You are not logged in.

#1 2008-06-09 21:49:04

Registered: 2008-06-09
Posts: 22

T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

I'm been struggling with this for 4 months and though the problem appears widespread to ATI users I can't find any solution.  When my system boots up I immediately login to KDE, open a terminal and type "aticonfig --set-powerstate=1".  This is the only way I can use my notebook without a "Critical temperature reached (128c)" error.  Even if I boot into runlevel 3, or change to run level 3 my system will overheat in 3-5 mins.  I can feel the massive amount of hot air shooting out the side as the fan is spinning at 100%.  It's extremely hot even if my processor is idle at speedstep 1000MHz (2.16GHz default).  cpufreq is working.  If I "aticonfig --set-powerstate=1" it will become cool and somewhat normal, but still hotter then windows.  BUT then, I can't use multihead graphics.  I can't plug into a projector or secondary monitor when using any powerstate other than the highest (driver limitation).  I do have the dynamic clocks option in the xorg file (if it even matters).  I have tried with and without atieventsd running.

It does this with both fglrx or radeonhd.

I did use this system with Vista for 6 months without a heat problem and the fan would hardly ever spin up.  I can boot into XP now and the system runs extremely cool with the fan hardly spinning up.  I can load up a 3d stress test in XP and run it for hours without the system getting as hot as it does in linux.

Any would be greatly appreciated.  I must have multihead now without having to purchasing a new notebook with nvidia.  If I can't find a solution for this I will have to go back to vista or xp. 



#2 2008-06-09 22:17:23

From: Waterloo, ON
Registered: 2007-10-05
Posts: 120

Re: T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

Your system may be overheating in general, and not limited to Linux. Linux's power management, especially with fglrx, is not as good as that of Windows though.

I suggest getting some compressed air, and attempting to blast out some of the dust from your fan exhaust. I have a Z61p myself, and my laptop reached 90+ degrees C under load, but after just a couple blasts of compressed air, the temperature is around 70 or so. Quite a dramatic change.

In addition, you might want to look at patching your kernel with the linux-UVC patch in order to undervolt your processor.

Arch on a Thinkpad T400s


#3 2008-06-10 07:04:42

Registered: 2007-08-24
Posts: 257

Re: T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

You can change the powerstate only with X running and can't set it at startup with fglrx, so it's no wonder your card overheats in a non graphical runlevel (if that is runlevel 3?) too. RadeonHD probably like radeon doesn't implement the latest powerplay features like fglrx does.
Can you get an exact temperature reading from your GPU under Linux? My x600 mobility runs hotter in Linux than in XP too, but only 2-3°C and I have never seen it rise over 65°C under load, critical temp is 110°C.
What does 'aticonfig --lsp' give you?

Bye, signor_Rossi.


#4 2008-06-10 15:08:22

Registered: 2008-06-09
Posts: 22

Re: T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

Where can I see the GPU Temp under proc?
I have taken apart my notebook and blown all the dust out with a can of air.  I dont think its an airflow problem as my notebook runs cool even under heavy load in windows.
I do use the fglrx driver, but it doesn't appear to actually implement powerplay for me.
I guess ill look into the undervolting patch, but I dont think the heat is coming from the processor.

After I login to KDE and run "aticonfig --set-powerstate=1" the "aticonfig --lsp" always shows:

    core/mem      [flags]
  1: 128/135 MHz  [low voltage]
*    209/135 MHz  [low voltage]
  2: 324/135 MHz
  3: 432/324 MHz  [default state]

If I dont run "aticonfig --set-powerstate=1" then "aticonfig --lsp" will always show:

    core/mem      [flags]
  1: 128/135 MHz  [low voltage]
  2: 324/135 MHz
* 3: 432/324 MHz  [default state]

Look at my Modules and Daemons line in rc.conf.  Am I running the right modules for the Core 2 Duo in a IBM/Lenovo Thinkpad T60p?

MODULES=(agpgart intel_agp fglrx e1000 iwl3945 snd-mixer-oss snd-pcm-oss snd-hwdep snd-page-alloc snd-pcm snd-timer snd snd-hda-intel uinput soundcore usblp ibm_acpi acpi-cpufreq cpufreq-ondemand cpufreq-powersave cpufreq-userspace shpchp sdhci fuse)

DAEMONS=(syslog-ng acpid cpufreq ipw3945d dbus hal crond @alsa @netfs dhcdbd networkmanager atieventsd networkmanager-dispatcher laptop-mode gpm @cups @fam)

Am I missing something or am I loading something I shouldn't?



#5 2008-06-13 01:43:21

Registered: 2006-12-21
Posts: 80

Re: T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

i have a t60p with a firegl v5250 too (core 2 duo t7200), and yes the gpu is notoriously known for running hot.  ibm/lenovo really dropped the ball when it comes to cooling the gpu, on the thinkpad forums there are some pics which show the gpu's massive thermal pad with it attached to some puny heat pipes.  worst of all its held in place by spring tension alone!  there's a penny mod you can do to help with the problem but it can be a pain in the ass, especially if you've never done something like that before.
you also want to be careful when using compressed air to clean off the fan, although you're probably aware of this already if you get it spinning too fast or push it in the other direction too hard you can damage your fan.
anyway, although mine does run kind of hot i've never seen temps reach 100c, but whenever i run a game or app that really stresses the gpu i always set the fan to full speed beforehand.  from what i've read as long as your temps stay below 100c you shouldn't be having any problems
this is odd as if you're not having problems with heating in windows then you really shouldn't be having problems in linux.  sure it will run a little bit hotter, probably due to fglrx but shouldn't be dramatically higher.

here is a list of the modules i'm loading, first couple may not be necessary, fan probably doesn't do anything as thinkpad_acpi provides that functionality but i've been loading it anyway:

MODULES=(ac battery button fan processor thermal acpi-cpufreq cpufreq_powersave cpufreq_conservative cpufreq_ondemand nvram thinkpad_acpi ipw3945)

i saw you had ibm_acpi in your list of modules, which is depreciated now, you should be using thinkpad_acpi.  after loading thinkpad_acpi you can check your gpu temp by running the following (the 4th number you see should be your gpu temp, it should always be the highest one)

cat /proc/acpi/ibm/thermal

if you want to be able to manually change the speed of your fan add the following to /etc/modprobe.conf

options thinkpad_acpi experimental=1 fan_control=1

then you can read and set the current fan speed via the following commands

cat /proc/acpi/ibm/fan
echo "level X" > /proc/acpi/ibm/fan
echo "auto" > /proc/acpi/ibm/fan

at level 7 you fan should be spinning at > 4000 rpm.

here are some reference temps for you from mine:
1ghz powerstate1 normal usage: 62~65
1ghz powerstate3 normal usage: 68~70
2ghz powerstate3 normal usage: 70~74
2ghz powerstate3 running glxgears or doom3 for a while with fan full speed (level 7): 80~92

also the radeon driver has powerplay support now but you'll have to apply the patches and compile it yourself

for more info on your t60p and how you should configure it check out the thinkwiki and the thinkpad forums

i missed the part in your original post where you said the fan is spinning at full speed.
are you setting your gpu for powersave mode in windows too, or is it running at full capacity all the time there? you're not running a composite manager are you?  i don't use kde, could that be stressing the gpu?

anyway if you want to try setting your machine up like mine, which isn't having any overheating problems i'll list everything you need here:
1. here's my daemons line in /etc/rc.conf, just for comparison.  only thing i might change on yours is removing atieventsd, not that i think it's causing a problem but i don't run it myself so i wouldn't know.

DAEMONS=(syslog-ng iptables ipw3945d network netfs crond alsa)

2. in my /etc/rc.local i set the cpufreq governer to powersave, i don't have any problems using performance but i still normally run in powersave

cpufreq-set -g powersave

3. i have a script upon logging in that sets the powerstate to 1 (via aticonfig), however i don't have any issues running at the default of 3.
4. i'm running just the openbox window manager and no composite manager, i sometimes run gnome and don't have any problems with that either.
5. here is my xorg.conf, there's a lot of unused and probably unnecessary options in there, i haven't cleaned it up or attempted to in a long time.

Section "ServerLayout"

# PS/2 Mouse not detected
# Serial Mouse not detected
    Identifier     "Xorg Configured"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
#    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "USB Mouse" "CorePointer"

Section "Files"

# Additional fonts: Locale, Gimp, TTF...
#    FontPath     "/usr/share/lib/X11/fonts/latin2/75dpi"
#    FontPath     "/usr/share/lib/X11/fonts/latin2/100dpi"
# True type and type1 fonts are also handled via xftlib, see /etc/X11/XftConfig!
    RgbPath      "/usr/share/X11/rgb"
    ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath     "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/misc"
    FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi"
    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi"
    FontPath     "/usr/share/fonts/PEX"
    FontPath     "/usr/share/fonts/cyrillic"
    FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath     "/usr/share/fonts/ttf/western"
    FontPath     "/usr/share/fonts/ttf/decoratives"
    FontPath     "/usr/share/fonts/truetype"
    FontPath     "/usr/share/fonts/truetype/openoffice"
    FontPath     "/usr/share/fonts/truetype/ttf-bitstream-vera"
    FontPath     "/usr/share/fonts/latex-ttf-fonts"
    FontPath     "/usr/share/fonts/defoma/CID"
    FontPath     "/usr/share/fonts/defoma/TrueType"

Section "Module"
    Load  "ddc"  # ddc probing of monitor
    Load  "dbe"
    Load  "dri"
    Load  "extmod"
    SubSection "extmod"
        Option  "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
    Load  "glx"
    Load  "bitmap" # bitmap-fonts
    Load  "type1"
    Load  "freetype"
    Load  "record"

Section "ServerFlags"
    Option        "AllowMouseOpenFail" "true"
    Option        "AIGLX" "off"

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "keyboard"
    Option        "CoreKeyboard"
    Option        "XkbRules" "xorg"
    Option        "XkbModel" "pc105"
    Option        "XkbLayout" ""
    Option        "XkbVariant" ""
    Option      "XkbOptions" "altwin:super_win"

Section "InputDevice"
    Identifier  "Serial Mouse"
    Driver      "mouse"
    Option        "Protocol" "Microsoft"
    Option        "Device" "/dev/ttyS0"
    Option        "Emulate3Buttons" "true"
    Option        "Emulate3Timeout" "70"
    Option        "SendCoreEvents" "true"

Section "InputDevice"
    Identifier  "PS/2 Mouse"
    Driver      "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5"
    Option        "Device" "/dev/psaux"
    Option        "Emulate3Buttons" "true"
    Option        "Emulate3Timeout" "70"
    Option        "SendCoreEvents" "true"

Section "InputDevice"
    Identifier  "USB Mouse"
    Driver      "mouse"
    Option        "Device" "/dev/input/mice"
    Option        "SendCoreEvents" "true"
    Option        "Protocol" "IMPS/2"
    Option        "Emulate3Buttons" "true"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5"
    Option        "Buttons" "5"

Section "Monitor"

 # Warning: This may fry old Monitors
 # Very conservative. May flicker.
#    VertRefresh  50.0 - 62.0 # Extreme conservative. Will flicker. TFT default.
    #  Default modes distilled from
    #      "VESA and Industry Standards and Guide for Computer Display Monitor
    #       Timing", version 1.0, revision 0.8, adopted September 17, 1998.
    #  $XFree86: xc/programs/Xserver/hw/xfree86/etc/vesamodes,v 1.4 1999/11/18 16:52:17 tsi Exp $
    # 640x350 @ 85Hz (VESA) hsync: 37.9kHz
    Identifier   "Monitor0"
    HorizSync    28.0 - 96.0
    VertRefresh  60.0 - 60.0
    ModeLine     "640x350" 31.5 640 672 736 832 350 382 385 445 +hsync -vsync
    ModeLine     "640x400" 31.5 640 672 736 832 400 401 404 445 -hsync +vsync
    ModeLine     "720x400" 35.5 720 756 828 936 400 401 404 446 -hsync +vsync
    ModeLine     "640x480" 25.2 640 656 752 800 480 490 492 525 -hsync -vsync
    ModeLine     "640x480" 31.5 640 664 704 832 480 489 491 520 -hsync -vsync
    ModeLine     "640x480" 31.5 640 656 720 840 480 481 484 500 -hsync -vsync
    ModeLine     "640x480" 36.0 640 696 752 832 480 481 484 509 -hsync -vsync
    ModeLine     "800x600" 36.0 800 824 896 1024 600 601 603 625 +hsync +vsync
    ModeLine     "800x600" 40.0 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync
    ModeLine     "800x600" 50.0 800 856 976 1040 600 637 643 666 +hsync +vsync
    ModeLine     "800x600" 49.5 800 816 896 1056 600 601 604 625 +hsync +vsync
    ModeLine     "800x600" 56.3 800 832 896 1048 600 601 604 631 +hsync +vsync
    ModeLine     "1024x768" 44.9 1024 1032 1208 1264 768 768 776 817 +hsync +vsync interlace
    ModeLine     "1024x768" 65.0 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync
    ModeLine     "1024x768" 75.0 1024 1048 1184 1328 768 771 777 806 -hsync -vsync
    ModeLine     "1024x768" 78.8 1024 1040 1136 1312 768 769 772 800 +hsync +vsync
    ModeLine     "1024x768" 94.5 1024 1072 1168 1376 768 769 772 808 +hsync +vsync
    ModeLine     "1152x864" 108.0 1152 1216 1344 1600 864 865 868 900 +hsync +vsync
    ModeLine     "1280x960" 108.0 1280 1376 1488 1800 960 961 964 1000 +hsync +vsync
    ModeLine     "1280x960" 148.5 1280 1344 1504 1728 960 961 964 1011 +hsync +vsync
    ModeLine     "1280x1024" 108.0 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
    ModeLine     "1280x1024" 135.0 1280 1296 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
    ModeLine     "1280x1024" 157.5 1280 1344 1504 1728 1024 1025 1028 1072 +hsync +vsync
    ModeLine     "1600x1200" 162.0 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
    ModeLine     "1600x1200" 175.5 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
    ModeLine     "1600x1200" 189.0 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
    ModeLine     "1600x1200" 202.5 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
    ModeLine     "1600x1200" 229.5 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
    ModeLine     "1792x1344" 204.8 1792 1920 2120 2448 1344 1345 1348 1394 -hsync +vsync
    ModeLine     "1792x1344" 261.0 1792 1888 2104 2456 1344 1345 1348 1417 -hsync +vsync
    ModeLine     "1856x1392" 218.3 1856 1952 2176 2528 1392 1393 1396 1439 -hsync +vsync
    ModeLine     "1856x1392" 288.0 1856 1984 2208 2560 1392 1393 1396 1500 -hsync +vsync
    ModeLine     "1920x1440" 234.0 1920 2048 2256 2600 1440 1441 1444 1500 -hsync +vsync
    ModeLine     "1920x1440" 297.0 1920 2064 2288 2640 1440 1441 1444 1500 -hsync +vsync
    ModeLine     "1800x1440" 230.0 1800 1896 2088 2392 1440 1441 1444 1490 +hsync +vsync
    ModeLine     "1800x1440" 250.0 1800 1896 2088 2392 1440 1441 1444 1490 +hsync +vsync
    ModeLine     "640x480" 43.2 640 680 744 848 480 481 484 509 -hsync +vsync
    ModeLine     "768x576" 35.0 768 792 872 976 576 577 580 597 -hsync +vsync
    ModeLine     "768x576" 42.9 768 800 880 992 576 577 580 601 -hsync +vsync
    ModeLine     "768x576" 45.5 768 808 888 1008 576 577 580 602 -hsync +vsync
    ModeLine     "768x576" 51.8 768 808 888 1008 576 577 580 605 -hsync +vsync
    ModeLine     "768x576" 62.6 768 816 896 1024 576 577 580 611 -hsync +vsync
    ModeLine     "800x600" 68.2 800 848 936 1072 600 601 604 636 -hsync +vsync
    ModeLine     "1024x768" 113.3 1024 1096 1208 1392 768 769 772 814 -hsync +vsync
    ModeLine     "1152x864" 81.6 1152 1216 1336 1520 864 865 868 895 -hsync +vsync
    ModeLine     "1152x864" 119.7 1152 1224 1352 1552 864 865 868 907 -hsync +vsync
    ModeLine     "1152x864" 143.5 1152 1232 1360 1568 864 865 868 915 -hsync +vsync
    ModeLine     "1280x960" 124.5 1280 1368 1504 1728 960 961 964 1001 -hsync +vsync
    ModeLine     "1280x960" 129.9 1280 1368 1504 1728 960 961 964 1002 -hsync +vsync
    ModeLine     "1280x960" 179.0 1280 1376 1520 1760 960 961 964 1017 -hsync +vsync
    ModeLine     "1280x1024" 191.0 1280 1376 1520 1760 1024 1025 1028 1085 -hsync +vsync
    ModeLine     "1400x1050" 122.6 1400 1488 1640 1880 1050 1051 1054 1087 -hsync +vsync
    ModeLine     "1400x1050" 149.3 1400 1496 1648 1896 1050 1051 1054 1094 -hsync +vsync
    ModeLine     "1400x1050" 155.8 1400 1496 1648 1896 1050 1051 1054 1096 -hsync +vsync
    ModeLine     "1400x1050" 179.3 1400 1504 1656 1912 1050 1051 1054 1103 -hsync +vsync
    ModeLine     "1400x1050" 214.4 1400 1512 1664 1928 1050 1051 1054 1112 -hsync +vsync
    ModeLine     "1600x1200" 280.6 1600 1728 1904 2208 1200 1201 1204 1271 -hsync +vsync
    Option        "DPMS" "true"
#    HorizSync    28.0 - 78.0 # Warning: This may fry very old Monitors

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"

Section "Device"
    Identifier  "Card0"
    Driver      "vesa"
    VendorName  "All"
    BoardName   "All"

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]"
    Driver      "fglrx"
    VendorName  "ati"
    BusID       "PCI:1:0:0"
#    Option        "FSAAScale" "0"
#    Option        "FSAAEnable" "off"
    Option        "VideoOverlay" "on"
    Option        "OpenGLOverlay" "off"
#    Option        "UseFastTLS" "2"
#    Option      "EnablePrivateBackZ" "on"
##    Option      "UseInternalAGPGART" "no"
#    Option      "XaaNoOffscreenPixmaps" "on"
    Option      "DRI" "true"
    Option      "TexturedVideo" "on"
#    Option      "DesktopSetup" "single"

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "Card0"
    Monitor    "Monitor0"
    DefaultDepth     16
    SubSection "Display"
        Depth     1
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    SubSection "Display"
        Depth     4
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    SubSection "Display"
        Depth     8
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    SubSection "Display"
        Depth     15
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    SubSection "Display"
        Depth     16
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    SubSection "Display"
        Depth     24
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    SubSection "Display"
        Depth     32
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]"
    Device     "aticonfig-Device[0]"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
        Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"

Section "DRI"
    Mode         0666

Section "Extensions"
    Option        "Composite" "Disable"
    Option      "RENDER" "Enable"
    Option      "Xvideo" "Enable"

edit2: thought i would add to this,
like i mentioned before the firegl v5200/v5250's are known to run very hot.  coupled with the piss poor cooling solution ibm/lenovo used this can be a big problem.  some of these chips run hotter than others and i know some people have had to send theirs back to lenovo for them to replace it.
as long as your fan is on full speed your gpu should not be overheating no matter how much it's being used.
what i suggest is first set your t60p up on a desk or table, if you can place 4 cd jewel cases underneath the 4 corner rubber feet on the bottom to lift it up from the table a bit.  start up x with a light weight window manager like openbox, set your fan speed to the highest level (echo "level 7" > /proc/acpi/ibm/fan), put it in powerstate 3 (full gpu power), then run glxgears and keep an eye on your gpu temps (cat /proc/acpi/ibm/thermal).  if you see the temps rise >= 110c then there is something wrong with your hardware and you should contact lenovo.  tell them the problem (they should be well aware of this issue) and they'll probably have you send it in for repair.  if sending it back isn't an option then you can consider doing the penny mod, this will help with the problem but there is a small chance it still might not be enough.
i believe the gpus used in the t61's run a little bit cooler but they're still cooled the same way.  if you check out the thinkpad forums and the t6x section you should be able to find several threads regarding people with high gpu temps.  maybe they'll finally get around to fixing it for the t62's, as with vista their avg user is finally using their gpu for something and i'm sure they've gotten plenty of complaints already.

Last edited by e_tank (2008-06-13 17:14:17)


#6 2008-06-13 21:53:04

Registered: 2008-06-09
Posts: 22

Re: T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

Thanks for your reply!  I do use compiz fusion.  I used your modules and daemons, but I added cpufreqd to the daemons to make the cpu scale dynamically.  It didnt lockup in runlevel 3 this time.  The temp of the video card would fluctuate around 102.  I went to runlevel 5 and logged into KDE.  I used it for 30 mins and it didnt lockup.  GPU temp would fluctuate around 107-111.  I did some things like browse the web and watch youtube videos as well as run some virtual machines.  After 30mins I started wiggling a window around and after about 20 secs my xsession terminated and it showed "Critical temperature reached 128C" and continued to shutdown. ;(

With aticonfig --set-powerstate=1 my GPU fluctuates 80-86 degrees.

(?)So basically it looks like if I want to use an extenal monitor or projector with a notebook I need to:
A. buy a new one with a nvidia gpu
B. take my notebook apart and do some sort of thermal modification if possible
C. run windows

I'll try your fan speed recommendation next with glxgears to see what happens.



#7 2008-06-13 23:55:21

Registered: 2006-12-21
Posts: 80

Re: T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

you mean you were seeing temps over 100c without x even running!?  if that's the case then that's pretty messed up, that should not be happening.  just running a terminal shouldn't be utilizing the gpu much at all, the temps should be the lowest there.  what is the room temperature at where you're using your computer, is it on a desk or your lap?  is your system up to date and are you running a stock or custom kernel?
try setting your fan manually at level 7 and make note of the speed its spinning at.  see if this helps keep your gpu down below 100.
i'm curious what your temps are in windows, do you dual boot?  if so go into windows, grab tpfancontrol, and post what it runs at normally.  it should be roughly the same as linux, maybe 4~8 degrees higher.
maybe updating your bios will help, go into your bios and post what version you have or just grab and install the latest one from lenovo's website.

if it's a hardware problem:
it could either be the chip itself (you would need to send it in to lenovo to get the motherboard replaced), or it could just be poorly attached to the heatsink/pipes.  if you wanted to try and fix it yourself you don't have to something as complex as the pennymod i linked to, i think some people on the thinkpad forums have just removed the thermal pad, gently bent the thing down and applied thermal paste and this sometimes works.  if you decide to do anything like this research it thoroughly first, check out the thinkpad forums and only attempt something you know you would be able to do.
getting a t61/p with an nvidia gpu is still a gamble as they have the same shit cooling system.  they normally run a bit cooler but there is still a small possibility that you could end up with one with the same problem you're having now.  the temps that you're seeing are still really rare and i think you should at least contact lenovo and see how much it would cost to have it fixed.  tell them the problem you're having and also ask them how much it would cost to have the motherboard replaced as that is the most expensive (and most probable) solution.

although nvidia gpu's are better supported in linux i'm still happy with the t60p and wouldn't trade it for a t61p as the open source drivers are progressing well.  it probably won't be too long before they get decent 3d and powerplay support (radeon has basic 3d and powerplay (with patches) at the moment), and having an open graphics driver with decent performance is real plus i think.


#8 2008-06-15 02:54:56

Registered: 2008-06-09
Posts: 22

Re: T60p, ATI FireMV 5250 Overheats in 3-5 mins, even runlevel

Excellent, thanks for your help!  I did the penny mod, but I used a penny and a quarter kind of like this guy did here  I used artic silver thermal compound.  The GPU and chipset had terrible thick thermal tape/pads on them and the CPU had dry gritty thermal compound.  I removed it all and used my silver compound.  I also put a small amount of compound under the heat pipe coming from the gpu and bent it a little to make it push against the heatsink.

My room temp is 73F-74F.
at powerstate 3...
Now, with compiz running at idle my GPU is 65-67C.  (before it was 107-111C)
I did glxgears for 30mins.  It got up to 91C after a few mins and stayed there.
hurray, I can use my notebook without shutdowns! 

At idle my cpu cores show 35 33, which I assume are the 2nd and 3rd numbers for thermal.  With glx gears running for awhile my cpu cores show 39 35.

I'm not sure what the first number reported by thermal is, but idle mine shows 42-45.  after 10 mins of glxgears it shows 64-65.

This is fantastic, thanks guys! HURRAY



Board footer

Powered by FluxBB