You are not logged in.

#1 2009-02-07 13:51:18

Aldevar
Member
Registered: 2009-02-07
Posts: 7

[Resolved] Microphone doesn't work

Hi all

First, excuse me for my bad english.

I posted my problem on the french forum, but no one seems to be able to help me, so I come here for a last chance smile

I have 2 sound cards
/dev/dsp : HDA intel, AD1988B
/dev/dsp1 : CMI8738

They both work well for playing sound. I use the first one to play music and games.
I use the second one for communication (skype).

My problem is that none of these cards can capture audio with my microphone.
In alsamixer, i push the 'volume' of the mic and mic boost but no change.

I thought that it could come from my software, so i tried

arecord -D hw:1,0 /tmp/record.wav

and

arecord -D hw:0,0 /tmp/record.wav

When I play record.wav, the file is playing but contains no sound.

Of course, I have no probleme with windows.

Here are some informations :

$ aplay -l 
**** List of PLAYBACK Hardware Devices **** 
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog] 
  Subdevices: 0/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: AD198x Digital [AD198x Digital] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 1: CMI8738 [C-Media CMI8738], device 0: CMI8738-MC6 [C-Media PCI DAC/ADC] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 1: CMI8738 [C-Media CMI8738], device 1: CMI8738-MC6 [C-Media PCI 2nd DAC] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 1: CMI8738 [C-Media CMI8738], device 2: CMI8738-MC6 [C-Media PCI IEC958] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 3: pcsp [pcsp], device 0: pcspeaker [pcsp] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0
# arecord -l 
**** List of CAPTURE Hardware Devices **** 
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD198x Analog [AD198x Analog] 
  Subdevices: 3/3 
  Subdevice #0: subdevice #0 
  Subdevice #1: subdevice #1 
  Subdevice #2: subdevice #2 
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: AD198x Digital [AD198x Digital] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 1: CMI8738 [C-Media CMI8738], device 0: CMI8738-MC6 [C-Media PCI DAC/ADC] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 1: CMI8738 [C-Media CMI8738], device 2: CMI8738-MC6 [C-Media PCI IEC958] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0 
card 2: U0x46d0x8ce [USB Device 0x46d:0x8ce], device 0: USB Audio [USB Audio] 
  Subdevices: 1/1 
  Subdevice #0: subdevice #0

Usb device is my webcam

And here is my /etc/asound.state
http://pastebin.archlinux.fr/302284

I have no /etc/asound.conf or ~/asoundrc

Can someone help me? I need skype to work, i'd like to be able to stay on archlinux for it
(hope you understood me)

Last edited by Aldevar (2009-02-07 23:44:23)

Offline

#2 2009-02-07 14:14:50

DuGi
Member
From: Silesia
Registered: 2008-12-23
Posts: 8

Re: [Resolved] Microphone doesn't work

did you set capture to MIC in alsamixer?


Powered by AMD, NVidia & Arch64 smile

Offline

#3 2009-02-07 14:19:04

Aldevar
Member
Registered: 2009-02-07
Posts: 7

Re: [Resolved] Microphone doesn't work

Yes, at the beginning, capture was set to "Center/LFE output". I change it in alsamixer first and then in /etc/asound.state

Offline

#4 2009-02-07 23:43:54

Aldevar
Member
Registered: 2009-02-07
Posts: 7

Re: [Resolved] Microphone doesn't work

Probleme resolved

It was just a "stupid" configuration in the mixer.
Here is the solution to have the intel microphone chipset working :

Run alsamixer
- Be sure that surround is muted
- With the <Tab> key, go to second page and push the capture column to 100%. Be sure that 'Capture LR' appear under this column (space key)
- 'Capture LR' must appear under the mic column to

Exit alsamixer... It works \o/

Offline

#5 2009-02-08 23:23:04

dannytatom
Member
From: Seattle, WA
Registered: 2009-02-02
Posts: 229
Website

Re: [Resolved] Microphone doesn't work

I was having this problem as well, much thanks. big_smile


dnyy in IRC & Urban Terror

Offline

#6 2009-02-09 08:42:03

Llama
Member
From: St.-Petersburg, Russia
Registered: 2008-03-03
Posts: 1,309

Re: [Resolved] Microphone doesn't work

Aldevar wrote:

- Be sure that surround is muted
- With the <Tab> key, go to second page and push the capture column to 100%. Be sure that 'Capture LR' appear under this column (space key)
- 'Capture LR' must appear under the mic columnm too

It looks pretty much like my case too... Still no cigar smile .

Card: HDA Intel
Chip: Realtek ALC660-VD

Capture LR appears under 'Capture', but I can't make it show under 'Mic'. Any ideas?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB