You are not logged in.

#1 2024-06-23 10:16:00

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

[NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

After the recent update to Plasma 6.1 kdeconnect no longer works for me.  It was previously working without any issues.  If I try to connect to my phone to transfer files it gives a series of messages saying "Error when accessing filesystem, sshfs finished with exit code 1". The journal has lines:

Jun 23 11:00:53 lenovo1 kdeconnectd[1327]: 2024-06-23T11:00:53 default: new capabilities for  "Mike's XXXXX X
Jun 23 11:00:53 lenovo1 kdeconnectd[1327]: 2024-06-23T11:00:53 kf.modemmanagerqt: Failed enumerating MM objects: "org.freedesktop.DBus.Error.NameHasNoOwner" 
Jun 23 11:00:55 lenovo1 kdeconnectd[1327]: 2024-06-23T11:00:55 default: Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QString,QString,QString)
Jun 23 11:01:09 lenovo1 kdeconnectd[1327]: 2024-06-23T11:01:09 qt.core.qobject.connect: QObject::connect: No such signal Solid::Backends::Fstab::FstabStorageAccess::repairRequested(QString)
Jun 23 11:01:09 lenovo1 kdeconnectd[1327]: 2024-06-23T11:01:09 qt.core.qobject.connect: QObject::connect: No such signal Solid::Backends::Fstab::FstabStorageAccess::repairDone(Solid::ErrorType, QVariant, QString)
Jun 23 11:01:09 lenovo1 kdeconnectd[1859]: /usr/bin/fusermount: entry for /run/user/1000/b5b0aaf01c913a70 not found in /etc/mtab

If any arch users of kdeconnect have come across this issue, do you know of a workaround, or will this need an upstream bug report?

Thanks.

Last edited by mcloaked (2024-06-27 09:05:59)


Mike C

Offline

#2 2024-06-23 14:14:01

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

Additionally if I simply open the kdeconnect from the desktop the window opens and gives an 'Error - Discover' window with a message in the centre saying 'Could not open appstream:org.kde.kdeconnect.nonplasma because it was not found in any available software repositories. Please report this issue to the packagers of your distribution'

I wonder if this is a packaging error?

Edit: Possibly this upstream bug is connected: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=480235

Last edited by mcloaked (2024-06-23 14:28:38)


Mike C

Offline

#3 2024-06-23 17:15:10

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

I will mark this as not a problem now - I just tried it on a second laptop and although it should be the same setup as the laptop where this failed, it works fine on the second machine. I am puzzled and don't know why it fails on the first machine. I will try to test a few changes and see if it can be made to work on the problem laptop.


Mike C

Offline

#4 2024-06-23 19:43:05

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

It looks like the issue is being seen on other distributions too: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=477673

so I will bring the title back to the original - as I am still seeing this in one laptop.

Last edited by mcloaked (2024-06-23 19:53:01)


Mike C

Offline

#5 2024-06-24 09:50:27

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

It looks like some settings were broken by an update, possibly on the Android phone with the monthly feature system update.  I ended up unpairing all laptops from the phone, clearing the cache and data, uninstalling kdeconnect on the phone, and installing back from the Play Store. Once re-installed, pairing the phone to the laptop from scratch and exposing the filesystem on the phone to kdeconnect has allowed normal kdeconnect functionality for file transfer again.  So this looks like a problem more likely with kdeconnect on the phone than settings within plasma, I will mark this as solved.


Mike C

Offline

#6 2024-06-27 09:05:27

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

I spoke too soon - trying to connect another laptop from scratch now fails the same way as before.  The linked upstream report does have a comment by the developer that changes were made in the latest version that could have broken things and that now does seem the case for me.  With loss of ability to transfer files between the phone and Arch Linux using kdeconnect I am now looking at alternatives.  Warpinator does seem to do transfer of single files and directories without error for me, though it would be good if a specific set of files using wildcards could be transferred also but I haven't found a way to do that yet with warpinator.   It would be nice if simply mounting an sshfs filesystem on the phone was possible without any need for root access and then use rsync to pull or push sets of files but I haven't found a way to achieve that.


Mike C

Offline

#7 2024-06-27 10:18:55

tonyrai26
Member
From: Greece
Registered: 2024-01-23
Posts: 7

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

Just install sshfs

sudo pacman -S sshfs

Offline

#8 2024-06-29 12:37:07

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

I already had sshfs installed for a long time. But thanks for the suggestion.


Mike C

Offline

#9 2024-07-01 09:10:50

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

kdeconnect does make the connection to the phone and the android phone correctly receives a ping from the linked laptop, and the laptop correctly receives a ping initiated on the phone. However the sshfs filesystem connection seems to be broken.  If I start dolphin on the laptop and click the phone's 'places' line on the left then the filesystem icon appears on the right, but immediately starts to pop up error messages and the filesystem icon on the right of the dolphin window shows: "The file or folder /run/user/1000/d53b9b48_800f_4278_8829_f0aa09178b6f/storage/emulated/0 does not exist."

Equally if I go to a konsole window and type ls /run/user/1000/d53b9b48_800f_4278_8829_f0aa09178b6f/storage/emulated/0/ then it responds with:

$ ls /run/user/1000/d53b9b48_800f_4278_8829_f0aa09178b6f/storage/emulated/0/
ls: cannot access '/run/user/1000/d53b9b48_800f_4278_8829_f0aa09178b6f/storage/emulated/0/': No such file or directory

So although the android kdeconnect is linked to the laptop kdeconnect, the sshfs filesystem is not opened.  sshfs is installed, and checking:

$ pacman -Qs sshfs
local/sshfs 3.7.3-1

So if there were any changes made in the current version concerning exposing the android filesystem with sshfs, then this looks like where the problem occurs.  I have tested this with three different laptops and all exhibit the same issue.


Mike C

Offline

#10 2024-07-01 16:07:35

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 19,988

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

Confirming that I've the same issue on a plain vanilla Pixel 8.   About as up to date an Android one can find.


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#11 2024-07-01 17:58:54

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

My phone is an older Pixel but just had its latest version of Android in the monthly system update at the start of June so presumably the system on my phone has the same version of key packages - and the kdeconnect on the phone is up to date too (version 1.30.1)  - I notice that in the kdeconnect on the phone under About there is an option to report a bug but I don't know if this issue is a problem with the laptop kdeconnect, or that on the phone. The phone kdeconnect was updated on 10th June, and presume the android developer(s) are the same set of devs as on Linux.


Mike C

Offline

#12 2024-07-02 08:21:52

mcloaked
Member
From: Yorkshire, UK
Registered: 2012-02-02
Posts: 1,255

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

In the upstream report at  https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=477673 it is suggested that in plasma the kdeconnect app is not passing the correct port to the android end.  Is it possible to check that directly I wonder, and if so should be an easy bug to fix in the upstream package?


Mike C

Offline

#13 2024-07-03 05:57:18

gothmog123
Member
Registered: 2012-10-31
Posts: 123

Re: [NOT SOLVED[ kdeconnect fails after Plasma 6.1 update

confirming

Offline

Board footer

Powered by FluxBB