You are not logged in.

#1 2024-07-01 14:14:49

phunni
Member
From: Bristol, UK
Registered: 2003-08-13
Posts: 774

NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

I booted my PC today and was surprised and disappointed to discover that one of my monitors doesn't seem to be getting any signal from the system and is blank. I was also then surprised to see that I now have the 555 beta version of the nvidia driver installed - despite not explicitly installing it. Why on earth is a beta driver the default version of the driver? I know we're supposed to be "bleeding edge", but this seems to me to be taking that a little far.

Anyway -my monitors are both LG Ultrawide 2560x1080 and my GPU is an NVidia GeForce GTX 1070. My first (left) monitor is connected via the DVI port (using an HDMI adapter as the monitor only has HDMI and VGA inputs) and the right is connected via HDMI.

I have exactly the same problem on both Wayland and Xorg. If I run xrandr (which I was a little surprised to find working on Wayland) it does show both monitors, but still only one is showing any output.

If there are any configs/logs/error messages that would be useful - please let me know.

Many thanks in advance.

Edit: If it makes any difference to anything, the mouse can still be moved over to the left monitor and I can "interact" with it in terms of using shortcuts to move windows from it to the right monitor. Also, having temporarily rolled back my system to a version with nvidia 550, I now have both monitors...

Last edited by phunni (2024-07-01 14:28:06)

Offline

#2 2024-07-01 14:34:50

Scimmia
Fellow
Registered: 2012-09-01
Posts: 11,802

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

What version did you get, exactly? 555.58 is not beta.

As for the problem, look around, there are multiple threads on this already.

Offline

#3 2024-07-01 15:41:17

phunni
Member
From: Bristol, UK
Registered: 2003-08-13
Posts: 774

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

Thanks for the reply. Apologies - I thought 555 was beta and 560 would be the stable version. My mistake.

I did search around for threads on this and didn't find any - at first. I searched again and found a few and all I can see, so far, is that the solution is to downgrade...

Offline

#4 2024-07-01 15:46:53

afader
Member
Registered: 2013-09-12
Posts: 165

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

Offline

#5 2024-07-01 17:22:28

pavakatubuntu@gmail.com
Member
Registered: 2024-07-01
Posts: 1

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

I have the same issue with Nvidia 555 after I updated it yesterday. I saw another thread on the Gentoo forum where someone suggested disabling GSP firmware to fix the issue. For me, it's already disabled as I use GTX 1060 so I guess we need a fix from Nvidia. For now, I've downgraded everything to last week as a workaround.

Offline

#6 2024-07-01 19:19:57

bred
Member
Registered: 2011-01-04
Posts: 48

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

Same problem with GTX 1050.

Offline

#7 2024-07-02 17:54:47

nuckat
Member
From: Virginia, USA
Registered: 2024-05-19
Posts: 1

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

i have a single monitor setup, but same problem here i had to downgrade to the following versions of each package:
lib32-nvidia-utils -- 550.90.07-1, linux -- 6.9.6.arch1-1, linux-headers -- 6.9.6.arch1-1, nvidia-dkms -- 550.90.07-3,
nvidia-utils -- 550.90.07-1. i updated today, so i figured id just downgrade for now and wait for updates on this since everything i tried didnt work. no signal on startup, but when i downgraded these packages it started up fine. i am not sure which packages it is exactly i just assumed that it had to be all or at least one of the ones i listed i guess.


Just a random dude battling leukemia. New to Arch, but loving it.
Matrix: @bnowell44:matrix.org - Mail Alias: archlinux.washday284@passmail.net
Telegram: @nuckat520 - Discord: bradleynowell

Offline

#8 2024-07-02 19:00:36

d.ALT
Member
Registered: 2019-05-10
Posts: 943

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup


<49,17,III,I>    Fama di loro il mondo esser non lassa;
<50,17,III,I>    misericordia e giustizia li sdegna:
<51,17,III,I>    non ragioniam di lor, ma guarda e passa.

Offline

#9 2024-07-03 10:27:34

richard_mt
Member
Registered: 2023-03-29
Posts: 3

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

After 2 days tearing out my hair to understand...

I have the same problem with
- NVIDIA Geforce GTX 1060
- 2 monitors, one plugged with HDMI (it works), another plugged with DVI (it doesn't work)

If I understand right, the driver comes along with a specific version of the kernel, so downgrading only the nvidia driver was not enough...

Downgrading to this specific combination of drivers + version of the kernel fixes the issue for me

nvidia 550.90.07-4
nvidia-settings 555.58-1
nvidia-utils 550.90.07-4
linux 6.9.6.arch1-1
linux-headers 6.9.6.arch1-1

but I'm really not a fan of pinning the kernel version :'(

If someone has a better idea, I'd be glad to hearing from them

Offline

#10 2024-07-03 12:03:27

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 22,387

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

You can avoid pinning the kernel version by downgrading to the appropriate nvidia-dkms variant of 550.90.07 so the nvidia module gets automatically rebuilt for the kernel you have installed.

FWIW since it seems pretty clear there's a regression in specifically the DVI implementation, has anyone reported the problem to the nvidia bbs? -- There's at least this one: https://forums.developer.nvidia.com/t/5 … 293652/173

Last edited by V1del (2024-07-03 12:06:54)

Offline

#11 2024-07-03 13:25:50

richard_mt
Member
Registered: 2023-03-29
Posts: 3

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

V1del wrote:

You can avoid pinning the kernel version by downgrading to the appropriate nvidia-dkms variant of 550.90.07 so the nvidia module gets automatically rebuilt for the kernel you have installed.

Thanks for the tip, it works :-)

Offline

#12 2024-07-04 01:00:37

m2rsh
Member
Registered: 2024-07-04
Posts: 1

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

pavakatubuntu@gmail.com wrote:

I have the same issue with Nvidia 555 after I updated it yesterday. I saw another thread on the Gentoo forum where someone suggested disabling GSP firmware to fix the issue. For me, it's already disabled as I use GTX 1060 so I guess we need a fix from Nvidia. For now, I've downgraded everything to last week as a workaround.

I have a GTX 1650 and to be sure I tried disabling the GSP firmware and it didn't work

Offline

#13 2024-07-06 09:13:43

Favored5478
Member
Registered: 2024-07-06
Posts: 1

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

I think the actual issue could be with HDMI. I have the same problem with a single monitor connected through an HDMI port, but all display ports work just fine.

Offline

#14 2024-07-08 06:30:58

bred
Member
Registered: 2011-01-04
Posts: 48

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

I've i single monitor
The problem appears when the monitor is connected with the DVI port.
While if I use the HDMI it works fine.

Offline

#15 2024-07-08 08:05:00

JimmyRoberts
Member
Registered: 2018-05-22
Posts: 3

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

I've been using a DVI to HDMI adapter on my GTX 1050. After upgrading to the  555 drivers, I was not getting a signal to my monitor. However, using a DVI cable does work for me. Luckily, my monitor has a DVI port.

The adapter does work on the latest 550 drivers but not on 555.

Last edited by JimmyRoberts (2024-07-08 08:35:51)

Offline

#16 2024-07-20 13:44:39

phunni
Member
From: Bristol, UK
Registered: 2003-08-13
Posts: 774

Re: NVidia 555 beta causes blank monitor on dual monitor setup

If I were to downgrade to 550 along with downgrading my kernel - how do I know which version of the kernel (and related packages) I need to use?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB