You are not logged in.

#1 2024-02-22 20:19:37

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Trying to get the hyprland wayland compositor running on a fresh manual Arch install, and every time I do, it aborts with the following messages at the end of the crash log:

[CRITICAL] m_sWLRBackend was NULL! This usually means wlroots could not find a GPU or encountered some issues.
[CRITICAL] Critical error thrown: wlr_backend_autocreate() failed!

A lot of the googling I did led me to bug reports and forum threads that are specifically about issues with Wayland Nvidia support, but I am not running on an Nvidia graphics card, so this wouldn't apply to me.

lspci shows that my VGA-compatible device is the Intel Corporation Iris Plug Graphics G1 (Ice Lake) (rev 07). Accordingly, I had already installed the mesa drivers package
via pacman. I did see some comments to the effect that this error usually means something is wrong with one's drivers generally, so I decided to check my driver setup using the eglinfo command from mesa-utils as per
the Arch Wiki article. I get the following output:

GBM platform:
eglinfo: eglInitialize failed

Wayland platform:
eglinfo: eglInitialize failed

X11 platform:
eglInfo: eglInitialize failed

Surfaceless platform:
EGL API version: 1.5
EGL vendor string: Mesa Project
EGL version string: 1.5
EGL client APIs: OpenGL OpenGL_ES
OpenGL core profile vendor: Intel
OpenGL core profile renderer: Mesa Intel(R) UHD Graphics (ICL GT1)
OpenGL core profile version: 4.6 (Core Profile) Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL core profile shading language version: 4.60
OpenGL compatibility profile vendor: Intel
OpenGL compatibility profile renderer: Mesa Intel(R) UHD Graphics (ICL GT1)
OpenGL compatibility profile version:  4.6 (Core Profile) Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL compatibility profile shading language version: 4.60
OpenGL ES profile vendor: Intel
OpenGL ES profile renderer: Mesa Intel(R) UHD Graphics (ICL GT1)
OpenGL ES profile version: OpenGL ES 3.2 Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL ES profile shading language version: OpenGL ES GLSL ES 3.20

Device platform:
Device #0:

Platform Device platform:
EGL API version: 1.5
EGL vendor string: Mesa Project
EGL version string: 1.5
EGL client APIs: OpenGL OpenGL_ES
OpenGL core profile vendor: Intel
OpenGL core profile renderer: Mesa Intel(R) UHD Graphics (ICL GT1)
OpenGL core profile version: 4.6 (Core Profile) Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL core profile shading language version: 4.60
OpenGL compatibility profile vendor: Intel
OpenGL compatibility profile renderer: Mesa Intel(R) UHD Graphics (ICL GT1)
OpenGL compatibility profile version:  4.6 (Compatibility Profile) Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL compatibility profile shading language version: 4.60
OpenGL ES profile vendor: Intel
OpenGL ES profile renderer: Mesa Intel(R) UHD Graphics (ICL GT1)
OpenGL ES profile version: OpenGL ES 3.2 Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL ES profile shading language version: OpenGL ES GLSL ES 3.20

Device #1:

Platform Device platform:
EGL API version: 1.5
EGL vendor string: Mesa Project
EGL version string: 1.5
EGL client APIs: OpenGL OpenGL_ES
OpenGL core profile vendor: Mesa
OpenGL core profile renderer: llvmpipe (LLVM 16.0.6, 256 bits)
OpenGL core profile version: 4.5 (Core Profile) Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL core profile shading language version: 4.50
OpenGL compatibility profile vendor: Mesa
OpenGL compatibility profile renderer: llvmpipe (LLVM 16.0.6, 256 bits)
OpenGL compatibility profile version:  4.5 (Compatibility Profile) Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL compatibility profile shading language version: 4.50
OpenGL ES profile vendor: Mesa
OpenGL ES profile renderer: llvmpipe (LLVM 16.0.6, 256 bits)
OpenGL ES profile version: OpenGL ES 3.2 Mesa 24.0.1-arch1.1
OpenGL ES profile shading language version: OpenGL ES GLSL ES 3.20

The Arch Wiki page indicates that I should expect to see a lot of the information I see under these numbered devices under the Wayland platform instead. I'm not surprised that nothing shows up under the X11 platform info, since I haven't installed xorg.

If I try to run eglgears_wayland, I see EGLUT: failed to initialized native display.

I have wayland 1.22.0-1 installed. Please let me know what additional information I should provide.

Last edited by lmkerbey (2024-02-23 23:07:06)

Offline

#2 2024-02-22 23:22:36

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Please post your complete system journal for the boot:

sudo journalctl -b | curl -F 'file=@-' 0x0.st

Can you run
- weston
- sway
- openbox (generally some X11 server)?

I should expect to see a lot of the information I see under these numbered devices under the Wayland platform

But you've not been running that on wayland, have you?
You'd however want to see more on the GBM thing.

Offline

#3 2024-02-22 23:55:13

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

journalctl output as requested.

Attempting to run sway yields a failure and the following log:

[wlr] [libseat] [libseat/backend/logind.c:349] Could not take control of session: Only owner of session may take control
[wlr] [libseat] [libseat/libseat.c:79] No backend was able to open a seat
[wlr] [backend/session/session.c:83] Unable to create seat: Function not implemented.
[wlr] [backend/session/session.c:248] Failed to load session backend
[wlr] [backend/backend.c:86] Failed to start a session
[wlr] [backend/backend.c:357] Failed to start a DRM session
[sway/server.c:73] Unable to create backend

Attempting to run weston yielded the following:

Date: 2024-02-22 EST
[18:49:33.462] weston 13.0.0
               https://wayland.freedesktop.org
               Bug reports to: https://gitlab.freedesktop.org/wayland/weston/issues/
               Build: 13.0.0
[18:49:33.462] Command line: weston
[18:49:33.462] OS: Linux, 6.7.5-arch1-1, #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Sat, 17 Feb 2024 14:02:33 +0000, x86_64
[18:49:33.462] Flight recorder: enabled
[18:49:33.462] warning: XDG_RUNTIME_DIR "/run/user/0" is not configured
correctly.  Unix access mode must be 0700 (current mode is 0700),
and must be owned by the user UID 1000 (current owner is UID 0).
Refer to your distribution on how to get it, or
http://www.freedesktop.org/wiki/Specifications/basedir-spec
on how to implement it.
[18:49:33.462] Starting with no config file.
[18:49:33.462] Output repaint window is 7 ms maximum.
[18:49:33.462] Loading module '/usr/lib/libweston-13/drm-backend.so'
[18:49:33.463] initializing drm backend
[18:49:33.463] Trying libseat launcher...
[18:49:33.463] [libseat/backend/seatd.c:64] Could not connect to socket /run/seatd.sock: No such file or directory
[18:49:33.463] [libseat/libseat.c:76] Backend 'seatd' failed to open seat, skipping
[18:49:33.467] [libseat/backend/logind.c:349] Could not take control of session: Only owner of session may take control
[18:49:33.467] [libseat/libseat.c:76] Backend 'logind' failed to open seat, skipping
[18:49:33.467] [libseat/libseat.c:79] No backend was able to open a seat
[18:49:33.467] libseat: could not open seat
[18:49:33.467] fatal: your system should either provide the logind D-Bus API, or use seatd.
[18:49:33.467] fatal: failed to create compositor backend
Internal warning: debug scope 'drm-backend' has not been destroyed.

Attempting to run openbox just threw a very simple error:

Openbox-Message: Failed to open the display from the DISPLAY environment variable

But I would also point out that I have not installed xorg, this is a fresh install and I wanted to go straight for wayland.

Last edited by lmkerbey (2024-02-23 00:05:07)

Offline

#4 2024-02-23 08:25:37

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

You'll have to se something like startx, and

[18:49:33.462] warning: XDG_RUNTIME_DIR "/run/user/0" is not configured

don't run this as root!
Sway and Weston also tried to use seatd,  Please post the output of

find /etc/systemd -type l -exec test -f {} \; -print | awk -F'/' '{ printf ("%-40s | %s\n", $(NF-0), $(NF-1)) }' | sort -f

Offline

#5 2024-02-23 14:24:01

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Huh, interesting that that warning is intended for running as root: I ran all of them as a non-root user.

The output of the command you listed was as follows:

dbus-org.freedesktop.nm-dispatcher-service | system
getty@tty1.service                         | getty.target.wants
NetworkManager-wait-online.service         | network-online.target.wants
NetworkManager.service                     | multi-user.target.wants
p11-kit-server.socket                      | sockets.target.wants
remote-fs.target                           | multi-user.target.wants
systemd-userdbd.socket                     | sockets.target.wants

Last edited by lmkerbey (2024-02-23 14:25:52)

Offline

#6 2024-02-23 15:12:44

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

user "0" is the root.
The enabled services are not overly suspicious.

systemctl status systemd-logind

Offline

#7 2024-02-23 15:34:00

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

As requested.

● systemd-logind.service - User Login Management
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-logind.service; static)
     Active: active (running) since Tue 2024-02-20 15:17:52 EST; 2 days ago
       Docs: man:sd-login(3)
             man:systemd-logind.service(8)
             man:logind.conf(5)
             man:org.freedesktop.login1(5)
   Main PID: 328 (systemd-logind)
     Status: "Processing requests..."
      Tasks: 1 (limit: 8977)
   FD Store: 0 (limit: 512)
     Memory: 1.8M (peak: 4.3M)
        CPU: 418ms
     CGroup: /system.slice/systemd-logind.service
             └─328 /usr/lib/systemd/systemd-logind

Feb 20 15:17:52 melvilleArch systemd[1]: Started User Login Management.
Feb 20 15:18:19 melvilleArch systemd-logind[328]: New session 1 of user root.
Feb 20 15:23:49 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event2 (Power Button)
Feb 20 15:23:49 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event0 (Lid Switch)
Feb 20 15:23:49 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event1 (Power Button)
Feb 20 15:23:49 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event3 (AT Translated Set 2 keyboard)
Feb 22 18:45:24 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event2 (Power Button)
Feb 22 18:45:25 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event1 (Power Button)
Feb 22 18:45:25 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event0 (Lid Switch)
Feb 22 18:45:25 melvilleArch systemd-logind[328]: Watching system buttons on /dev/input/event3 (AT Translated Set 2 keyboard)

Last edited by lmkerbey (2024-02-23 15:34:14)

Offline

#8 2024-02-23 16:27:06

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

No problem there, out of what context were you trying to launch weston?

wrt the original problem, mesa 24 breaks radeon and now nvidia… try to downgrade to the last 23.x version from the https://wiki.archlinux.org/title/Ala

Offline

#9 2024-02-23 17:23:49

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

I just installed weston, and then as my normal non-root user entered 'weston' as a command. Everything is currently running from the base command-line interface since I can't get graphics working at all.

I downgraded to 23.2.0-1 from the ALA.

Here's stdout from running eglinfo -B

GBM platform:
eglinfo: eglInitialize failed

Wayland platform:
eglinfo: eglInitialize failed

X11 platform:
eglinfo: eglInitialize failed

Surfaceless platform:
eglinfo: eglInitialize failed

Device platform:
Device #0:

Platform Device platform:
eglinfo: eglInitialize failed

Device #1:

Platform Device platform:
eglinfo: eglInitialize failed

Here's stderr

libEGL warning: MESA-LOADER: failed to open iris: libLLVM-15.so: cannot open shared object file: No such file or directory (search paths /usr/lib/dri, suffix _dri)

libEGL warning: failed to open /dev/dri/card1: Permission denied

libEGL warning: MESA-LOADER: failed to open swrast: libLLVM-15.so: cannot open shared object file: No such file or directory (search paths /usr/lib/dri, suffix _dri)

libEGL warning: MESA-LOADER: failed to open iris: libLLVM-15.so: cannot open shared object file: No such file or directory (search paths /usr/lib/dri, suffix _dri)

libEGL warning: failed to open /dev/dri/card1: Permission denied

libEGL warning: MESA-LOADER: failed to open swrast: libLLVM-15.so: cannot open shared object file: No such file or directory (search paths /usr/lib/dri, suffix _dri)

libEGL warning: MESA-LOADER: failed to open swrast: libLLVM-15.so: cannot open shared object file: No such file or directory (search paths /usr/lib/dri, suffix _dri)

Offline

#10 2024-02-23 17:29:41

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

How about you're not just using some random old version, but the lates 23 one?
Ie. 23.3.5-1

Offline

#11 2024-02-23 18:40:52

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Interesting, the ALA listed 23.2.0-1 as the latest. I went and looked on the Mesa site itself, the latest 23 version is 23.3.6, so I installed that according to these instructions. Trying to install it through the Arch Linux Archive resulted in a 404 error, as did trying to install 23.3.5-1 as suggested. When I tried running eglinfo again, it was defaulting to use mesa-24.0.1, so I uninstalled it, though persuading pacman to do so (Rcns flags) also meant losing mesa-utils and therefore eglinfo. Now I try to run Hyprland in the absence of eglinfo and get

Hyprland: error while loading shared libraries: libwlroots.so.13032: cannot open shared object file: No such file or directory

I compiled and built wlroots without any errors, resulting in libwlroots.so.13 being installed to /usr/local/lib but this didn't have any effect, running Hyprland still results in the same error. If I try to install mesa-utils via Pacman normally, it wants me to install mesa-24.0.1 as a dependency. If I install mesa-utils ignoring dependencies then try to run eglinfo or eglgears_wayland, it says:

eglinfo: error while loading shared libraries: libEGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

EDIT:

I did some more digging and ran the following:

seatd -u my_user

After doing this, I was able to get both Weston and Sway running, but Hyprland is still throwing the same wlroots error.

EDIT 2:

I installed Hyprland using Pacman (previously using the manual build) and tried running it. It doesn't abort, but instead gives me the following messages:

[seatd/seat.c:418] No clients on seat0 to activate
[seatd/seat.c:524] Closed client 1 on seat0
[seatd/seat.c:192] Removed client 1 from seat0

And then nothing happens, I remain stuck in the terminal. If I perform "export LIBSEAT_BACKEND=logind" then I'm back to getting the "wlr_backend_autocreate() failed!" error.

Last edited by lmkerbey (2024-02-23 20:06:38)

Offline

#12 2024-02-23 20:59:25

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

https://archive.archlinux.org/packages/ … kg.tar.zst

But

If I perform "export LIBSEAT_BACKEND=logind" then I'm back to getting the "wlr_backend_autocreate() failed!" error

suggests there's something horribly broken about logind.
The status has only

Feb 20 15:17:52 melvilleArch systemd[1]: Started User Login Management.
Feb 20 15:18:19 melvilleArch systemd-logind[328]: New session 1 of user root.

, no login of any regular user?

What'd the ouptut of

pacman -Qs polkit
id
loginctl session-status

before you try to start weston/hyprland etc.? (Without! starting seatd)

Offline

#13 2024-02-23 21:48:15

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

I rebooted the system and logged in as my non-root user and retried systemctl status systemd-logind and the log looked mostly the same except:

Feb 23 16:13:03 melvilleArch systemd[1]: Started User Login Management.
Feb 23 16:16:30 melvilleArch systemd-logind[311]: New session 1 of user myUser

I'm guessing some weirdness was caused because I started the session as root, even though I did everything after I su'd to myUser?

The output of pacman -Qs polkit:

local/polkit 124-2
Application development toolkit for controlling system-wide privileges

The output of id:

uid=1000(myUser) gid=998(wheel) groups=998(wheel),985(video)

The output of loginctl session-status:

1 - myUser (1000)
  Since: Fri 2024-02-23 16:16:30 EST; 19min ago
  State: active
 Leader: 351 (login)
   Seat: seat0; vc1
    TTY: tty1
 Remote: no
Service: login
   Type: tty
  Class: user
   Idle: no
   Unit: session-1.scope
         ├─351 "login -- myUser"
         ├─425 -bash
         ├─680 loginctl session-status
         └─681 curl -F file=@- 0x0.st

Feb 23 16:16:31 melvilleArch login[351]: LOGIN ON tty1 BY myUser
Feb 23 16:16:31 melvilleArch systemd[1]: Started Session 1 of User myUser.

Straight off the reboot, I can get both sway and weston to work, without starting seatd. Hyprland still doesn't work; here's the crash report:

--------------------------------------------
   Hyprland Crash Report
--------------------------------------------
Sorry, didn't mean to...

Hyprland received signal 11 (Segmentation fault)

Version: d9757b61bfb7dcfaf3d903092435a1aaff52b7ed
Tag: v0.35.0-78-gd9757b61

System info:
	System name: Linux
	Node name: melvilleArch
	Release: 6.7.6-arch1-1
	Version: #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Fri, 23 Feb 2024 16:31:48 +0000

GPU:
	00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Iris Plus Graphics G1 (Ice Lake) [8086:8a56] (rev 07) (prog-if 00 [VGA controller])


os-release:
	NAME="Arch Linux"
	PRETTY_NAME="Arch Linux"
	ID=arch
	BUILD_ID=rolling
	ANSI_COLOR="38;2;23;147;209"
	HOME_URL="https://archlinux.org/"
	DOCUMENTATION_URL="https://wiki.archlinux.org/"
	SUPPORT_URL="https://bbs.archlinux.org/"
	BUG_REPORT_URL="https://gitlab.archlinux.org/groups/archlinux/-/issues"
	PRIVACY_POLICY_URL="https://terms.archlinux.org/docs/privacy-policy/"
	LOGO=archlinux-logo
	


Backtrace:
	#0 | Hyprland(_Z12getBacktracev+0x48) [0x5b500d52bc98]
		getBacktrace()
		??:?
	#1 | Hyprland(_ZN13CrashReporter18createAndSaveCrashEi+0x6da) [0x5b500d4dad3a]
		CrashReporter::createAndSaveCrash(int)
		??:?
	#2 | Hyprland(_Z25handleUnrecoverableSignali+0x41) [0x5b500d44ea31]
		handleUnrecoverableSignal(int)
		??:?
	#3 | /usr/lib/libc.so.6(+0x3c770) [0x70f73565a770]
		??
		??:0
	#4 | Hyprland(_ZN13CHyprRenderer16applyMonitorRuleEP8CMonitorP12SMonitorRuleb+0x16b) [0x5b500d61bb4b]
		CHyprRenderer::applyMonitorRule(CMonitor*, SMonitorRule*, bool)
		??:?
	#5 | Hyprland(_ZN8CMonitor9onConnectEb+0xdff) [0x5b500d53956f]
		CMonitor::onConnect(bool)
		??:?
	#6 | Hyprland(_ZN6Events18listener_newOutputEP11wl_listenerPv+0x145) [0x5b500d50c1d5]
		Events::listener_newOutput(wl_listener*, void*)
		??:?
	#7 | /usr/lib/libwayland-server.so.0(wl_signal_emit_mutable+0x7e) [0x70f73622c01e]
		??
		??:0
	#8 | /usr/lib/libwayland-server.so.0(wl_signal_emit_mutable+0x7e) [0x70f73622c01e]
		??
		??:0
	#9 | /usr/lib/libwlroots.so.13032(+0x46ded) [0x70f7362bbded]
		??
		??:0
	#10 | /usr/lib/libwlroots.so.13032(+0x4735c) [0x70f7362bc35c]
		??
		??:0
	#11 | /usr/lib/libwlroots.so.13032(+0x54d66) [0x70f7362c9d66]
		??
		??:0
	#12 | Hyprland(_ZN11CCompositor15startCompositorEv+0x58c) [0x5b500d462bbc]
		CCompositor::startCompositor()
		??:?
	#13 | Hyprland(main+0x7b5) [0x5b500d438a35]
		main
		??:?
	#14 | /usr/lib/libc.so.6(+0x25cd0) [0x70f735643cd0]
		??
		??:0
	#15 | /usr/lib/libc.so.6(__libc_start_main+0x8a) [0x70f735643d8a]
		??
		??:0
	#16 | Hyprland(_start+0x25) [0x5b500d44e8b5]
		_start
		??:?


Log tail:
[LOG] Attached a keyboard with name Power Button
[LOG] Registered signal for owner 5b500f22fba0: 5b500f271280 -> 5b500f22fba8 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f22fba0: 5b500f271270 -> 5b500f22fc10 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f22fba0: 5b500f271150 -> 5b500f22fce0 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f22fba0: 5b500f271290 -> 5b500f22fc78 (owner: Keyboard)
[LOG] ApplyConfigToKeyboard for "power-button-1", hasconfig: 0
[LOG] Attempting to create a keymap for layout us with variant  (rules: , model: , options: )
[LOG] Set the keyboard layout to us and variant to  for keyboard "Power Button"
[LOG] New keyboard created, pointers Hypr: 5b500f22fba0 and WLR: 5b500f271138
[LOG] Attached a switch device with name Lid Switch
[LOG] New switch with name "Lid Switch" added
[LOG] Registered signal for owner 5b500f20f880: 5b500f2c5c28 -> 5b500f20f890 (owner: SwitchDevice)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f20f880: 5b500f2c5c48 -> 5b500f20f8f8 (owner: SwitchDevice)
[LOG] Attached a mouse with name MSFT0001:01 04F3:3140 Touchpad
[LOG] New mouse has libinput sens 0.00 (0.00) with accel profile 2 (2)
[LOG] Applied config to mouse msft0001:01-04f3:3140-touchpad, sens 0.00
[LOG] Registered signal for owner 5b500f27db80: 5b500f2b2410 -> 5b500f27dc40 (owner: Mouse)
[LOG] New mouse created, pointer WLR: 5b500f2b23f8
[LOG] Attached a mouse with name MSFT0001:01 04F3:3140 Mouse
[LOG] New mouse has libinput sens 0.00 (0.00) with accel profile 2 (2)
[LOG] Applied config to mouse msft0001:01-04f3:3140-touchpad, sens 0.00
[LOG] Applied config to mouse msft0001:01-04f3:3140-mouse, sens 0.00
[LOG] Registered signal for owner 5b500f21da50: 5b500f2b2940 -> 5b500f21db10 (owner: Mouse)
[LOG] New mouse created, pointer WLR: 5b500f2b2928
[LOG] Attached a keyboard with name Ideapad extra buttons
[LOG] Registered signal for owner 5b500f02fd50: 5b500f2b3090 -> 5b500f02fd58 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f02fd50: 5b500f2b3080 -> 5b500f02fdc0 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f02fd50: 5b500f2b2f60 -> 5b500f02fe90 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f02fd50: 5b500f2b30a0 -> 5b500f02fe28 (owner: Keyboard)
[LOG] ApplyConfigToKeyboard for "ideapad-extra-buttons", hasconfig: 0
[LOG] Attempting to create a keymap for layout us with variant  (rules: , model: , options: )
[LOG] Set the keyboard layout to us and variant to  for keyboard "Ideapad extra buttons"
[LOG] New keyboard created, pointers Hypr: 5b500f02fd50 and WLR: 5b500f2b2f48
[LOG] Attached a keyboard with name AT Translated Set 2 keyboard
[LOG] Registered signal for owner 5b500f3013c0: 5b500f300fd0 -> 5b500f3013c8 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f3013c0: 5b500f300fc0 -> 5b500f301430 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f3013c0: 5b500f300ea0 -> 5b500f301500 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 5b500f3013c0: 5b500f300fe0 -> 5b500f301498 (owner: Keyboard)
[LOG] ApplyConfigToKeyboard for "at-translated-set-2-keyboard", hasconfig: 0
[LOG] Attempting to create a keymap for layout us with variant  (rules: , model: , options: )
[LOG] Set the keyboard layout to us and variant to  for keyboard "AT Translated Set 2 keyboard"
[LOG] New keyboard created, pointers Hypr: 5b500f3013c0 and WLR: 5b500f300e88
[LOG] Registered signal for owner 5b500f32a140: 5b500f33afd8 -> 5b500f32a560 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 5b500f32a140: 5b500f33b068 -> 5b500f32a5c8 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 5b500f32a140: 5b500f33b058 -> 5b500f32a630 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 5b500f32a140: 5b500f33afe8 -> 5b500f32a698 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 5b500f32a140: 5b500f33aff8 -> 5b500f32a700 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 5b500f32a140: 5b500f33b018 -> 5b500f32a768 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 5b500f32a140: 5b500f33b038 -> 5b500f32a7d0 (owner: )
[WARN] No rule found for eDP-1, trying to use the first.
[LOG] Applying monitor rule for eDP-1

eglinfo still returns the same response as it did when I wrote the OP, and eglgears_wayland still reports the same error.

Last edited by lmkerbey (2024-02-23 21:48:45)

Offline

#14 2024-02-23 21:59:33

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Because you don't have a wayland session, it's probably different under sway or weston?

Hyprland apparently doesn't like your monitor

[WARN] No rule found for eDP-1, trying to use the first.
[LOG] Applying monitor rule for eDP-1
…
	#3 | /usr/lib/libc.so.6(+0x3c770) [0x70f73565a770]
		??
		??:0
	#4 | Hyprland(_ZN13CHyprRenderer16applyMonitorRuleEP8CMonitorP12SMonitorRuleb+0x16b) [0x5b500d61bb4b]
		CHyprRenderer::applyMonitorRule(CMonitor*, SMonitorRule*, bool)
		??:?

Post your ~/.config/hypr/hyprland.conf and in doubt add a config, https://wiki.archlinux.org/title/Hyprla … resolution
This is probably just an ovrhyprlanded bug and has nothing to do w/ EGL at all.

Offline

#15 2024-02-23 22:13:30

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Edited the config to specify eDP-1, now I have this:

# This is an example Hyprland config file.
#
# Refer to the wiki for more information.

#
# Please note not all available settings / options are set here.
# For a full list, see the wiki
#

# See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Monitors/
monitor=eDP-1,1920x1080,0x0,1

# See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Keywords/ for more

# Execute your favorite apps at launch
# exec-once = waybar & hyprpaper & firefox

# Source a file (multi-file configs)
# source = ~/.config/hypr/myColors.conf

# Set programs that you use
$terminal = kitty
$fileManager = dolphin
$menu = wofi --show drun

# Some default env vars.
env = XCURSOR_SIZE,24
env = QT_QPA_PLATFORMTHEME,qt5ct # change to qt6ct if you have that

# For all categories, see https://wiki.hyprland.org/Configuring/Variables/
input {
    kb_layout = us
    kb_variant =
    kb_model =
    kb_options =
    kb_rules =

    follow_mouse = 1

    touchpad {
        natural_scroll = false
    }

    sensitivity = 0 # -1.0 - 1.0, 0 means no modification.
}

general {
    # See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Variables/ for more

    gaps_in = 5
    gaps_out = 20
    border_size = 2
    col.active_border = rgba(33ccffee) rgba(00ff99ee) 45deg
    col.inactive_border = rgba(595959aa)

    layout = dwindle

    # Please see https://wiki.hyprland.org/Configuring/Tearing/ before you turn this on
    allow_tearing = false
}

decoration {
    # See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Variables/ for more

    rounding = 10

    blur {
        enabled = true
        size = 3
        passes = 1
        
        vibrancy = 0.1696
    }

    drop_shadow = true
    shadow_range = 4
    shadow_render_power = 3
    col.shadow = rgba(1a1a1aee)
}

animations {
    enabled = true

    # Some default animations, see https://wiki.hyprland.org/Configuring/Animations/ for more

    bezier = myBezier, 0.05, 0.9, 0.1, 1.05

    animation = windows, 1, 7, myBezier
    animation = windowsOut, 1, 7, default, popin 80%
    animation = border, 1, 10, default
    animation = borderangle, 1, 8, default
    animation = fade, 1, 7, default
    animation = workspaces, 1, 6, default
}

dwindle {
    # See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Dwindle-Layout/ for more
    pseudotile = true # master switch for pseudotiling. Enabling is bound to mainMod + P in the keybinds section below
    preserve_split = true # you probably want this
}

master {
    # See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Master-Layout/ for more
    new_is_master = true
}

gestures {
    # See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Variables/ for more
    workspace_swipe = false
}

misc {
    # See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Variables/ for more
    force_default_wallpaper = -1 # Set to 0 or 1 to disable the anime mascot wallpapers
}

# Example per-device config
# See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Keywords/#per-device-input-configs for more
device:epic-mouse-v1 {
    sensitivity = -0.5
}

# Example windowrule v1
# windowrule = float, ^(kitty)$
# Example windowrule v2
# windowrulev2 = float,class:^(kitty)$,title:^(kitty)$
# See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Window-Rules/ for more
windowrulev2 = nomaximizerequest, class:.* # You'll probably like this.


# See https://wiki.hyprland.org/Configuring/Keywords/ for more
$mainMod = SUPER

# Example binds, see https://wiki.hyprland.org/Configuring/Binds/ for more
bind = $mainMod, Q, exec, $terminal
bind = $mainMod, C, killactive,
bind = $mainMod, M, exit,
bind = $mainMod, E, exec, $fileManager
bind = $mainMod, V, togglefloating,
bind = $mainMod, R, exec, $menu
bind = $mainMod, P, pseudo, # dwindle
bind = $mainMod, J, togglesplit, # dwindle

# Move focus with mainMod + arrow keys
bind = $mainMod, left, movefocus, l
bind = $mainMod, right, movefocus, r
bind = $mainMod, up, movefocus, u
bind = $mainMod, down, movefocus, d

# Switch workspaces with mainMod + [0-9]
bind = $mainMod, 1, workspace, 1
bind = $mainMod, 2, workspace, 2
bind = $mainMod, 3, workspace, 3
bind = $mainMod, 4, workspace, 4
bind = $mainMod, 5, workspace, 5
bind = $mainMod, 6, workspace, 6
bind = $mainMod, 7, workspace, 7
bind = $mainMod, 8, workspace, 8
bind = $mainMod, 9, workspace, 9
bind = $mainMod, 0, workspace, 10

# Move active window to a workspace with mainMod + SHIFT + [0-9]
bind = $mainMod SHIFT, 1, movetoworkspace, 1
bind = $mainMod SHIFT, 2, movetoworkspace, 2
bind = $mainMod SHIFT, 3, movetoworkspace, 3
bind = $mainMod SHIFT, 4, movetoworkspace, 4
bind = $mainMod SHIFT, 5, movetoworkspace, 5
bind = $mainMod SHIFT, 6, movetoworkspace, 6
bind = $mainMod SHIFT, 7, movetoworkspace, 7
bind = $mainMod SHIFT, 8, movetoworkspace, 8
bind = $mainMod SHIFT, 9, movetoworkspace, 9
bind = $mainMod SHIFT, 0, movetoworkspace, 10

# Example special workspace (scratchpad)
bind = $mainMod, S, togglespecialworkspace, magic
bind = $mainMod SHIFT, S, movetoworkspace, special:magic

# Scroll through existing workspaces with mainMod + scroll
bind = $mainMod, mouse_down, workspace, e+1
bind = $mainMod, mouse_up, workspace, e-1

# Move/resize windows with mainMod + LMB/RMB and dragging
bindm = $mainMod, mouse:272, movewindow
bindm = $mainMod, mouse:273, resizewindow

When I run Hyprland now, it still crashes, but it looks slightly different:

--------------------------------------------
   Hyprland Crash Report
--------------------------------------------
Calm down, it was a misinput! MISINPUT!

Hyprland received signal 6 (Aborted)

Version: d9757b61bfb7dcfaf3d903092435a1aaff52b7ed
Tag: v0.35.0-78-gd9757b61

System info:
	System name: Linux
	Node name: melvilleArch
	Release: 6.7.6-arch1-1
	Version: #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Fri, 23 Feb 2024 16:31:48 +0000

GPU:
	00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Iris Plus Graphics G1 (Ice Lake) [8086:8a56] (rev 07) (prog-if 00 [VGA controller])


os-release:
	NAME="Arch Linux"
	PRETTY_NAME="Arch Linux"
	ID=arch
	BUILD_ID=rolling
	ANSI_COLOR="38;2;23;147;209"
	HOME_URL="https://archlinux.org/"
	DOCUMENTATION_URL="https://wiki.archlinux.org/"
	SUPPORT_URL="https://bbs.archlinux.org/"
	BUG_REPORT_URL="https://gitlab.archlinux.org/groups/archlinux/-/issues"
	PRIVACY_POLICY_URL="https://terms.archlinux.org/docs/privacy-policy/"
	LOGO=archlinux-logo
	


Backtrace:
	#0 | Hyprland(_Z12getBacktracev+0x48) [0x57114ca9ac98]
		getBacktrace()
		??:?
	#1 | Hyprland(_ZN13CrashReporter18createAndSaveCrashEi+0x6da) [0x57114ca49d3a]
		CrashReporter::createAndSaveCrash(int)
		??:?
	#2 | Hyprland(_Z25handleUnrecoverableSignali+0x41) [0x57114c9bda31]
		handleUnrecoverableSignal(int)
		??:?
	#3 | /usr/lib/libc.so.6(+0x3c770) [0x7fa4f016e770]
		??
		??:0
	#4 | /usr/lib/libc.so.6(+0x8d32c) [0x7fa4f01bf32c]
		SubsurfaceTree::destroySurfaceTree(SSurfaceTreeNode*) [clone .cold]
		SubsurfaceTree.cpp:?
	#5 | /usr/lib/libc.so.6(gsignal+0x18) [0x7fa4f016e6c8]
		??
		??:0
	#6 | /usr/lib/libc.so.6(abort+0xd7) [0x7fa4f01564b8]
		??
		??:0
	#7 | /usr/lib/libc.so.6(+0x25395) [0x7fa4f0157395]
		??
		??:0
	#8 | /usr/lib/libc.so.6(+0x972a7) [0x7fa4f01c92a7]
		CInputManager::newKeyboard(wlr_input_device*) [clone .cold]
		InputManager.cpp:?
	#9 | /usr/lib/libc.so.6(+0x995b4) [0x7fa4f01cb5b4]
		CInputManager::onTouchDown(wlr_touch_down_event*) [clone .cold]
		Touch.cpp:?
	#10 | /usr/lib/libc.so.6(__libc_free+0x73) [0x7fa4f01cde93]
		std::__format::_Sink_iter<char> std::__format::__do_vformat_to<std::__format::_Sink_iter<char>, char, std::basic_format_context<std::__format::_Sink_iter<char>, char> >(std::__format::_Sink_iter<char>, std::basic_string_view<char, std::char_traits<char> >, std::basic_format_args<std::basic_format_context<std::__format::_Sink_iter<char>, char> > const&, std::locale const*) [clone .constprop.0] [clone .isra.0] [clone .cold]
		TextInputV1.cpp:?
	#11 | Hyprland(_ZN13CHyprRenderer16applyMonitorRuleEP8CMonitorP12SMonitorRuleb+0xc07) [0x57114cb8b5e7]
		CHyprRenderer::applyMonitorRule(CMonitor*, SMonitorRule*, bool)
		??:?
	#12 | Hyprland(_ZN8CMonitor9onConnectEb+0xdff) [0x57114caa856f]
		CMonitor::onConnect(bool)
		??:?
	#13 | Hyprland(_ZN6Events18listener_newOutputEP11wl_listenerPv+0x145) [0x57114ca7b1d5]
		Events::listener_newOutput(wl_listener*, void*)
		??:?
	#14 | /usr/lib/libwayland-server.so.0(wl_signal_emit_mutable+0x7e) [0x7fa4f0dbd01e]
		??
		??:0
	#15 | /usr/lib/libwayland-server.so.0(wl_signal_emit_mutable+0x7e) [0x7fa4f0dbd01e]
		??
		??:0
	#16 | /usr/lib/libwlroots.so.13032(+0x46ded) [0x7fa4f0e4cded]
		??
		??:0
	#17 | /usr/lib/libwlroots.so.13032(+0x4735c) [0x7fa4f0e4d35c]
		??
		??:0
	#18 | /usr/lib/libwlroots.so.13032(+0x54d66) [0x7fa4f0e5ad66]
		??
		??:0
	#19 | Hyprland(_ZN11CCompositor15startCompositorEv+0x58c) [0x57114c9d1bbc]
		CCompositor::startCompositor()
		??:?
	#20 | Hyprland(main+0x7b5) [0x57114c9a7a35]
		main
		??:?
	#21 | /usr/lib/libc.so.6(+0x25cd0) [0x7fa4f0157cd0]
		??
		??:0
	#22 | /usr/lib/libc.so.6(__libc_start_main+0x8a) [0x7fa4f0157d8a]
		??
		??:0
	#23 | Hyprland(_start+0x25) [0x57114c9bd8b5]
		_start
		??:?


Log tail:
[LOG] New keyboard created, pointers Hypr: 57114e3bb3d0 and WLR: 57114e567708
[LOG] Attached a keyboard with name Power Button
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bc1a0: 57114e617b00 -> 57114e5bc1a8 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bc1a0: 57114e617af0 -> 57114e5bc210 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bc1a0: 57114e6179d0 -> 57114e5bc2e0 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bc1a0: 57114e617b10 -> 57114e5bc278 (owner: Keyboard)
[LOG] ApplyConfigToKeyboard for "power-button-1", hasconfig: 0
[LOG] Attempting to create a keymap for layout us with variant  (rules: , model: , options: )
[LOG] Set the keyboard layout to us and variant to  for keyboard "Power Button"
[LOG] New keyboard created, pointers Hypr: 57114e5bc1a0 and WLR: 57114e6179b8
[LOG] Attached a switch device with name Lid Switch
[LOG] New switch with name "Lid Switch" added
[LOG] Registered signal for owner 57114e568700: 57114e653048 -> 57114e568710 (owner: SwitchDevice)
[LOG] Registered signal for owner 57114e568700: 57114e653068 -> 57114e568778 (owner: SwitchDevice)
[LOG] Attached a mouse with name MSFT0001:01 04F3:3140 Touchpad
[LOG] New mouse has libinput sens 0.00 (0.00) with accel profile 2 (2)
[LOG] Applied config to mouse msft0001:01-04f3:3140-touchpad, sens 0.00
[LOG] Registered signal for owner 57114e5fb310: 57114e63dcc0 -> 57114e5fb3d0 (owner: Mouse)
[LOG] New mouse created, pointer WLR: 57114e63dca8
[LOG] Attached a mouse with name MSFT0001:01 04F3:3140 Mouse
[LOG] New mouse has libinput sens 0.00 (0.00) with accel profile 2 (2)
[LOG] Applied config to mouse msft0001:01-04f3:3140-touchpad, sens 0.00
[LOG] Applied config to mouse msft0001:01-04f3:3140-mouse, sens 0.00
[LOG] Registered signal for owner 57114e5a93d0: 57114e63e1f0 -> 57114e5a9490 (owner: Mouse)
[LOG] New mouse created, pointer WLR: 57114e63e1d8
[LOG] Attached a keyboard with name Ideapad extra buttons
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bb600: 57114e63e940 -> 57114e5bb608 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bb600: 57114e63e930 -> 57114e5bb670 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bb600: 57114e63e810 -> 57114e5bb740 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e5bb600: 57114e63e950 -> 57114e5bb6d8 (owner: Keyboard)
[LOG] ApplyConfigToKeyboard for "ideapad-extra-buttons", hasconfig: 0
[LOG] Attempting to create a keymap for layout us with variant  (rules: , model: , options: )
[LOG] Set the keyboard layout to us and variant to  for keyboard "Ideapad extra buttons"
[LOG] New keyboard created, pointers Hypr: 57114e5bb600 and WLR: 57114e63e7f8
[LOG] Attached a keyboard with name AT Translated Set 2 keyboard
[LOG] Registered signal for owner 57114e68efe0: 57114e68ebf0 -> 57114e68efe8 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e68efe0: 57114e68ebe0 -> 57114e68f050 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e68efe0: 57114e68eac0 -> 57114e68f120 (owner: Keyboard)
[LOG] Registered signal for owner 57114e68efe0: 57114e68ec00 -> 57114e68f0b8 (owner: Keyboard)
[LOG] ApplyConfigToKeyboard for "at-translated-set-2-keyboard", hasconfig: 0
[LOG] Attempting to create a keymap for layout us with variant  (rules: , model: , options: )
[LOG] Set the keyboard layout to us and variant to  for keyboard "AT Translated Set 2 keyboard"
[LOG] New keyboard created, pointers Hypr: 57114e68efe0 and WLR: 57114e68eaa8
[LOG] Registered signal for owner 57114e6b7630: 57114e6c87d8 -> 57114e6b7a50 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 57114e6b7630: 57114e6c8868 -> 57114e6b7ab8 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 57114e6b7630: 57114e6c8858 -> 57114e6b7b20 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 57114e6b7630: 57114e6c87e8 -> 57114e6b7b88 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 57114e6b7630: 57114e6c87f8 -> 57114e6b7bf0 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 57114e6b7630: 57114e6c8818 -> 57114e6b7c58 (owner: )
[LOG] Registered signal for owner 57114e6b7630: 57114e6c8838 -> 57114e6b7cc0 (owner: )
[LOG] Applying monitor rule for eDP-1

Offline

#16 2024-02-23 22:33:29

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

What if you move the entire config away?

Offline

#17 2024-02-23 22:39:30

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Removing it results in crash reports that look identical to the one in post #13.

Offline

#18 2024-02-23 22:46:44

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 51,081

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

Do you have a touchscreen?
Can you disable that?

https://github.com/hyprwm/Hyprland/issues/3527

Offline

#19 2024-02-23 23:06:42

lmkerbey
Member
Registered: 2024-02-08
Posts: 11

Re: eglInitialize failed (Lenovo laptop w/ Intel Iris) [RESOLVED]

It looks like this is a bug specific to the version of hyprland currently available in the Arch Linux repository; I used yay to install hyprland-git and the environment loaded correctly on the first try. Thank you for your patience and effort. If nothing else, I learned some helpful debugging techniques.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB