You are not logged in.

#1 2009-03-02 18:47:20

JGC
Developer
Registered: 2003-12-03
Posts: 1,659

xorg-server 1.6.0 in testing

The upcoming version of xorg-server will have a lot of workarounds and patches removed. Doing so, the package becomes easier to understand, as even its maintainer has no idea what is happening anymore. When upgrading to xorg-server-1.6, you will see these file conflicts on most systems:

error: failed to prepare transaction (conflicting files)
xorg-server: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so exists in filesystem
xorg-server: /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so exists in filesystem

It's safe and advised to overwrite these files. The symlinks were previously created from post_install by the xorg-server and nvidia-utils packages. It is advised to install xorg-server first by using "pacman -Sf xorg-server", after which you can upgrade the rest of your system.

This release of xorg-server requires a rebuild of all video and input drivers. Older drivers will fail to load with an ABI mismatch. Drivers in our repositories will receive an update to match the xorg-server ABI.

Nvidia has updated their latest drivers with support for this version of xorg-server. AMD does not support xorg-server-1.6 yet in their Catalyst drivers. AMD users are advised to switch to the xf86-video-ati or xf86-video-radeonhd drivers instead, or keep any X.Org related updates on hold via IgnorePkg in pacman.conf. This can be done by putting xorg-server in IgnorePkg in pacman.conf. All other updates should have conflicts set, so it will be clear which additional packages should be added to the IgnorePkg list on your system. Note that there will be no support for older versions of xorg-server when this version moves to extra.

Offline

#2 2009-03-02 18:58:23

AdeBe
Member
From: Warsaw
Registered: 2008-12-28
Posts: 8

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

How long we can expect it will remain in testing?
I know that generally it depends on how many troubles it will bring. But I'd like to know some predictions (a week, a month, a half of a year...)

Offline

#3 2009-03-02 19:07:32

Allan
Developer
From: Brisbane, AU
Registered: 2007-06-09
Posts: 10,436
Website

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Given we are not waiting for AMD to release drivers for this xorg update, I'd expect it to only be in testing for a short time (think weeks not months).  But it all depends on what issues users run into.

Offline

#4 2009-03-02 19:08:51

venky80
Member
Registered: 2007-05-13
Posts: 996

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

is the nvidia driver in testing compatible with xorg-server 1.6?


DELL XPS 1640 with ATI Mobility Radeon  HD 3670. Arch Linux KDE Minimal Install

Offline

#5 2009-03-02 19:17:30

Pierre
Developer
From: Bonn
Registered: 2004-07-05
Posts: 1,950
Website

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

yes it is. At least the nvidia one; I couldn't test the legacy drivers.

Offline

#6 2009-03-02 19:20:48

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Xf86-video-ati works great with xorg-server 1.6 as I can see myself here.

Offline

#7 2009-03-02 20:12:56

venky80
Member
Registered: 2007-05-13
Posts: 996

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

guys i cannot see the xorg-server in testing is it my mirror? (thought i used the main one)


DELL XPS 1640 with ATI Mobility Radeon  HD 3670. Arch Linux KDE Minimal Install

Offline

#8 2009-03-02 20:27:34

Allan
Developer
From: Brisbane, AU
Registered: 2007-06-09
Posts: 10,436
Website

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

It will be there soon.  Jan was getting the announcement out first so people were prepared.  Also, try not to use the ftp.archlinux.org mirror as this uses a lot of resources for us.

Offline

#9 2009-03-02 23:10:48

droog
Member
Registered: 2004-11-18
Posts: 877

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Working fine here with the new nvidia-96xx.
It seems disabling hotplugging isn't working anymore and i have to run hal/dbus now to get my keyboard and mouse working, anyone else have this problem yet?

Last edited by droog (2009-03-02 23:12:05)

Offline

#10 2009-03-03 01:55:42

Kknd
Member
From: Brazil, Santa Catarina
Registered: 2007-08-15
Posts: 100
Website

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Wow! My intel x3100 is working again. Thanks for the quick packaging.

Offline

#11 2009-03-03 02:26:57

CheesyBeef
Member
Registered: 2008-06-04
Posts: 190

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Working great here with xf86-video-ati and X Server 1.6.0 smile

Thanks for your work!

Offline

#12 2009-03-03 07:24:07

steve-e
Member
Registered: 2007-10-03
Posts: 37

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Everything working fine! (xf86-video-ati, xfce4, slim, no composite)

Offline

#13 2009-03-03 07:59:53

revellion
Member
From: Sweden
Registered: 2007-04-10
Posts: 53

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

working fine here on Thinkpad T60p with Intel 945GMA Chip big_smile.

And DRI2 works as intended (just had to toss this in as it was one of the biggest reasons i drooled over this testing release big_smile)

Last edited by revellion (2009-03-03 08:00:29)


Hurricane Electric Certified IPv6 Sage

CPU: Core i7-2600 @ 4.0Ghz | RAM: 16GB (4x4GB) | GFX: AMD Radeon R9 290 4096MB VRAM | HDD: 1x 120GB SATA3 Corsair SSD (~500MB/s RW), 1x SATA2 250GB, 1x SATA2 320GB, 1x 180GB SATA3 Intel SSD
*EDIT* Replaced Nvidia GTX 570 for a AMD Radeon R9 290, and added an extra SSD 180GB

Offline

#14 2009-03-03 08:10:13

JGC
Developer
Registered: 2003-12-03
Posts: 1,659

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Note that DRI2 works only with UXA, not with EXA or XAA.
Note2: UXA is still experimental, though I haven't noticed issues with it yet.

Offline

#15 2009-03-03 08:24:56

fwojciec
Member
Registered: 2007-05-20
Posts: 1,411

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

UXA works, though EXA seems to be faster, especially in 3D -- 2D performance (gtkperf) seems comparable with UXA and EXA (at least on my Intel 945GME).  All works great, by the way smile

Offline

#16 2009-03-03 08:34:26

dcrabs
Member
From: Sweden
Registered: 2008-10-03
Posts: 149

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

May I just say: Thank you!
Finally my intel card is working again.
Here it seems UXA is better than EXA cause the frame rate doesn't drop in 3d-mode. Everything smooth.

Offline

#17 2009-03-03 09:22:58

Army
Member
Registered: 2007-12-07
Posts: 1,784

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

flamelab wrote:

Xf86-video-ati works great with xorg-server 1.6 as I can see myself here.

Same here, absolutely no problems so far smile Didn't have to change anything for the new X

Offline

#18 2009-03-03 09:53:26

agapito
Member
From: Spain
Registered: 2008-11-13
Posts: 495

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

revellion wrote:

working fine here on Thinkpad T60p with Intel 945GMA Chip big_smile.

And DRI2 works as intended (just had to toss this in as it was one of the biggest reasons i drooled over this testing release big_smile)

Can you post your xorg.conf because i have the same card and very low performance with this update. Only 500 fps on glxgears.


Excuse my poor English.

Offline

#19 2009-03-03 10:38:29

mutlu_inek
Member
From: all over the place
Registered: 2006-11-18
Posts: 676
Website

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

I tried, but I'm back to old packages again (xorg 1.4 + i810 driver). With mesa 7.3 + intel 2.6, 3D is basically useless on my Intel 945GM/GMS, 943/940GML (rev 03). According to our beloved glxgears, I get one fourth of the possible framerate with this new stack compared to the old one... and desktop effects hurt the eyes.

Offline

#20 2009-03-03 11:20:12

otto0
Member
Registered: 2009-02-01
Posts: 8

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

I have updated xorg-server and I have replaced catalyst driver with xf86-video-ati. Command "sudo hwd -x" got:

Testing: kernel (2.6.28-ARCH) supports uevents
Please wait...
No Xserver installed!!

What can I do?

Offline

#21 2009-03-03 11:22:57

byte
Member
From: Düsseldorf (DE)
Registered: 2006-05-01
Posts: 2,045

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Use X -configure to get an initial xorg.conf.

Addendum:
Updated [testing] -> working fine here with Slim, Xfce and xf86-video-mach64; "Generic Event Extension" errors are finally gone

Last edited by byte (2009-03-03 11:25:43)


1000

Offline

#22 2009-03-03 11:23:44

Gigamo
Member
Registered: 2008-01-19
Posts: 375

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Working fine here as well, just upgraded. Nvidia 8600M GT with the 'nvidia' package.

Offline

#23 2009-03-03 11:31:14

dcrabs
Member
From: Sweden
Registered: 2008-10-03
Posts: 149

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

agapito wrote:
revellion wrote:

working fine here on Thinkpad T60p with Intel 945GMA Chip big_smile.

And DRI2 works as intended (just had to toss this in as it was one of the biggest reasons i drooled over this testing release big_smile)

Can you post your xorg.conf because i have the same card and very low performance with this update. Only 500 fps on glxgears.

You know that glxgears is not a real benchmark?
I have a 965GM chip and my xorg.conf contains only a line for UXA which is maybe interesting for you:

Section "Device"
    Identifier  "Card0"
    Driver      "intel"
    VendorName  "Intel Corporation"
    BoardName   "Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller"
    BusID       "PCI:0:2:0"
    Option      "AccelMethod" "UXA"
    Option      "FramebufferCompression" "true"
EndSection

As long as you can use desktop effects smoothly and maybe gaming is fine, why bother about glxgears frame rate?

Offline

#24 2009-03-03 11:45:48

karabaja4
Member
From: Croatia
Registered: 2008-09-14
Posts: 847

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

my results on i915:

edited - updated results on next page.

@dcrabs: I think there's more to this than the UXA line (modules, compositing?). Can you please post your whole xorg.conf if things are working ok for you?

Last edited by karabaja4 (2009-03-03 19:02:28)


pie!

Offline

#25 2009-03-03 11:50:04

agapito
Member
From: Spain
Registered: 2008-11-13
Posts: 495

Re: xorg-server 1.6.0 in testing

Because on my comp, low glxgears frame rate = bad performance on real apps.

Ok, i went to my bios and changed memory management to DMVT and Maximum DMVT, I put UXA on my xorg.conf and performance was better, but still a little slow on composite and mupenplus give me 3 fps. I have dri2 and is cool but i have this bug  (http://lists.freedesktop.org/archives/x … 44044.html) alredy solved on git. The best thing was a noticiable low memory consumption of X process. I hope 2.6.29 kernel fix these problems.


Excuse my poor English.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB