You are not logged in.

#1 2010-10-18 19:07:41

sie
Member
From: Latvia
Registered: 2010-06-30
Posts: 33

/dev/video0 gone

o/

I've got a lenovo g550 lappy, and I recently built kernel26zen-git. All works very well, except for the fact that /dev/video0 is gone. I'm probably missing some module, but I've no idea which one or where to seek for information about my webcam. hmm I'd be very happy, if you'd tell me, thanks! :]


a &

Offline

#2 2010-10-18 20:56:20

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 15,444

Re: /dev/video0 gone

That device node is part of video for Linux 2 (v4l2)

On my system, I've two modules loaded.  There exist a handful of modules that can be loaded depending on the system:

ewaller@odin:~ 1092 %locate v4l | grep \.ko | grep -v home
/lib/modules/2.6.35-ARCH/kernel/drivers/media/video/v4l1-compat.ko
/lib/modules/2.6.35-ARCH/kernel/drivers/media/video/v4l2-common.ko
/lib/modules/2.6.35-ARCH/kernel/drivers/media/video/v4l2-compat-ioctl32.ko
/lib/modules/2.6.35-ARCH/kernel/drivers/media/video/v4l2-int-device.ko
/lib/modules/2.6.35-ARCH/kernel/drivers/media/video/v4l2-mem2mem.ko
/lib/modules/2.6.35-ARCH/kernel/drivers/staging/dt3155v4l/dt3155v4l.ko
ewaller@odin:~ 1093 %lsmod | grep v4l
v4l1_compat            15610  2 uvcvideo,videodev
v4l2_compat_ioctl32    10697  1 videodev
ewaller@odin:~ 1094 %

Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#3 2010-10-18 20:57:56

ewaller
Administrator
From: Pasadena, CA
Registered: 2009-07-13
Posts: 15,444

Re: /dev/video0 gone

Oh, I would bet the webcam is a USB device, Take a look at the output of lsusb


Nothing is too wonderful to be true, if it be consistent with the laws of nature -- Michael Faraday
Sometimes it is the people no one can imagine anything of who do the things no one can imagine. -- Alan Turing
---
How to Ask Questions the Smart Way

Offline

#4 2010-10-23 09:38:55

sie
Member
From: Latvia
Registered: 2010-06-30
Posts: 33

Re: /dev/video0 gone

Hmm. I got those v4l(1|2) modules, loaded them, but nothing showed up in /dev.

s|~ % lsmod | grep v4l
v4l2_int_device         1889  0
v4l2_common            12457  0
videodev               39156  1 v4l2_common
v4l1_compat            13594  1 videodev
s|~ % ls /dev/vi*
zsh: no matches found: /dev/vi*

What did I do wrong?

Also, I've got these:

s|~ % locate v4l | grep \.ko | grep -v home
/lib/modules/2.6.35-zen3-08291-gdb055c2-dirty/kernel/drivers/media/video/v4l1-compat.ko
/lib/modules/2.6.35-zen3-08291-gdb055c2-dirty/kernel/drivers/media/video/v4l2-common.ko
/lib/modules/2.6.35-zen3-08291-gdb055c2-dirty/kernel/drivers/media/video/v4l2-int-device.ko

Last edited by sie (2010-10-23 09:40:22)


a &

Offline

Board footer

Powered by FluxBB