You are not logged in.

#1 2009-02-18 22:53:22

JawsThemeSwimming428
Member
From: USA
Registered: 2008-03-09
Posts: 149

Pacman issues when updating/installing

I have done a few new Arch installs in Virtualbox over the past week or so. Each time I have alot of issues using pacman, and I never have before. There are two things that seem to be happening:

1. At least every other time I use pacman to install and/or upgrade anything I get a package is corrupted error. I have tried using multiple different mirrors and it happens with each one. I have also tried reinstalling pacman with the same result.
2. The second issue is pacman will just stop mid-upgrade/install. One example of this is when installing xorg. It was halfway through installing and just stopped at 55% on one of the files it was downloading. This has happened numerous times in the past week. Again, I have tried numerous pacman mirrors (all in the US) and reinstalling pacman, neither solved the problem.



Anyone else seen anything similar?

I know this is a KDEmod mirror but I am having the same issue right now when I am trying to download KDEmod 4.2 from the US mirror. Pacman will just stop mid-download and I have to remove the db.lck on pacman then restart my KDEmod download. I have done it at least 5 times already and it isn't even half way downloaded.

Last edited by JawsThemeSwimming428 (2009-02-18 22:57:39)

Offline

#2 2009-02-19 17:32:13

JawsThemeSwimming428
Member
From: USA
Registered: 2008-03-09
Posts: 149

Re: Pacman issues when updating/installing

Haven't seen the first issue yet today but the second issue is still happening very frequently.

Offline

#3 2009-02-19 19:28:48

.:B:.
Forum Fellow
Registered: 2006-11-26
Posts: 5,819

Re: Pacman issues when updating/installing

Both issues sound network- rather than pacman-related. You might wanna try switchiing mirrors or check your download settings for pacman.


Got Leenucks? :: Arch: Power in simplicity :: Get Counted! Registered Linux User #392717 :: Blog thingy

Offline

#4 2009-02-19 19:37:29

jacko
Member
Registered: 2007-11-23
Posts: 840

Re: Pacman issues when updating/installing

doesn't necessarily need to be the mirror, sounds like some home network issues.

Random problems are hardly ever the result of software.

Offline

#5 2009-02-20 01:17:38

JawsThemeSwimming428
Member
From: USA
Registered: 2008-03-09
Posts: 149

Re: Pacman issues when updating/installing

Thanks for the replies. I am running the Arch install in question in Virtualbox and the host is not having the issue. The host is Windows Vista and I suspected it to be a network issue originally, however when the VM Arch install was having an issue my Vista machine (host) still was able to browse the web. Not sure what else to try?

Just happened again while trying to install Firefox. While it froze at 93% on xulrunner I ran a continuous ping from the Vista host and not a single packet was lost. Pacman never finished downloading the file, just stayed at 93% until I killed the job. I had to remove the db.lck on pacman and redo the download (pacman does pick up right from where it left off). Any thoughts?

Last edited by JawsThemeSwimming428 (2009-02-20 03:24:44)

Offline

#6 2009-02-20 03:35:12

tigrmesh
IRC Op
From: Florida, US
Registered: 2007-12-11
Posts: 794

Re: Pacman issues when updating/installing

You can try manually downloading the packages from a mirror using wget (or some other downloader that supports resume), then using pacman -U to install the package.

It won't fix the VM/network problem, but your system will get updated.

Offline

#7 2009-02-20 17:57:34

JawsThemeSwimming428
Member
From: USA
Registered: 2008-03-09
Posts: 149

Re: Pacman issues when updating/installing

The thing is when it freezes if I remove the db.lck and run pacman again it picks up from where it left off and keeps going for awhile. Depending on the size of the download it may happen again and it may not.

Offline

#8 2009-02-23 14:50:31

z0idberg
Member
Registered: 2006-06-27
Posts: 20

Re: Pacman issues when updating/installing

I had the second issue too... Simply switching from "NAT" to "Host interface" in the settings for the virtual machine (Windows XP host) seems to have fixed it. In the VirtualBox user guide, there's a list of things that can be a problem when using NAT, maybe one of them affects pacman...

Offline

#9 2009-02-23 20:54:06

JawsThemeSwimming428
Member
From: USA
Registered: 2008-03-09
Posts: 149

Re: Pacman issues when updating/installing

z0idberg wrote:

I had the second issue too... Simply switching from "NAT" to "Host interface" in the settings for the virtual machine (Windows XP host) seems to have fixed it. In the VirtualBox user guide, there's a list of things that can be a problem when using NAT, maybe one of them affects pacman...

Thanks, I will give that a try and post back with the results!

Offline

#10 2009-02-25 00:26:11

Xiong Chiamiov
Member
From: central coast, california
Registered: 2008-06-18
Posts: 141
Website

Re: Pacman issues when updating/installing

JawsThemeSwimming428 wrote:

Just happened again while trying to install Firefox. While it froze at 93% on xulrunner I ran a continuous ping from the Vista host and not a single packet was lost.

Personally, I'd be running pings on the Arch VM, rather than on Vista, as that would tell you whether or not it's a pacman issue or a VirtualBox/Arch one.

Offline

#11 2009-02-25 01:24:10

JawsThemeSwimming428
Member
From: USA
Registered: 2008-03-09
Posts: 149

Re: Pacman issues when updating/installing

Xiong Chiamiov wrote:
JawsThemeSwimming428 wrote:

Just happened again while trying to install Firefox. While it froze at 93% on xulrunner I ran a continuous ping from the Vista host and not a single packet was lost.

Personally, I'd be running pings on the Arch VM, rather than on Vista, as that would tell you whether or not it's a pacman issue or a VirtualBox/Arch one.

That makes sense. I will try that as changed the setting in VBox to Host Interface did not help. I have been experiencing this issue on a steady frequency, at least once to twice a day. I'll report back with findings. Thanks!

Offline

#12 2009-02-25 08:28:16

mandog
Member
From: Peru
Registered: 2008-09-17
Posts: 204

Re: Pacman issues when updating/installing

Its probably more to do with the Vista security settings do a exception for Vbox in the vista security and give it another try.


I'm dyslexic Please do not complain about puntuation or spelling and remember most dyslexic people have above average iq.

Offline

#13 2009-03-25 02:54:30

JawsThemeSwimming428
Member
From: USA
Registered: 2008-03-09
Posts: 149

Re: Pacman issues when updating/installing

mandog wrote:

Its probably more to do with the Vista security settings do a exception for Vbox in the vista security and give it another try.

Can you elaborate? I am still having this issue and I am not sure what Vista security settings I would have to tweak.

Offline

#14 2009-08-15 16:14:45

Markizas
Member
Registered: 2009-08-15
Posts: 1

Re: Pacman issues when updating/installing

I had same issues with my Windows XP x64 Pro SP2 running Arch 2009.08 on VirtualBox 3.0.4. All problems seem to be gone after disabling windows firewall for VirtualBox Host-Only-Network connection

Last edited by Markizas (2009-08-15 16:17:24)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB