You are not logged in.

#1 2010-08-24 20:25:36

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

KDE SC 4.5.0 has moved into the [extra] repository. Notable changes with respect to previous releases are:

* kdepim has seen no new release, please continue to use version 4.4.5
* due to incompatibility with ruby 1.9, ruby kdebindings are not provided
* webkit support in konqueror is provided by kwebkitpart
* KDM is now started as the kdm user
* upstream removed five translations: csb, mai, mk, si and tg

The full upstream changelog is available here.

Several users reported issues with kwin hanging when changing settings in the kdesettings dialog. So far this is only known to happen on some Intel and ATI cards with opengl compositing enabled. Possible workarounds include:

* use xrender instead of opengl compositing
* disable compositing
* export "LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1" before starting KDE

[edit]
The previous mentioned option to disable direct rendering in the kdesettings menu is ignored by KDE. Instead the "LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1" variable should be exported before starting KDE

Last edited by pressh (2010-08-27 07:22:39)

Offline

#2 2010-08-24 20:52:17

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

The only thing I am confused about is starting KDE as the KDM user. Do I have to do anything? I checked the forums and I read the announcements but I don't see anything.

Offline

#3 2010-08-24 20:58:25

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

jlacroix wrote:

The only thing I am confused about is starting KDE as the KDM user. Do I have to do anything? I checked the forums and I read the announcements but I don't see anything.

If we did nothing wrong it should be added automatically and you won't have to do anything (see the kdebase-workspace install script). KDM just runs as user kdm instead of root.

Offline

#4 2010-08-24 21:10:15

flamelab
Member
From: Athens, Hellas (Greece)
Registered: 2007-12-26
Posts: 2,160

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

The KDE wiki page on the archwiki has been updated, please if anything needs fixing... fix it tongue

Offline

#5 2010-08-24 21:13:19

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

flamelab wrote:

The KDE wiki page on the archwiki has been updated

thanks

Offline

#6 2010-08-24 21:19:13

*vitali*
Member
Registered: 2009-12-20
Posts: 83

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Updating from previous kde version.
Pacman complains about required dependency "libdbusmenu-qt".
Can not "download from mirror" from http://www.archlinux.org/packages/extra … usmenu-qt/.
Nor can I find it in ftp://ftp.archlinux.org/extra/os/x86_64/.
This is on x64 with the package kde-meta installed.

Last edited by *vitali* (2010-08-24 21:21:09)

Offline

#7 2010-08-24 21:21:06

Pierre
Developer
From: Bonn
Registered: 2004-07-05
Posts: 1,950
Website

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Your mirror is outdated...just be patient.

Offline

#8 2010-08-24 21:21:15

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

[edit] ...what Pierre said

Last edited by pressh (2010-08-24 21:22:07)

Offline

#9 2010-08-24 21:24:49

*vitali*
Member
Registered: 2009-12-20
Posts: 83

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Isn't  ftp://ftp.archlinux.org/extra/os/x86_64/ the first mirror to get updated?

Offline

#10 2010-08-24 21:27:36

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

*vitali* wrote:

Isn't  ftp://ftp.archlinux.org/extra/os/x86_64/ the first mirror to get updated?

nope, it is just like any other mirror

Offline

#11 2010-08-24 22:28:15

alexj
Member
From: Canary Islands
Registered: 2010-04-22
Posts: 23

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

And which one is the "Inception mirror" then? xD
Thank you for your work smile

Last edited by alexj (2010-08-24 22:29:02)


Disfruta la vida, es más tarde de lo que crees. - Proverbio chino
Ten menos. Haz menos. Se más. - Aboodi Shaby

Offline

#12 2010-08-24 22:45:22

Malakin
Member
From: Santiago, Chile
Registered: 2007-04-29
Posts: 34
Website

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Try running pacman -Ss kde-meta. Am I wrong or the kde-meta-* packages have not been updated and are still with the 4.4-3 version in the repository?

Edit: It's OK. Just had to wait for the mirror to sync to the latest packages.

Last edited by Malakin (2010-08-25 01:31:35)

Offline

#13 2010-08-25 03:18:55

denisfalqueto
Member
From: Belo Horizonte/MG/Brazil
Registered: 2006-03-24
Posts: 194

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Thanks devs! You did a wonderful job! I'm enjoying KDE 4.5 very much (even though there are some hiccups)


Satisfied users don't rant, so you'll never know how many of us there are.

Offline

#14 2010-08-25 03:19:32

Skripka
Member
From: 2X1280X1024
Registered: 2009-02-19
Posts: 554

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Thx Arch ppls!

Offline

#15 2010-08-25 09:10:56

Slurp
Member
From: Madrid, Spain
Registered: 2008-09-02
Posts: 124

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Thanks for making me wait. It annoyed me a bit but I know was just to make a good work... as always.


Stop the world, I get off...

Offline

#16 2010-08-25 13:14:35

akurei
Member
From: Bochum, NRW, Germany
Registered: 2009-05-25
Posts: 152
Website

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Can someone help me out here, please: I just can't seem to figure out, how to enable window tiling. Where do I set it?

Offline

#17 2010-08-25 13:25:43

Xabre
Member
From: Serbia
Registered: 2009-03-19
Posts: 601

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

SystemSettings-> Window Behaviour-> Window Behaviour (again) -> Advanced tab -> Tiling-> Enable Tiling
(P.S. might slightly differ, cause I'm using localisation an translating this back to english wink )

Last edited by Xabre (2010-08-25 13:27:19)

Offline

#18 2010-08-25 13:34:50

akurei
Member
From: Bochum, NRW, Germany
Registered: 2009-05-25
Posts: 152
Website

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Okay, so I was right. I tried that, but only a few applications are being arranged. Chromium and kmail, for example float around hmm

Mhh okay, META+F seems to do the trick smile

Last edited by akurei (2010-08-25 13:36:55)

Offline

#19 2010-08-26 13:49:51

panosk
Member
From: Athens, Greece
Registered: 2008-10-29
Posts: 241

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

Thanks for your work devs. I upgraded from a tty and everything went smoothly. KDE 4.5 is the first version that seems really snappy on my intel laptop, but I suspect this is because it's the first time it uses direct rendering (with the known bugs of course). The system settings hanging bug disappears if I put

export LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1

in my /etc/profile but then I get the mediocre performance I always had. Also, can sb confirm that previous versions of KDE used indirect rendering on intel chips? glxinfo always showed that direct rendering was used, but I suspect this wasn't actually the case. This time, glxinfo shows that direct rendering isn't used when I hack the /etc/profile file. Anyways, I prefer to have the speed boost with the few glitches :-).

Cheers

Offline

#20 2010-08-26 14:27:53

pressh
Developer/TU
From: Netherlands
Registered: 2005-08-14
Posts: 1,719

Re: KDE SC 4.5.0 moved to [extra]

panosk wrote:

Also, can sb confirm that previous versions of KDE used indirect rendering on intel chips?

yes that's very much possible. There is some information available in the upstream bug report [1] how this direct/indirect rendering stuff is/was determined.

[1] https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=241402

Offline

Board footer

Powered by FluxBB