You are not logged in.

#1 2024-07-10 15:18:23

PeerK
Member
Registered: 2020-06-24
Posts: 28

KDE,WL: Blue screen on external monitor, not on logout-screen, coredmp

Hi everybody,

I observe a strange behavior with KDE/Plasma and Wayland when plugging in either a HDMI or a usb-c/DP cable: This leads to a blue screen on the external display and the messages in the logging (see below).

But if I try to log out, both displays (external and laptop) show the log out screen correctly, waiting for the 30 seconds before logging out. Canceling the logout by pressing the Escape key leads to the same situation as before: A blue external screen and the normal screen on the notebook.

In the logging (journalctl -b -f) these lines occur when the logout-screen is displayed:

Jul 10 16:51:44 mypc systemd[1418]: Created slice Slice /app/dbus-:1.2-org.kde.LogoutPrompt.
Jul 10 16:51:44 mypc systemd[1418]: Started dbus-:1.2-org.kde.LogoutPrompt@0.service.
Jul 10 16:51:45 mypc ksmserver-logout-greeter[4269]: kf.windowsystem: static bool KX11Extras::compositingActive() may only be used on X11
Jul 10 16:51:45 mypc ksmserver-logout-greeter[4269]: kf.windowsystem: static bool KX11Extras::compositingActive() may only be used on X11
Jul 10 16:51:45 mypc ksmserver-logout-greeter[4269]: kf.windowsystem: static bool KX11Extras::compositingActive() may only be used on X11
Jul 10 16:51:45 mypc plasmashell[1633]: qt.qpa.wayland: eglSwapBuffers failed with 0x300d, surface: 0x0
Jul 10 16:51:50 mypc systemd[1418]: dbus-:1.2-org.kde.LogoutPrompt@0.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Jul 10 16:51:50 mypc systemd[1418]: dbus-:1.2-org.kde.LogoutPrompt@0.service: Failed with result 'exit-code'.

If I pull the HDMI- or usb-c-Cable out, plasmashell crashes with a core dump and "Dr. Konqi" is asking for useful information. And I wonder, what to install and to comment, to provide a useful bug report to the KDE Plasma team.

When I plug in the HDMI- or usb-c-Cable, these lines occur in the logging:

Jul 10 16:51:01 mypc plasmashell[1633]: file:///usr/share/plasma/plasmoids/org.kde.desktopcontainment/contents/ui/main.qml:195:25: QML FolderViewDropArea (parent or ancestor of QQuickLayoutAttached): Binding loop detected for property "minimumWidth"
Jul 10 16:51:01 mypc rtkit-daemon[1497]: Supervising 10 threads of 4 processes of 1 users.
Jul 10 16:51:01 mypc rtkit-daemon[1497]: Successfully made thread 4203 of process 1629 owned by '1000' RT at priority 5.
Jul 10 16:51:01 mypc rtkit-daemon[1497]: Supervising 11 threads of 4 processes of 1 users.
Jul 10 16:51:01 mypc plasmashell[1633]: Toolbox not loading, toolbox package is either invalid or disabled.
Jul 10 16:51:01 mypc rtkit-daemon[1497]: Supervising 11 threads of 4 processes of 1 users.
Jul 10 16:51:01 mypc systemd[1418]: Started dbus-:1.2-org.kde.KSplash@1.service.
Jul 10 16:51:01 mypc rtkit-daemon[1497]: Successfully made thread 4208 of process 1629 owned by '1000' RT at priority 5.
Jul 10 16:51:01 mypc rtkit-daemon[1497]: Supervising 12 threads of 4 processes of 1 users.
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding 4 mixers
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Playback_Devices:1" "Wiedergabegeräte"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 4 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.pci-0000_65_00.6.HiFi__Speaker__sink" "Family 17h/19h HD Audio Controller Speaker"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.platform-snd_aloop.0.analog-stereo" "Internes Audio Analog Stereo"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.pci-0000_65_00.1.HiFi__HDMI2__sink" "Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller HDMI / DisplayPort 2 Output"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.pci-0000_65_00.1.HiFi__HDMI1__sink" "Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller HDMI / DisplayPort 1 Output"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Capture_Devices:1" "Aufnahmegeräte"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 3 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_input.pci-0000_65_00.6.HiFi__Mic2__source" "Family 17h/19h HD Audio Controller Headphones Stereo Microphone"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_input.pci-0000_65_00.6.HiFi__Mic1__source" "Family 17h/19h HD Audio Controller Digital Microphone"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_input.platform-snd_aloop.0.analog-stereo" "Internes Audio Analog Stereo"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Playback_Streams:1" "Wiedergabestreams"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 1 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Capture_Streams:1" "Aufnahmestreams"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 0 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding 4 mixers
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Playback_Devices:1" "Wiedergabegeräte"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 4 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.pci-0000_65_00.6.HiFi__Speaker__sink" "Family 17h/19h HD Audio Controller Speaker"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.platform-snd_aloop.0.analog-stereo" "Internes Audio Analog Stereo"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.pci-0000_65_00.1.HiFi__HDMI2__sink" "Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller HDMI / DisplayPort 2 Output"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_output.pci-0000_65_00.1.HiFi__HDMI1__sink" "Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller HDMI / DisplayPort 1 Output"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Capture_Devices:1" "Aufnahmegeräte"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 3 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_input.pci-0000_65_00.6.HiFi__Mic2__source" "Family 17h/19h HD Audio Controller Headphones Stereo Microphone"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_input.pci-0000_65_00.6.HiFi__Mic1__source" "Family 17h/19h HD Audio Controller Digital Microphone"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: adding "alsa_input.platform-snd_aloop.0.analog-stereo" "Internes Audio Analog Stereo"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Playback_Streams:1" "Wiedergabestreams"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 1 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: mixer "PulseAudio::Capture_Streams:1" "Aufnahmestreams"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: PulseAudio adding 0 devices
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card-pci"
Jul 10 16:51:01 mypc kmix[1977]: org.kde.kmix: No such icon "audio-card"
Jul 10 16:51:01 mypc kcminit[4194]: Initializing  "/usr/lib/qt6/plugins/plasma/kcms/systemsettings/kcm_fonts.so"
Jul 10 16:51:01 mypc kded6[1842]: xsettingsd: Reloading configuration
Jul 10 16:51:01 mypc kded6[1842]: xsettingsd: Loaded 14 settings from /home/me/.config/xsettingsd/xsettingsd.conf
Jul 10 16:51:01 mypc kcminit[4194]: Initializing  "/usr/lib/qt6/plugins/plasma/kcms/systemsettings/kcm_style.so"
Jul 10 16:51:05 mypc org_kde_powerdevil[1693]: Emitting DDCA_Display_Status_Event( 153.944:  DDCA_EVENT_DISPLAY_CONNECTED, card1-DP-2, dref: Display_Ref[NULL], io_path:/dev/i2c-17]
Jul 10 16:51:05 mypc org_kde_powerdevil[1693]: Executed 1 registered callbacks.
Jul 10 16:51:05 mypc org_kde_powerdevil[1693]: Display redetection starting.
Jul 10 16:51:05 mypc org_kde_powerdevil[1693]: Watch thread terminated.
Jul 10 16:51:07 mypc org_kde_powerdevil[1693]: busno=17, sleep-multiplier =  2,00. Testing for supported feature 0x10 returned Error_Info[DDCRC_RETRIES in ddc_write_read_with_retry, causes: EPROTO(10)]
Jul 10 16:51:07 mypc org_kde_powerdevil[1693]: Watch thread started
Jul 10 16:51:07 mypc org_kde_powerdevil[1693]: Display redetection finished.

where the line

Jul 10 16:51:07 mypc org_kde_powerdevil[1693]: busno=17, sleep-multiplier =  2,00. Testing for supported feature 0x10 returned Error_Info[DDCRC_RETRIES in ddc_write_read_with_retry, causes: EPROTO(10)]

is redlined.

Does anybody have an idea, how to find the error? On demand I can deliver the logging of the core dump as well.

Thank you and kind regards,
Peer

Machine information:

$ inxi
CPU: 8-core AMD Ryzen 7 8840HS w/ Radeon 780M Graphics (-MT MCP-)
speed/min/max: 2021/1600/6677 MHz Kernel: 6.9.8-arch1-1 x86_64 Up: 20m
Mem: 2.46/13.41 GiB (18.4%) Storage: 1.82 TiB (41.7% used) Procs: 398
Shell: Zsh inxi: 3.3.35

$ inxi -aG
Graphics:
Device-1: AMD Phoenix3 vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-3
code: Phoenix process: TSMC n4 (4nm) built: 2023+ pcie: gen: 4
speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3,
DP-4, DP-5, DP-6, DP-7, HDMI-A-1, Writeback-1 bus-ID: 65:00.0
chip-ID: 1002:1900 class-ID: 0300 temp: 45.0 C
Device-2: Bison Integrated RGB Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-1:2 chip-ID: 5986:2169
class-ID: fe01 serial: 01.00.00
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.0
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: modesetting unloaded: vesa
alternate: fbdev dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: 0
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1200 size: N/A modes: N/A
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi wayland: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: gbm
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.1.3-arch1.1
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon Graphics (radeonsi
gfx1103_r1 LLVM 18.1.8 DRM 3.57 6.9.8-arch1-1) device-ID: 1002:1900
memory: 1.95 GiB unified: no display-ID: :1.0
API: Vulkan Message: No Vulkan data available.

Last edited by PeerK (2024-07-10 15:27:50)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB