux.img
Found fallback initrd image(s) in /boot:  amd-ucode.img initramfs-linux-fallback.img
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done

Last edited by Mark_eleve (2023-02-19 04:39:34)

Offline

#17 2023-02-19 07:40:35

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

I'm only able to see Garuda linux Grub entry and windows boot manager for selection.

3rd link below. Mandatory.
Disable it (it's NOT the BIOS setting!) and reboot windows and linux twice for voodo reasons.

grub-install: error: cannot find EFI directory.

https://wiki.archlinux.org/title/GRUB#Installation

Offline

#18 2023-02-22 20:50:55

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

Hi, sorry for the late reply, I think I messed up with my grub settings in the grub config file and I am not able to go into Arch Linux, I was not able to login to garuda as well,  so I installed Kali in place of garuda to see if a fresh install on that disk works, but still Arch Linux entry is visible on my Kali grub config, but once I press enter to the Arch entries in grub I think it is going into a kernel panic state and I get this message

"amd-ucode.img not found"
Press enter

I can access my Arch grub config file from Kali install, so can is it possible to edit the entry in that so that this error doest come.

Last edited by Mark_eleve (2023-02-22 20:53:14)

Offline

#19 2023-02-22 21:11:58

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

visible on my Kali grub config

access my Arch grub config file from Kali install

You manage the bootloader from *ONE* system.

If you installed and configured grub using kali linux, you'll have to fix the arch boot in *ITS* grub configuration.
The error is pretty clear: the configuration references the amd-ucode.img in a path where it doesn't exist.

Offline

#20 2023-03-19 00:44:17

Mark_eleve
Member
Registered: 2023-02-18
Posts: 10

Re: Not able to change the brighntes of my device

Hi Sir,

Sorry for the late reply, I have everything I searched online to update my grub config but still I am not able to boot into my Arch install, the same error message keeps popping up. Can you please let me know on how I can fix the issue

Offline

#21 2023-03-19 09:22:00

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 53,202

Re: Not able to change the brighntes of my device

seth wrote:

If you installed and configured grub using kali linux, you'll have to fix the arch boot in *ITS* grub configuration.
The error is pretty clear: the configuration references the amd-ucode.img in a path where it doesn't exist.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB