You are not logged in.

#1 2008-08-24 12:41:00

bud
Member
From: swe
Registered: 2006-07-12
Posts: 74

Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Hello

I recently noticed that my swedish keys refuse to work in X. Xorg log gives me the following error:

(EE) Error compiling keymap (server-0)
(EE) XKB: Couldn't compile keymap
(WW) Couldn't load XKB keymap, falling back to pre-XKB keymap

xorg.conf

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder3)  Mon Oct 16 22:13:07 PDT 2006


Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard1" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "mx518" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/artwiz-fonts"
    FontPath    "/usr/share/fonts/cyrillic"
    FontPath    "/usr/share/fonts/local"
    FontPath     "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath     "/usr/local/share/fonts"
EndSection

Section "Module"
    Load           "dbe"
    Load           "extmod"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
    Load           "dri"
    Load       "drm"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "mx518"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol"     "ExplorerPS/2"
    Option "Device"       "/dev/input/mice"
    Option "Buttons"      "10"         # adding this enables the extra buttons on the MX510
    Option "ZAxisMapping" "4 5"        # adding this maps wheel scrolling events to mouse buttons 9 & 10
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Keyboard1"
    Driver    "kbd"
    Option      "XkbModel"       "pc105"
    Option      "XkbLayout"      "se"
    Option      "XkbRules"       "xorg"
EndSection


Section "Monitor"
    Identifier  "P90f"
#    HorizSync   30.0-83.0
#    VertRefresh 55.0-75.0
    Option "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "nvidiakortet"
    Driver         "radeon"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "DRI"
Group        "video"
  Mode         0666
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "nvidiakortet"
    Monitor        "p90f"
    DefaultDepth   24
    SubSection     "Display"
        Depth      24
        Modes      "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Also alt keys refuse to work sad
I have used the same xorg.conf in ages and never had any problems with this. I read in another thread about the problem and he got it to work after installing xorg-xkb-utils and xkbsel but that did not help me.

Last edited by bud (2008-09-21 20:58:27)


Hello, I am normal!

Offline

#2 2008-08-27 02:27:01

Evanlec
Member
From: NH, USA
Registered: 2007-12-16
Posts: 140
Website

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

I'm having issue as well, getting output from X like:

The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> > Warning:          Warning:          Duplicate shape name ""
Duplicate shape name ""
> >                                     Using last definition
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
(EE) Error compiling keymap (server-0)
(EE) Error compiling keymap (server-0)
(EE) XKB: Couldn't compile keymap
(EE) XKB: Couldn't compile keymap

not sure what the issue is, and like bud i didn't have these errors before, they just appeared.

Offline

#3 2008-08-27 07:44:14

bud
Member
From: swe
Registered: 2006-07-12
Posts: 74

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Thank god im not alone, I hope we can get to the bottom with this!  Its getting damn annoying not able to write normal in my native language


Hello, I am normal!

Offline

#4 2008-08-27 12:14:55

loosec
Member
Registered: 2007-03-08
Posts: 134

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Have you tried completely reinstalling X? pacman -Rn should remove any configfiles.
Can you choose any other keymap? Do you still get the error if you choose the default keymap?
    Option      "XkbLayout"      "en" #Or whatever the default is.


:edit:
OffTopic:
Section "Device"
    Identifier     "nvidiakortet"
    Driver         "radeon"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

wth?

Last edited by loosec (2008-08-27 12:17:01)

Offline

#5 2008-08-27 21:38:35

bud
Member
From: swe
Registered: 2006-07-12
Posts: 74

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Yes, it has been done, no change..

I seriously see no other alternative than reinstalling the system if no1 can help anytime soon, its a dead awful handicap being unable to write in the foreign language.

offtopic
lol yes i had nvidia-card earlier wink

Last edited by bud (2008-08-28 21:42:44)


Hello, I am normal!

Offline

#6 2008-09-01 09:15:34

iainwillis
Member
Registered: 2008-07-30
Posts: 7

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

I've got the same issue.
All KDE shortcuts are not working (Alt-F2, Alt-Tab, etc).

Keyboard shortcuts in System Settings displays:

Failed to contact the KDE global shortcuts daemon
Message: The name org.kde.kded was not provided by any .service files
Error: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown

Offline

#7 2008-09-02 20:48:19

bud
Member
From: swe
Registered: 2006-07-12
Posts: 74

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Yep, same here sad


Hello, I am normal!

Offline

#8 2008-09-10 13:31:13

takedown
Member
From: Argentina
Registered: 2008-08-31
Posts: 219

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Same for me:

/var/log/Xorg.0.log have a lots of:
(EE) Error compiling keymap (server-0)
(EE) XKB: Couldn't compile keymap

and /var/log/kdm:
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Duplicate shape name ""
>                   Using last definition
> Warning:          Duplicate shape name ""
>                   Using last definition
> Warning:          Duplicate shape name ""
>                   Using last definition
> Warning:          Duplicate shape name ""
>                   Using last definition
> Warning:          Duplicate shape name ""
>                   Using last definition
(and much mores)


my xorg.conf look like this:

###################################################
# Files and Modules
###################################################
Section "Files"
    RgbPath      "/usr/share/X11/rgb"
    ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath     "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/misc"
    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi"
    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi"
    FontPath     "/usr/share/fonts/cyrillic"
EndSection

Section "Module"
    Load  "ddc"
    Load  "dbe"
    Load  "extmod"
    Load  "glx"
    Load  "freetype"
    Load  "record"
EndSection


###################################################
# Flags
###################################################

Section "ServerFlags"
    Option "DefaultServerLayout" "Monitor"
    Option "AllowMouseOpenFail"  "true"
EndSection


###################################################
# Input
###################################################
Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard"
    Driver      "keyboard"
        Option      "CoreKeyboard"
    Option      "XkbRules"     "xorg"
    Option      "XkbModel"     "pc105"
    Option      "XkbLayout"    "es"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "PS/2 Mouse"
    Driver      "mouse"
    Option      "Protocol"        "auto"
    Option      "ZAxisMapping"    "4 5"
    Option      "Device"          "/dev/psaux"
    Option      "Emulate3Buttons" "true"
    Option      "Emulate3Timeout" "70"
    Option        "SendCoreEvents"  "true"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "USB Mouse"
        Driver      "mouse"
        Option      "Device"          "/dev/input/mice"
    Option        "SendCoreEvents"  "true"
        Option      "Protocol"        "IMPS/2"
        Option      "ZAxisMapping"    "4 5"
        Option      "Buttons"         "5"
EndSection


###################################################
# Monitors & Tv
###################################################
Section "Monitor"
    Identifier   "Samsung"
    ModelName    "SyncMaster 920nw"
    Option       "DPMS"
    Option       "ConnectedMonitor"    "CRT"
    HorizSync    30-81
    VertRefresh  56-75
    Option       "DPMS"
    DisplaySize  380 238
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "tv"
     HorizSync    30-50
     VertRefresh  60
EndSection


###################################################
# Devices
###################################################
Section "Device"
    Identifier  "NV"
    VendorName  "nVIDIA Corporation C51PV"
    BoardName   "nVidia Corporation C51PV [GeForce 6150]"
    Driver      "nvidia"
    BusID       "PCI:0:5:0"

    Option      "ConnectedMonitor"  "CRT"
    Option      "UseEdidDpi"        "False"
    Option      "NoLogo"            "True"
    Option      "DamageEvents"      "True"
    Option      "AddARGBGLXVisuals" "True"
    Option      "BackingStore"             "True"
    Option      "TripleBuffer"             "True"
    Option      "RenderAccel"              "True"
    Option      "UseCompositeWrapper"      "True" 
    Option      "PixmapCacheSize"          "200000"
    Option      "OnDemandVBlankInterrupts" "True"

EndSection


Section "Device"
    Identifier  "NV-TVOUT"
    VendorName  "nVIDIA Corporation C51PV"
    BoardName   "nVidia Corporation C51PV [GeForce 6150]"
    Driver      "nvidia"
    BusID       "PCI:0:5:0"

    Option      "UseEdidDpi"        "False"
    Option      "NoLogo"            "True"
    Option      "RenderAccel"       "True"
    Option      "DamageEvents"      "True"
    Option      "AddARGBGLXVisuals" "True"
    Option      "BackingStore"      "True"
    #For TV-Out
    Option      "ConnectedMonitor"  "CRT, TV"
    Option      "TVStandard"        "PAL-NC"
    Option      "TVOutFormat"       "SVIDEO"
EndSection


###################################################
# Layout nvidia@monitor
###################################################
Section "Screen"
    Identifier "nVidia-Samsung"
    Device     "NV"
    Monitor    "Samsung"
    DefaultColorDepth 24
    SubSection "Display"
        Depth 24
        Modes "1440x900"
    EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Monitor"
    Screen         0  "nVidia-Samsung" 0 0
    InputDevice    "Keyboard" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "PS/2 Mouse" "CorePointer"
EndSection


###################################################
# Layout nvidia@tv
###################################################
# http://en.wikibooks.org/wiki/NVidia/TV-OUT
###################################################
Section "Screen"
    Identifier   "nVidia-Tv"
    Device       "NV-TVOUT"
    Monitor      "tv"
    DefaultDepth 16
    SubSection "Display"
        Depth 16
        Modes "1024x768" "800x600"
    EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Tv"
    Screen         0  "nVidia-Tv" 0 0
    InputDevice    "Keyboard" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "PS/2 Mouse" "CorePointer"
EndSection


###################################################
# END OF XORG CONFIG FILE
###################################################

Last edited by takedown (2008-09-10 13:32:50)

Offline

#9 2008-09-11 21:13:26

bud
Member
From: swe
Registered: 2006-07-12
Posts: 74

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Really sad that nobody can find a solution, I also asked at #archlinux for help but without success.

Last edited by bud (2008-09-11 21:37:47)


Hello, I am normal!

Offline

#10 2008-09-12 02:17:19

takedown
Member
From: Argentina
Registered: 2008-08-31
Posts: 219

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

realy... I think I can live with this erros in my system, but...but...but...

Offline

#11 2008-09-15 15:54:54

xenol
Member
Registered: 2008-06-05
Posts: 6

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

i had similar problem, check .ICEAuthority in your home for write access, i can't imagine how it changed to root:root if i wanst doing anything with it.

Offline

#12 2008-09-16 09:17:58

totalwormage
Member
From: The Netherlands
Registered: 2008-08-02
Posts: 16
Website

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

i have the same problem (with dvorak), though my keyboard functions normally. maybe because i set my keyboard-layout in /etc/rc.conf and it falls back on that one.

Offline

#13 2008-09-16 18:50:43

jean-paul
Member
From: Germany
Registered: 2007-03-26
Posts: 61

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

I had the same error in my arch- and crux-box. I find out this error comes up if
xnumlock is installed.
So I removed xnumlock and tried http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=11905 this, and it worked fine of me.

Jean-Paul


I'm root. if you see me smile, you'd better have a backup!! smile

Offline

#14 2008-09-18 08:17:21

tiberiur
Member
From: Europa
Registered: 2007-07-03
Posts: 25

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

I do not have installed the xnumlock program but still I have this problem.
And although I have updated the system almost every day in the last few days, the problem did not go away.
<code>
xprop -root | grep XKB
_XKB_RULES_NAMES_BACKUP(STRING) = "xorg", "pc105", "us", "", ""
_XKB_RULES_NAMES(STRING) = "xorg", "pc105", "us", "", ""
</code>

Moreover, if I use setxkbmap in a virtual console, the command is accepted, the gnome applet marks the change, but I still cannot use the special characters.

I use gnome version gnome-desktop 2.22.3-1.
Any ideas?
Any help would be more then appreciated.

Offline

#15 2008-09-18 08:42:40

tiberiur
Member
From: Europa
Registered: 2007-07-03
Posts: 25

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

problem solved.
Remove the file ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/%gconf.xml
It seems that the old file is not that well digested by the new version of gnome...

Offline

#16 2008-09-18 13:14:25

Rokixz
Member
From: Šiauliai, Lithuania
Registered: 2007-04-21
Posts: 251
Website

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Also you can add 'setxkbmap' to session startup and everything's will be fine. It's Xorg bug I think.


http://ispconfig.lt - ISPConfig 3 based hosting. Coming Soon!

Offline

#17 2008-09-20 14:17:43

bud
Member
From: swe
Registered: 2006-07-12
Posts: 74

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

bud@guybrush ~$ setxkbmap se
Error loading new keyboard description

Thats the problem from the beginning, it does not exist


FINALLY, solved:

xserver doesn't have the rights to write, execute, read in the directory /var/tmp

sudo chmod 777 /var/tmp



[SOLVED]

Last edited by bud (2008-09-21 20:58:11)


Hello, I am normal!

Offline

#18 2008-09-26 19:35:49

bingen
Member
Registered: 2008-09-26
Posts: 2

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Hi,

I had the right permissions in /var/tmp but I already had the same problem, and in /var/log/kdm.log I could see that my problem was that /usr/share/X11/xkb/compiled/ is pointing (symbolic link) to /var/lib/xkb/, but this directory didn't exist. I have created and now it works.

Hope it helps. Regards,

   ßingen.

Offline

#19 2008-09-26 20:43:44

Profjim
Member
From: NYC
Registered: 2008-03-24
Posts: 658

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

That directory should have been created by xorg-server.

Offline

#20 2008-09-30 13:07:34

Evanlec
Member
From: NH, USA
Registered: 2007-12-16
Posts: 140
Website

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

tiberiur wrote:

problem solved.
Remove the file ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd/%gconf.xml
It seems that the old file is not that well digested by the new version of gnome...

*EDIT*

this apparently did NOT fix my problem as I thought it had.
after rebooting problem re-appears.

so im still searching...

Last edited by Evanlec (2008-10-05 23:02:20)

Offline

#21 2008-10-05 23:14:10

Evanlec
Member
From: NH, USA
Registered: 2007-12-16
Posts: 140
Website

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

still havent solved this sad

Offline

#22 2008-11-12 20:28:30

trithemius
Member
Registered: 2005-07-05
Posts: 4

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Thread that may be relevant, still working on this one myself (I'm dying without alt-tab..) ;-)

http://lists.freedesktop.org/archives/x … 38392.html

Offline

#23 2008-11-12 20:40:22

trithemius
Member
Registered: 2005-07-05
Posts: 4

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Further thoughts:

/var/log/kdm.log has the following:

(EE) Error compiling keymap (server-0)
(EE) XKB: Couldn't compile keymap
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Duplicate shape name ""
>                   Using last definition
...
> Error:            Section defined without a name
>                   Definition ignored
> Error:            Section defined without a name
>                   Definition ignored
> Error:            Section defined without a name
>                   Definition ignored
> Error:            Section defined without a name
>                   Definition ignored

Now, the question I have is - where do we find the args passed to xkbcomp to continue hunting down what's amiss?

Offline

#24 2008-11-13 11:48:52

trithemius
Member
Registered: 2005-07-05
Posts: 4

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

Slightly embarrassed, but that logfile was old.  Probably something to research later, but don't think it was actually involved here.

I did, however, manage to solve the problem: I was launching X from a command line.  Once I fired up kdm and logged in through that, all worked.  Not sure what the diff is - something permissions-related?

Offline

#25 2009-01-07 16:49:24

daedalus
Member
From: Mountain View
Registered: 2007-09-28
Posts: 50
Website

Re: Couldn't load XKB keymap [SOLVED]

I'm having the same problem, and it is preventing me from using Dvorak in X unless I manually set the layout on each X startup.

I think maybe it is a bug in evdev?  My Xorg.conf looks like:

Section "InputDevice"
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "keyboard"
    Option         "CoreKeyboard"
    Option         "XkbRules" "xorg"
    Option         "XkbModel" "pc105"
    Option         "XkbVariant" "dvorak"
    Option         "XkbLayout" "dvorak"
EndSection

And yet when X is starting up, it says:

(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) AT Translated Set 2 keyboard: xkb_rules: "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) AT Translated Set 2 keyboard: xkb_model: "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(**) AT Translated Set 2 keyboard: xkb_layout: "us"

Very strange...  None of the fixes in this thread worked for me, so I'm just dealing with a 'setxkbmap' in my xinit script for now I suppose...

Last edited by daedalus (2009-01-07 16:49:44)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB