You are not logged in.

#1 2004-07-08 11:17:47

Pierre
Developer
From: Bonn
Registered: 2004-07-05
Posts: 1,950
Website

X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

Hello,

i have a strange problem. When I start X (XFree or X.org doesnt matter) it disables the mouse (led is turned off) and the whole system crashes. (very often but not everytime)

That only happens if ohci-hcd is loaded and (!) my mouse (Logitech) is plugged in.

If I plug my mouse after X is started or load ohci after X everything works fine.

I think it must be a software-problem because this works perfectly with SuSE 9.1.

Any ideas?


Pierre


PS: Here are some details about my hardware:

USB: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-756 [Viper] USB (1)

Offline

#2 2004-07-08 12:29:44

mattux
Member
Registered: 2004-04-22
Posts: 81

Re: X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

what did you fill in your /etc/X11/xorg.conf in section input device???


mattux

Offline

#3 2004-07-08 12:33:25

Pierre
Developer
From: Bonn
Registered: 2004-07-05
Posts: 1,950
Website

Re: X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

OK, you are right, this might be interresting ;-):

    Identifier    "Mouse1"
    Driver    "mouse"
    Option "Protocol"    "Auto"
    Option "Device"      "/dev/usbmouse"
#    Option "Buttons" "6"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"

Perhaps it may be the Protocol-thing?

Offline

#4 2004-07-08 12:49:59

mattux
Member
Registered: 2004-04-22
Posts: 81

Re: X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

i would try something like

Identifier   "Mouse1"
    Driver   "mouse"
    Option "Protocol"    "IMPS2"
    Option "Device"      "/dev/input/mice"
    Option "Buttons" "6"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"


mattux

Offline

#5 2004-07-08 13:26:22

Pierre
Developer
From: Bonn
Registered: 2004-07-05
Posts: 1,950
Website

Re: X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

This dos not change anything. Sometimes it works, somtimes it does not. Perhaps it is a bug within the ohci-module. Sometimes I get errors like:

Jul  8 15:01:55 athlon kernel: ohci_hcd 0000:00:07.4: init err
Jul  8 15:01:55 athlon kernel: ohci_hcd 0000:00:07.4: can't start
Jul  8 15:01:55 athlon kernel: ohci_hcd 0000:00:07.4: init error -16

The problem seems only exists at startup. When it`s loaded successfully it`ll run for days. ;-)

Offline

#6 2004-07-08 23:04:17

mattux
Member
Registered: 2004-04-22
Posts: 81

Re: X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

try a bios update..this could help
or try to compile the kernel within the ohci-module


mattux

Offline

#7 2004-07-12 18:13:41

Pierre
Developer
From: Bonn
Registered: 2004-07-05
Posts: 1,950
Website

Re: X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

Building into kernel makes ohci only hangig during boot, when mouse is plugged in ;-) And there is no Bios-Update.
It seems as if other distros patched the USB-Modul. Perhaps I´ll find out which patches they use.
Now I am using the PS/2-Adapter which works fine. ;-)

Offline

#8 2004-07-12 21:24:19

aCoder
Member
From: Medina, OH
Registered: 2004-03-07
Posts: 359
Website

Re: X vs ohci-hcd vs mouse ;-)

My ohci-based hcd works fine while my logitech mouse is plugged in at boot.  You may be a special case as far as your controller is concerned.  A cheap, generic USB PCI card may be all you need.  If it worked before, support may have been broken in a recent kernel release.  Feel free to file a bug report with those kernel people.


If you develop an ear for sounds that are musical it is like developing an ego. You begin to refuse sounds that are not musical and that way cut yourself off from a good deal of experience.
  - John Cage

Offline

Board footer

Powered by FluxBB