You are not logged in.

#1 2024-06-05 18:02:42

Rus_Bus
Member
Registered: 2024-06-05
Posts: 3

[SOLVED] First install, can't see wifi card

Hello all, I've decided to take the dive into Arch, but am stuck at the first step (or second if you include creating an iso usb). My system is currently using a BCM4360 14e4:43a0. After consulting this list I saw that my alternative driver is wl.
https://wireless.wiki.kernel.org/en/users/drivers/b43

I've tethered to my iphone hotspot with a usb and did a

pacman -R broadcom-wl

and reinstalled it with

pacman -S broadcom-wl

to confirm an up-to-date version.

After rebooting, I am still not seeing my card show up under

ip addr show

I feel like I am so close to getting it, like maybe I'm not understanding the kernels or maybe I need to use dkms. I've been using this post as a guide.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=287382

Any help is appreciated.

Last edited by Rus_Bus (2024-06-07 00:58:28)

Offline

#2 2024-06-05 19:04:39

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 22,329

Re: [SOLVED] First install, can't see wifi card

As mentioned in the other thread you need to unload all the open drivers and load wl instead. Also an USB system is live and any changes you make on it are going to be lost on reboot, but you also don't need to reboot or explicitly install anything to load wl, it's properly present on the ISO.

Since you have means of an internet connection, post the output of

ip addr
journalctl -b

see https://wiki.archlinux.org/title/List_o … n_services

Offline

#3 2024-06-06 03:08:20

Rus_Bus
Member
Registered: 2024-06-05
Posts: 3

Re: [SOLVED] First install, can't see wifi card

Okay, I'll try and unload all the other stuff and then only load wl. Here are the readouts for the ip addr and journalctl -b.

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host noprefixroute
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp5s0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state DOWN group default qlen 1000
    link/ether b4:2e:99:ab:c4:20 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: enp8s0f3u4c4i2: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000
    link/ether aa:fe:9d:e7:09:8b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 172.20.10.7/28 metric 100 brd 172.20.10.15 scope global dynamic enp8s0f3u4c4i2
       valid_lft 86219sec preferred_lft 86219sec
    inet6 2607:fb91:790d:4ade:a8fe:9dff:fee7:98b/64 scope global mngtmpaddr noprefixroute
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::a8fe:9dff:fee7:98b/64 scope link proto kernel_ll
       valid_lft forever preferred_lft forever

I wasn't sure how to post this without it taking up too much room so here is the link. https://bpa.st/32CA

Last edited by Rus_Bus (2024-06-06 03:10:48)

Offline

#4 2024-06-07 00:57:40

Rus_Bus
Member
Registered: 2024-06-05
Posts: 3

Re: [SOLVED] First install, can't see wifi card

I just used the hotspot to complete the installation and made sure to add the broadcom-wl driver to the additional packages, like it was mentioned in the other thread.

Sorry to anyone who sees this and is hoping for a better walkthrough.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB