You are not logged in.

#1 2024-06-03 17:24:18

jl2
Member
From: 47° 18' N 8° 34' E
Registered: 2022-06-01
Posts: 343
Website

[WORKAROUND]can't resize efi partition

Hi, I'm reinstalling because my windows install decided it was a good Idea for it to eradicate itself from my disk, and wiped the partition table.

I let windows install itself, and it made a 100Mb partition. I removed/resized around everything, so I was able to get a 512Mb efi partiton.
However, it (gparted9 correctly resized the partition, but the fat system inside refuses to resize.

When I tried resizing via fatresize -s max, it said something about overlapping partitons
I googled around, somewhere I found that if the partitions end at sector *3 and the next starts at *4, it will refuse.

it can't resize to a custom size with fatresize -s, it then says that the feature isn't implemented.

So I tried resizing to 500Mb, this time it said some error with some kind of prequisits not met or so.

Windows already doesn't recognize the partition, but still boots (windows finally lets me boot my efi partition har har)

Sorry if I can't provide exact outputs, I guess I have to type it off on some paper, or try from the garuda ISO, as it has a GUI, other than Arch's

Anyway, is it safe to wipe the partition and try it from there? will I even be able to or will it do stupid? I already have made a backup of the contents should things go south
Or is there a way I can resize the partition?

Last edited by jl2 (2024-06-04 17:48:14)


Why I run Arch? To "BTW I run Arch" the guy one grade younger.
And to let my siblings and cousins laugh at Arsch Linux...

Offline

#2 2024-06-03 20:02:52

Funny0facer
Member
From: Germany
Registered: 2022-12-03
Posts: 95

Re: [WORKAROUND]can't resize efi partition

sharing output from the terminal -> see https://wiki.archlinux.org/title/List_o … ted_client

I may not be helpful but the output of the following command might be helpful to someone else.

lsblk -o NAME,SIZE,FSSIZE,TYPE,FSTYPE,LABEL,PARTTYPENAME,MOUNTPOINTS

Offline

#3 2024-06-04 12:24:09

jl2
Member
From: 47° 18' N 8° 34' E
Registered: 2022-06-01
Posts: 343
Website

Re: [WORKAROUND]can't resize efi partition

So I wiped and made a new partition, windows recognizes it as a efi partition and didn't give me a recovery screen.

My arch install doesn't work yet, but I guess it's just a fstab problem.


Why I run Arch? To "BTW I run Arch" the guy one grade younger.
And to let my siblings and cousins laugh at Arsch Linux...

Offline

Board footer

Powered by FluxBB