You are not logged in.

#1 2010-10-20 17:27:27

RafaelS
Member
Registered: 2010-10-20
Posts: 4

After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

Hey,

  New here.
  I did an upgrade yesterday from nvidia-256.53-1-x86_64 to nvidia-260.19.12-1-x86_64 (nvidia-utils too), and I just can't start KDM anymore. The monitor enters suspended mode everytime I try.
  It happens even if I startx at the command line.
  I checked the Xorg.0.log and everything seems to be fine. Nvidia does complain about ACPI, but it did that before too. There are no other errors or warnings.
  There are no special config files on my Xorg 1.9.0.
  The only way to get it back running was to downgrade back to the nvidia-256.

  I looked everywhere and can't seem to find anyone with the same problem. Can someone point me to what may be causing this issue?

Thanks,

Rafael

Offline

#2 2010-10-20 17:44:49

brisbin33
Member
From: boston, ma
Registered: 2008-07-24
Posts: 1,796
Website

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

not a solution, but someone in IRC had the same problem yesterday; in the end, they downgraded and added nvidia to IgnorePkg.

Offline

#3 2010-10-21 09:30:40

RafaelS
Member
Registered: 2010-10-20
Posts: 4

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

Yeah, that seems to be the only solution.
Thanks, brisbin33.

Offline

#4 2010-10-23 15:19:05

pogeymanz
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 1,020

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

Is there any other news on this issue? I'm having the same problem except now I can't even downgrade to 256 because I am getting errors when trying to install it manually with my kernel26-ck package.

Offline

#5 2010-10-25 02:53:48

tmvphil
Member
Registered: 2009-11-01
Posts: 10

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

I can confirm that this breaks, and that downgrading to 256.53-1 fixes the issue. Wish I had time to go further into this issue.

Offline

#6 2010-10-26 01:02:16

ratchet
Member
From: New York, NY
Registered: 2009-11-14
Posts: 10

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

I think I have the same issue, except that I encountered the problem while installing arch and nvidia-260.19.12-1-x86_64 (rather than on upgrading from a working installation).  With the nvidia driver installed, when I try to start X, the monitor gives "cable disconnected" or some such.  There are no errors in the the xorg log.  When I switch out to a virtual console and then look back at the terminal output, it appears that X thinks it is running gnome.  Everything works fine when the nouveau driver is installed.  Is getting the previous version of the nvidia package the only way to fix this?  If this upgrade broke every arch64 nvidia system why aren't more people complaining?

My video card in case anyone is interested: GeForce 8400 GS.

Offline

#7 2010-10-26 01:24:20

ASOM
Member
Registered: 2009-07-10
Posts: 68

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

I had a similar problem, removing xorg.conf fixed it.

Offline

#8 2010-10-26 11:28:13

ratchet
Member
From: New York, NY
Registered: 2009-11-14
Posts: 10

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

That's not the problem I'm having.  I don't have an xorg.conf.

Offline

#9 2010-10-26 12:53:14

RafaelS
Member
Registered: 2010-10-20
Posts: 4

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

Yep. Me neither.

But I think that tweaking with the Nvidia driver options may fix the problem. Didn't had the time to play with them yet, though.

Offline

#10 2010-10-26 13:01:48

RafaelS
Member
Registered: 2010-10-20
Posts: 4

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

This may be related:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=156288

I believe it's a Nvidia driver error. It's best if we ask for help in its forums.

Offline

#11 2010-11-13 16:54:52

pogeymanz
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 1,020

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

So 260.19.21 still doesn't work.

Has anyone figured anything out?

Offline

#12 2010-11-21 12:55:13

syco
Member
Registered: 2008-11-06
Posts: 10

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

pogeymanz wrote:

Is there any other news on this issue? I'm having the same problem except now I can't even downgrade to 256 because I am getting errors when trying to install it manually with my kernel26-ck package.

you managed to install the driver 256 with the kernel kernel26-ck?
I have the same problem

Offline

#13 2010-11-21 22:13:22

pogeymanz
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 1,020

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

syco wrote:
pogeymanz wrote:

Is there any other news on this issue? I'm having the same problem except now I can't even downgrade to 256 because I am getting errors when trying to install it manually with my kernel26-ck package.

you managed to install the driver 256 with the kernel kernel26-ck?
I have the same problem

No I haven't. I've just been using Nouveau drivers. Unfortunately I'm getting the urge to use Compiz again...

Offline

#14 2010-11-25 01:52:52

pogeymanz
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 1,020

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

So, I managed to get nvidia 256.53 to build with my custom kernel26-ck. The trick is to comment out one line of kernel/nv.c. Here is the PKGBUILD I used:

pkgname=nvidia-ck
pkgver=256.53
_kernver='2.6.36-ck'
pkgrel=1
pkgdesc="NVIDIA drivers for kernel26."
arch=('i686' 'x86_64')
url="http://www.nvidia.com/"
depends=('kernel26-ck>2.6.35' 'kernel26-ck<=2.6.36.1' "nvidia-utils=${pkgver}")
makedepends=('kernel26-ck-headers>2.6.35' 'kernel26-ck-headers<=2.6.36')
conflicts=('nvidia-96xx' 'nvidia-173xx')
license=('custom')
install=nvidia.install

if [ "$CARCH" = "x86_64" ]; then
    _arch='x86_64'
    _pkg="NVIDIA-Linux-${_arch}-${pkgver}-no-compat32"
    source=("ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-${_arch}/${pkgver}/${_pkg}.run")
        md5sums=('9c653716f1c43db33f024ba203104a4b')
fi

build() {
    cd $srcdir
    sh ${_pkg}.run --extract-only
    cd ${_pkg}/kernel
        sed -i 's/.ioctl     = nv_kern_ioctl,/\/\/.ioctl     = nv_kern_ioctl'/ nv.c   #This line is the trick!
     make SYSSRC=/lib/modules/${_kernver}/build module
}

package() {
    install -D -m644 $srcdir/${_pkg}/kernel/nvidia.ko \
        $pkgdir/lib/modules/${_kernver}/kernel/drivers/video/nvidia.ko
        install -d -m755 $pkgdir/etc/modprobe.d
        echo "blacklist nouveau" >> $pkgdir/etc/modprobe.d/nouveau_blacklist.conf
    sed -i -e "s/KERNEL_VERSION='.*'/KERNEL_VERSION='${_kernver}'/" $startdir/nvidia.install
}

Offline

#15 2010-11-25 07:48:23

syco
Member
Registered: 2008-11-06
Posts: 10

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

i also solved with a patch found here:
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthr … ?p=2329622
it works with x64 for me.

Offline

#16 2010-11-25 08:26:28

hume's doona
Member
Registered: 2009-12-11
Posts: 206

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

I uninstalled for now, and replaced with nvidia-256 from the aur to save ignoring a package

lazy, yes... but it'll do for now

Offline

#17 2010-11-25 13:30:08

pogeymanz
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 1,020

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

syco wrote:

i also solved with a patch found here:
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthr … ?p=2329622
it works with x64 for me.

That patch is a smarter version of what I did in my PKGBUILD. Good find.

Offline

#18 2010-12-17 04:14:21

pogeymanz
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 1,020

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

Has anybody tried the latest 260 version?

How the hell does one file bug reports to NVidia?

Offline

#19 2010-12-17 07:43:39

syco
Member
Registered: 2008-11-06
Posts: 10

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

with my 310M card driver version 260.19.29 works fine.

Offline

#20 2010-12-17 10:53:37

whitetimer
Member
Registered: 2010-05-23
Posts: 207

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

260.19.29 does not work for me, it messes up my screen every so often and i end up rebooting.  Going to downgrade i think

Offline

#21 2010-12-17 18:36:23

pogeymanz
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 1,020

Re: After upgrade to nvidia-260.19.12-1, can't start X

Nope. Still doesn't work for me.

Does anyone seriously know how to file a bug report to nvidia? I searched and came up blank. I admittedly didn't try that hard...

Offline

#22 2010-12-18 01:13:10

anonymous_user
Member
Registered: 2009-08-28
Posts: 3,058

Offline

Board footer

Powered by FluxBB