You are not logged in.

#1 2009-12-06 06:50:17

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

I have a Lenovo X200 Tablet PC.

Previously, I had vertical trackpoint scrolling enabled, as per the instructions here:

http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_co … ev_and_HAL

Anyhow, I upgraded to the 2.6.32 kernel, and noticed that vertical trackpoint scrolling wasn't working.

I did a "lshal", and it seems like the device name changed from "TPPS/2 IBM TrackPoint", to "PS/2 Generic Mouse", for some reason (mentioned briefly in that wiki). I was just wondering, is there a reason that the device changed from 2.6.31 to 2.6.32? Any other side-effects of this change?

Cheers,
Victor

Offline

#2 2009-12-07 01:10:29

smldis
Member
Registered: 2009-05-15
Posts: 10

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

Same issue with a T500 Thinkpad. Why appened this unuseful change?

Offline

#3 2009-12-07 12:42:50

ccc1
Member
Registered: 2009-04-16
Posts: 111

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

same problem here on a x200.
related issue: it's not possible to set the sensitivity/speed of the trackpoint anymore since the files /sys/devices/platform/i8042/serio1/sensitivity and /sys/devices/platform/i8042/serio1/speed don't exist.

ccc1

Offline

#4 2009-12-08 11:10:15

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

I just noticed, the trackpoint scroll seems to disable after a while. Reboot fixes. No idea why....

Cheers,
Victor

Offline

#5 2009-12-08 13:47:46

cpuesser
Member
Registered: 2009-12-08
Posts: 4

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

the same problem here on a Z61m.

cpuesser

Offline

#6 2009-12-10 13:18:01

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

It seems to disable after a suspend. Resuming, trackpoint scroll doesn't work. Then you have to reboot. Rather annoying, actually...

Cheers,
Victor

Offline

#7 2009-12-14 07:43:52

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

Seems to be a similar problem on Ubuntu Lucid, and 2.6.32?

Bug #492729 in linux (Ubuntu): "built-in trackpoint from my x200 can't be recognized"

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour … bug/492729

I can report that trackpoint scrolling works when I boot up, but as soon as I go to suspend, it stops working.

Cheers,
Victor

Offline

#8 2009-12-21 10:45:16

ccc1
Member
Registered: 2009-04-16
Posts: 111

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

did someone test if the issue is still present in 2.6.32.2 from testing?
does it happen with a vanilla kernel from kernel.org as well?

Offline

#9 2009-12-22 17:26:29

cpuesser
Member
Registered: 2009-12-08
Posts: 4

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

ccc1 wrote:

did someone test if the issue is still present in 2.6.32.2 from testing?
does it happen with a vanilla kernel from kernel.org as well?

For me it doesn't work with 2.6.32.2.

Offline

#10 2009-12-23 01:47:51

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

Yeah, I'd second that, it wasn't working on me before for 2.6.32.2 from Testing.

Cheers,
Victor

Offline

#11 2009-12-26 22:02:45

ccc1
Member
Registered: 2009-04-16
Posts: 111

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

just a note on the problem:

to get scrolling back just change "TPPS/2 IBM TrackPoint" to "PS/2 Generic Mouse" in your hal policy file. works fine here, but setting the speed/senisitivity is of course still broken ...

Offline

#12 2009-12-26 23:42:52

tomato
Member
Registered: 2007-09-20
Posts: 72

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

The problem is present with kernel26-vanilla 2.6.32.1-1 from AUR and kernel26 2.6.32.2 from testing on my X61s, I'll be building vanilla 2.6.32.2-2 to check if it has been fixed.

EDIT: vanilla 2.6.32.2-2 doesn't work too

Last edited by tomato (2009-12-27 15:53:28)


sorry for my miserable english, it's my third language ; )

Offline

#13 2009-12-29 20:16:56

ccc1
Member
Registered: 2009-04-16
Posts: 111

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

tomato wrote:

EDIT: vanilla 2.6.32.2-2 doesn't work too

guess we should file a bug at kernel.org then ....

Offline

#14 2009-12-30 02:43:21

leeyee
Member
From: Kingston, Canada
Registered: 2009-01-07
Posts: 150

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

Same here on Thinkpad T400.
Really odd, I don't see any necessity to do this change. Just to produce more bug reports?


Archlinux x86_64 on Thinkpad T400
Intel X4500MHD / ATI HD3470 Graphics, 2G RAM, 160G HD

Offline

#15 2009-12-30 03:46:33

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

I just noticed that 2.6.32.2-2 seems to have entered core, from testing.

Hmm, this isn't good - not only does the update seem to change the device name, it also means the trackpoint stops working after a suspend event. Not good. Should I hold back this update?

Should we file a bug with Arch as well?

Cheers,
Victor

Offline

#16 2010-01-01 13:55:29

tlhl28
Member
From: Shenzhen, Guangdong, China
Registered: 2008-12-29
Posts: 13
Website

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

ccc1 wrote:

just a note on the problem:

to get scrolling back just change "TPPS/2 IBM TrackPoint" to "PS/2 Generic Mouse" in your hal policy file. works fine here, but setting the speed/senisitivity is of course still broken ...

it fix the problem on my latop.

thinkpad R60

cheers.


Simple Core

Offline

#17 2010-01-01 21:43:29

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

Yes, but for me, even when I do that, it still doesn't scroll properly after a suspend/resume - and I assume the speed/sensitivity setting is still broken (although I don't use that myself).

It's very strange I can't seem to find much on this, apart from the Ubuntu bug report (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour … bug/492729).

Cheers,
Victor

Offline

#18 2010-01-02 04:45:30

wx100
Member
Registered: 2010-01-02
Posts: 3

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

Any idea how to fix the trackpoint sensitivity? Thank you for any responses.

Offline

#19 2010-01-06 15:19:22

vi3dr0
Member
From: Poland
Registered: 2009-03-22
Posts: 208

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

Bump!


Thinkpad T61p : T7700 | 4GB RAM | nVidia FX 570M | Intel 4965
Arch64 @ Openbox

Offline

#20 2010-01-08 09:28:57

ccc1
Member
Registered: 2009-04-16
Posts: 111

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

link to the bug report on kernel.org posted by victor:

http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=14970

Last edited by ccc1 (2010-01-08 09:29:20)

Offline

#21 2010-01-14 21:47:35

benito
Member
Registered: 2008-04-17
Posts: 12

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

The linked bugreport at kernel.org has a simple patch, which seems to fix the problem (at least for two reporters at kernel.org and me also).

Offline

#22 2010-01-14 23:30:25

damjan
Member
Registered: 2006-05-30
Posts: 434

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

you should "rmmod psmouse" before suspend and modprobe it on resume.
Ive been doing this for years

Offline

#23 2010-01-15 00:11:16

victorhooi
Member
Registered: 2009-08-06
Posts: 109

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

heya,

damjan: Yes, the rmmod/modprobe trick does work. However, are you suggesting that Arch should add this to it's suspend/resume scripts?

Or that user's do this? Because if it's the latter, that's quite clearly ridiculous. You can't expect users to do something like that - and it's little caveats like this that are going to forever stymy Linux's growth in the desktop arena.

I'm not sure, but from the kernel report, it does appear to be bug, and something they'll fix, as opposed to something the user has to do.

Cheers,
Victor

Offline

#24 2010-01-21 11:17:06

thok
Member
Registered: 2009-02-15
Posts: 8

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

hey,

rmmod psmouse && modprobe psmouse does not work for me. although, every 30 times or so it works, which is pretty strange...

at least, changing the string in the hal policy file did the trick for enabling scrolling, but sensitivity and speed setting are still broken.

cheers

Offline

#25 2010-01-24 11:53:33

Liuuutas
Member
From: Cambridge
Registered: 2009-05-02
Posts: 71

Re: 2.6.32 - Changed input device for IBM Trackpoint?

Hey there,

At least for me it is solved using the kernel 2.32.5. (I've seen a commit in the changelog, so I thought I'd give it a try).

$ lshal | grep TrackPoint
  info.product = 'TPPS/2 IBM TrackPoint'  (string)
  input.product = 'TPPS/2 IBM TrackPoint'  (string)

Cheers.. smile

Last edited by Liuuutas (2010-01-24 11:53:57)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB