You are not logged in.

#1 2003-08-16 02:04:18

Guest
Guest

cannot run kde (in fact x in general)

Hi,
I m new  to AL.
I installed 0.5 base system and reboot the computer. Everything worked perfect. After the boot up I decieded to install Xfree and kde so as described on the official faq I added the "server=local:///mnt/cd" line to pacman.conf and then I run pacman -Sy kdebase kdelibs again as described on faq. The installation from cd finished without error, pacman also ?nstalled (as expected) xfree86. I logout and login. After then I changed my /.x?n?trc file as described on the faq. Finally I typed startx. The command returned an error saying that the configuration file was not found.
Help please, I really want to try this distro.

#2 2003-08-16 02:30:19

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: cannot run kde (in fact x in general)

-> you have not configured the X-Server.

(-> we should write this note to the FAQ or somewhere in the DOCS :::
FAQ:
Q: How to configure the X-Server)

A: Run

xf86config

(i think you must be root, but i'm not sure, because for long i didnt installed linux from the begining)
-> you'll need the knowledge of your monitor, graphics card, and mouse
-> this tool will write the file /etc/X11/XF86Config

if you already have a linux, that works and the X-Server is already configured there, you can copy this file ... this way is much faster :-)

a nice link about this:
http://www.luv.asn.au/overheads/xconfig/


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

#3 2003-08-16 03:07:03

sarah31
Member
From: Middle of Canada
Registered: 2002-08-20
Posts: 2,975
Website

Re: cannot run kde (in fact x in general)

or just run configure -X (or that may be the other way around) this will run a basic scan and write a dummy configuration file to your root home which you can then modify and then copy to the proper place and with the proper name.


AKA uknowme

I am not your friend

Offline

#4 2003-08-16 10:43:41

Guest
Guest

Re: cannot run kde (in fact x in general)

Hi,
Thanks for your help.
I could conf?gure X now when i type startx I can start X. But kde still did not start. I changed the xinitrc file but when I type startx twm is strating instead of kde. When I type startkde it returns cannot connect to X server. But I could start kde from Xterm from twm (and now Im writing from kde which runs on x term.
Can someone help me please.

#5 2003-08-16 10:54:49

sarah31
Member
From: Middle of Canada
Registered: 2002-08-20
Posts: 2,975
Website

Re: cannot run kde (in fact x in general)

to be sure, in your .xinitrc you typed:

exec startkde


correct?


AKA uknowme

I am not your friend

Offline

#6 2003-08-16 10:58:07

Guest
Guest

Re: cannot run kde (in fact x in general)

yes it is ok I controlled the initrc several times. What I think is wrong is that the startx command does not execute the initrc and I dont know why and how to fix it

#7 2003-08-16 11:14:41

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: cannot run kde (in fact x in general)

here my /home/user/.xinitrc so you can compare:

#!/bin/sh
#
# ~/.xinitrc
#
# Executed by startx (run your window manager from here)
#
tpb --daemon # Thinkpad Buttons ... you dont need this

export TERM=xterm  # here the TERM is set

# exec wmaker
startkde    # here startkde is run (it works also without exec)
# exec icewm
# exec blackbox
# exec fluxbox

-> make sure you dont try to run KDE as root, as this maybe will not work, because the /opt/kde/bin is not set as PATH for root

-> can you post the error  1:1 as "code" here ... maybe i can see then better where the error happens

-> try to run e.g. icewm ... if this works, then i think the ~/.xinitrc is set correctly and the error must be in PATH to startkde or somewhere in the config for kde


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

#8 2003-08-16 11:18:54

Guest
Guest

Re: cannot run kde (in fact x in general)

thanks all
it works now. I just forget to copy the xinitrc to the user directory so now it works and it is incredibly fast. I think I will love to be an archer.
Thanks to all and Hi to whole community

#9 2003-08-16 11:54:50

sarah31
Member
From: Middle of Canada
Registered: 2002-08-20
Posts: 2,975
Website

Re: cannot run kde (in fact x in general)

no problem. glad we could get it all working for you.

so you know...i think if your user profile had been made as described in the install guide:

 # useradd -m -s /bin/bash johndoe
 # passwd johndoe

this should have created a .xinitrc file for you in your ~/ (it did with 0.3 and 0.4 as i recall)


AKA uknowme

I am not your friend

Offline

Board footer

Powered by FluxBB