You are not logged in.

#1 2024-02-06 08:10:31

moshen212
Member
Registered: 2017-09-10
Posts: 25

[Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

Hi

My haven't audio output.

$ systemctl --user status pipewire{,-pulse} wireplumber

● pipewire.service - PipeWire Multimedia Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Tue 2024-02-06 09:46:18 +0330; 1h 49min ago
TriggeredBy: ● pipewire.socket
   Main PID: 52925 (pipewire)
      Tasks: 4 (limit: 38051)
     Memory: 8.1M (peak: 8.8M)
        CPU: 29.783s
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire.service
             └─52925 /usr/bin/pipewire

Feb 06 09:46:18 Quh systemd[52493]: Started PipeWire Multimedia Service.
Feb 06 09:46:18 Quh pipewire[52925]: [13:11:44.964910457] [52925] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:172 Symbol ipaModuleInfo not found
Feb 06 09:46:18 Quh pipewire[52925]: [13:11:44.964926244] [52925] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:292 v4l2-compat.so: IPA module has no valid info
Feb 06 09:46:18 Quh pipewire[52925]: [13:11:44.964952318] [52925]  INFO Camera camera_manager.cpp:284 libcamera v0.2.0

● pipewire-pulse.service - PipeWire PulseAudio
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pipewire-pulse.service; disabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Tue 2024-02-06 09:46:18 +0330; 1h 49min ago
TriggeredBy: ● pipewire-pulse.socket
   Main PID: 52929 (pipewire-pulse)
      Tasks: 3 (limit: 38051)
     Memory: 14.4M (peak: 15.4M)
        CPU: 1min 8.151s
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/pipewire-pulse.service
             └─52929 /usr/bin/pipewire-pulse

Feb 06 09:46:18 Quh systemd[52493]: Started PipeWire PulseAudio.

● wireplumber.service - Multimedia Service Session Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/wireplumber.service; enabled; preset: enabled)
     Active: active (running) since Tue 2024-02-06 09:46:18 +0330; 1h 49min ago
   Main PID: 52928 (wireplumber)
      Tasks: 7 (limit: 38051)
     Memory: 18.4M (peak: 18.6M)
        CPU: 152ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/session.slice/wireplumber.service
             └─52928 /usr/bin/wireplumber

Feb 06 09:46:18 Quh systemd[52493]: Started Multimedia Service Session Manager.
Feb 06 09:46:18 Quh wireplumber[52928]: [13:11:44.799632111] [52928] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:172 Symbol ipaModuleInfo not found
Feb 06 09:46:18 Quh wireplumber[52928]: [13:11:44.799642441] [52928] ERROR IPAModule ipa_module.cpp:292 v4l2-compat.so: IPA module has no valid info
Feb 06 09:46:18 Quh wireplumber[52928]: [13:11:44.799658494] [52928]  INFO Camera camera_manager.cpp:284 libcamera v0.2.0
Feb 06 09:46:18 Quh wireplumber[52928]: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner
Feb 06 09:46:18 Quh wireplumber[52928]: <WpPortalPermissionStorePlugin:0x60eb721a5a30> Failed to call Lookup: GDBus.Error:org.freedesktop.portal.Error.NotFound: No entry for camera
Feb 06 09:46:18 Quh wireplumber[52928]: <WpPortalPermissionStorePlugin:0x60eb721a5a30> Failed to call Lookup: GDBus.Error:org.freedesktop.portal.Error.NotFound: No entry for camera
$ pgrep -a pulse
52929 /usr/bin/pipewire-pulse
$ sudo journalctl -b | curl -F 'file=@-' 0x0.st
http://0x0.st/Hkw1.txt

Last edited by moshen212 (2024-02-07 07:10:08)


#القدسـلنا
#FreePalestine

Offline

#2 2024-02-06 08:25:02

jonno2002
Member
Registered: 2016-11-21
Posts: 684

Re: [Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

your missing the sof-firmware package

Feb 04 21:08:26 Quh kernel: sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: Direct firmware load for intel/sof/sof-rpl.ri failed with error -2
Feb 04 21:08:26 Quh kernel: sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: sof firmware file is missing, you might need to
Feb 04 21:08:26 Quh kernel: sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3:        download it from https://github.com/thesofproject/sof-bin/
Feb 04 21:08:26 Quh kernel: sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: failed to load DSP firmware -2
Feb 04 21:08:26 Quh kernel: sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: error: sof_probe_work failed err: -2

fix by

pacman -S sof-firmware

Offline

#3 2024-02-06 08:35:14

moshen212
Member
Registered: 2017-09-10
Posts: 25

Re: [Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

Excuse me but i didn't found your post log  in my older post, are you sure replied to correct post?


#القدسـلنا
#FreePalestine

Offline

#4 2024-02-06 09:14:40

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,154

Re: [Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

Yes we are and yes it's there.

Offline

#5 2024-02-06 10:14:55

theredfoxlee
Member
Registered: 2024-02-06
Posts: 3

Re: [Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

Hello!

I encountered the same issue today as jonno2002.

However, the fix provided by V1del did not help me because the sof-firmware was already installed on my system.
What helped is V1del advice from another thread: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=271421

I created a file in /etc/modprobe.d/dspfix.conf and added options snd_intel_dspcfg dsp_driver=1 to it.
After rebooting the laptop, it worked perfectly. However, I'm unsure why, as I don't fully understand the sound stack.

Cheers!

Offline

#6 2024-02-06 10:41:36

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,154

Re: [Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

That is a generally old strategy and it will break your mic if you still use that.

If it used to work without that parameter and with sof-firmware installed you likely have a different underlying issue that should be checked properly rather than band aiding over it by reverting back to the HDA driver. But please open a new topic and provide the outputs moshen12 has given here (without setting dsp_driver=1 because that will revert you to HDA, which might work, at the cost of the internal microphone support in the majority of cases).

Last edited by V1del (2024-02-06 10:44:28)

Offline

#7 2024-02-06 18:38:13

theredfoxlee
Member
Registered: 2024-02-06
Posts: 3

Re: [Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

Thanks for the explanation!

I've created a new topic: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=2149154 with some logs.

Offline

#8 2024-02-07 07:09:53

moshen212
Member
Registered: 2017-09-10
Posts: 25

Re: [Solved] My audio not worked and only Dummy Output is available

Thank you, Solved


#القدسـلنا
#FreePalestine

Offline

Board footer

Powered by FluxBB