You are not logged in.

#1 2004-06-03 18:40:51

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

K3B probs 'relocation error: /opt/kde/lib/libartskde.so.1'

Hey all

Don't think I installed anything particularly interesting recently (maybe some Alsa libs or something??) but today I tried to run K3b and got the following error

 k3b: relocation error: /opt/kde/lib/libartskde.so.1: undefined symbol: _ZTv0_n28_N4Arts16SynthModule_stub11autoSuspendEv 

Nothing on Google about it, so I guess the problem is pretty specific to Arch/my machine.

Does anyone have any ideas about this? It's pretty bad losing one of the nicest programs I use for KDE :S

Cheers. If I'm missing something obvious let me know.

T.

Offline

#2 2004-06-03 19:40:19

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: K3B probs 'relocation error: /opt/kde/lib/libartskde.so.1'

you run into the kde bug of archs kdelibs
try to downgrade your libs to 3.2.2-2
and downgrade kdemultimedia to 3.2.2-1 (i think)
or wait till the 3.2.3 packages will come out perhaps this weekend
and everything is rebuild with gcc 3.4 then hopefully kde gets rid of this sometimes annoying bugs ;-)

Offline

#3 2004-06-03 19:50:38

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: K3B probs 'relocation error: /opt/kde/lib/libartskde.so.1'

and an other possibility
try to rebuild arts against the new libs
and recompile k3b
there are some bug reports at
http://bugs.archlinux.org

Offline

#4 2004-06-04 10:28:30

tmadhavan
Member
From: Wales :D
Registered: 2004-03-26
Posts: 441

Re: K3B probs 'relocation error: /opt/kde/lib/libartskde.so.1'

Cheers for the replies.

One thing though, sorry if it's a question I could have answered myself (yes I checked some man pages!), how do I recompile things with Arch?

If arts is installed as a Pacman package (and k3b, for that matter) how do I go about recompiling them? Is it the same as Pacmanning them again? Or do I need some more specific commands to actually recompile, rather than reinstall.

Thanks,
Thom

Offline

#5 2004-06-04 11:07:45

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: K3B probs 'relocation error: /opt/kde/lib/libartskde.so.1'

tmadhavan wrote:

Cheers for the replies.

One thing though, sorry if it's a question I could have answered myself (yes I checked some man pages!), how do I recompile things with Arch?

If arts is installed as a Pacman package (and k3b, for that matter) how do I go about recompiling them? Is it the same as Pacmanning them again? Or do I need some more specific commands to actually recompile, rather than reinstall.

Thanks,
Thom

to recompile a pkg, you need ABS ... search the docs for it


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

#6 2004-06-04 12:27:13

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: K3B probs 'relocation error: /opt/kde/lib/libartskde.so.1'

do as root
'abs'
after updating the abs tree
search for arts and k3b
in the folders you will find the PKGBUILDS copy them to a directory in your home and do a 'makepkg' as normal user

Offline

Board footer

Powered by FluxBB