You are not logged in.

#1 2024-02-09 09:26:09

Homerus
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 3

System hangs after suspend when second nvme-ssd installed

Hi Arch-community,

I installed a second nvme-drive (WD SN770) on my laptop. Since then my system is unusable after suspend. Sometimes I can't login. Sometimes I can, but can not execute any command or start any program. journalctl does not report any useful errors related to that. I assume my main drive is not mounted correctly after wakeup so no error can be written to the logs. When I uninstall the second drive everything is back to normal.

After a normal boot the drive can be mounted and used without any issues. I already switched to lts-kernel and swapped nvme-slots. Neither helped.

I am using systemd-boot and the second drive is not mounted automatically on startup. I do not know where to look further. Thanks for any help.

My Specs:
Host: TUXEDO Pulse 15 Gen2
Kernel: 6.7.4-arch1-1
CPU: AMD Ryzen 7 5700U
Main drive: Samsung SSD 980 PRO 1TB

Offline

#2 2024-02-09 09:54:48

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 21,629

Re: System hangs after suspend when second nvme-ssd installed

Post your systemd-boot config and your /etc/fstab -- generally speaking make sure that you use https://wiki.archlinux.org/title/Persis … ice_naming across the board.

That shouldn't have an inherent effect on suspension as such though unless you're actually referring to hibernation. Even if you don't see any errors post a journal of the affected situation:

sudo journalctl -b

or if forced to reboot

sudo journalctl -b-1

https://wiki.archlinux.org/title/List_o … n_services

Offline

#3 2024-02-10 10:42:49

Homerus
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 3

Re: System hangs after suspend when second nvme-ssd installed

Thanks for your quick response,

/etc/fstab:

# Static information about the filesystems.
# See fstab(5) for details.

# <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass>
# /dev/nvme0n1p2
UUID=3d7e6205-f768-459e-906d-ee4c8a48e94a	/         	btrfs     	rw,relatime,ssd,space_cache=v2,subvolid=256,subvol=/@	0 0

# /dev/nvme0n1p1
UUID=7A75-381F      	/boot     	vfat      	rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro	0 2

# /dev/nvme0n1p2
UUID=3d7e6205-f768-459e-906d-ee4c8a48e94a	/.snapshots	btrfs     	rw,relatime,ssd,space_cache=v2,subvolid=260,subvol=/@.snapshots	0 0

# /dev/nvme0n1p2
UUID=3d7e6205-f768-459e-906d-ee4c8a48e94a	/home     	btrfs     	rw,relatime,ssd,space_cache=v2,subvolid=257,subvol=/@home	0 0

# /dev/nvme0n1p2
UUID=3d7e6205-f768-459e-906d-ee4c8a48e94a	/var/cache/pacman/pkg	btrfs     	rw,relatime,ssd,space_cache=v2,subvolid=259,subvol=/@pkg	0 0

# /dev/nvme0n1p2
UUID=3d7e6205-f768-459e-906d-ee4c8a48e94a	/var/log  	btrfs     	rw,relatime,ssd,space_cache=v2,subvolid=258,subvol=/@log	0 0

There is no link to a pastebin service behind the last link you provided. But here is the output of sudo journalctl -b-1': https://pastebin.com/GgM18DCP

I do not have hibernation enabled.

Offline

#4 2024-02-14 10:02:42

Homerus
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 3

Re: System hangs after suspend when second nvme-ssd installed

I solved the issue. It was related to my TUXEDO Pulse 15 Gen2 Laptop. There must be two udev rules applied which i found here https://www.reddit.com/r/tuxedocomputer … e_15_gen2/

While the first rule worked for me, the second one did not. I had to adjust the vendor and device according to what udevadm gave me.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB