You are not logged in.

#1 2003-10-18 04:09:46

trey
Member
From: Alpharetta, GA
Registered: 2003-10-18
Posts: 73

IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

I cannot startx after running 'xf86config' due to the mouse (actually the little red trackpointer on the keyboard) not being recognized.  I set it up as a PS/2 mouse and per the FAQ added the lines in /etc/devfsd.conf to establish the symlink.  I've tried devices /dev/mouse and /dev/psaux to no avail.  I do not have an XFConfig-4 file that would take precedence over the XF86Config file I edited.

What would be the suggestions for next steps to the X up and running?  I'm thinking there was a module I didn't load, but offhand can't think of what it would be.

Thanks for any help on this!

Offline

#2 2003-10-18 04:37:18

apeiro
Daddy
From: Victoria, BC, Canada
Registered: 2002-08-12
Posts: 771
Website

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

From the XF86Config on my TP 600:

Section "InputDevice"
  Identifier  "Mouse0"
  Driver      "mouse"
  Option      "Protocol" "PS/2"
  Option      "Device" "/dev/misc/psaux"
EndSection

Offline

#3 2003-10-18 14:14:47

trey
Member
From: Alpharetta, GA
Registered: 2003-10-18
Posts: 73

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

Thanks.

I got X to start by changing the path to the mouse to be /dev/input/mice.  However, the mouse "button' on the keyboard does not work.  Moving the mouse trackpointer does not move the cursor on the screen.

I am one step closer though  smile

Any ideas on getting the mouse to work?

Offline

#4 2003-10-18 14:55:54

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

i use this part on my TP A31p:

Section "InputDevice"
  Driver       "mouse"
  Identifier   "Mouse[1]"
  Option       "Device" "/dev/input/mice"
  Option       "Name" "Autodetection"
  Option       "Protocol" "imps/2"
  Option       "Vendor" "Sysp"
  Option       "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
  Driver       "mouse"
  Identifier   "Mouse[3]"
  Option       "Device" "/dev/psaux"
  Option       "InputFashion" "Mouse"
  Option       "Name" "PS/2-Mouse"
  Option       "Protocol" "ps/2"
EndSection

the first is for the external usb-mouse (with wheel) and the second section for the internal TP own "button"


forgot one small detail: ... i did NOT edited the /etc/devfsd.conf --- the original worked as is


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

#5 2003-10-18 15:11:38

trey
Member
From: Alpharetta, GA
Registered: 2003-10-18
Posts: 73

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

I could only get X to start by pointing to /dev/input/mice.  When I cd to /dev and 'ls' I don't see a mouse or psaux entry.  Should these be there?

Offline

#6 2003-10-19 03:13:46

trey
Member
From: Alpharetta, GA
Registered: 2003-10-18
Posts: 73

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

Tried the example from dp above.  I can startx, but still no mouse movement.  I have also attached a PS/2 mouse and it does not work either.  I also changed my XF86Config to match the one generated by the HWD program and still no change.

I have had the trackpointer work under Linux before, but don't know what could be different.  To this point, I have limited the troubleshooting to the XF86Config file, but perhaps it's something else.

Any further suggestions are welcome, and thanks for the input so far!

Offline

#7 2003-10-19 04:13:17

rasat
Forum Fellow
From: Finland, working in Romania
Registered: 2002-12-27
Posts: 2,176
Website

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

I was using T20 running Arch Linux and the mouse worked fine.

Offline

#8 2003-10-19 17:00:01

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

what sayed your kernel at bootup about PS/2?

more /var/log/kernel | grep PS/2

?


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

#9 2003-10-20 01:45:53

trey
Member
From: Alpharetta, GA
Registered: 2003-10-18
Posts: 73

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

I got it working tonight by attaching a PS/2 mouse to the PS/2 port, running HWD, and using the generated XF86Config file.  With the PS/2 mouse attached, it worked fine.  I'm not sure why attaching this made any difference, but glad it works. big_smile

Thank you everyone for your kind assistance with this issue!

Offline

#10 2003-10-20 08:30:13

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: IBM Thinkpad T20 mouse not recognized

trey wrote:

I got it working tonight by attaching a PS/2 mouse to the PS/2 port, running HWD, and using the generated XF86Config file.  With the PS/2 mouse attached, it worked fine.  I'm not sure why attaching this made any difference, but glad it works. big_smile

Thank you everyone for your kind assistance with this issue!

cool, great you managed it finally ... can you please post the section "InputDevice" from your working XF86Config here? i wonder what "hwd" have created --- thanx in advance

if you have special keys on your Thinkpad (i dont know the T20, but a lot of TPs have special keys for volume, "home" ... ) and want to use them for something (e.g. you can run an xterm by pressing the "Thinkpad" button) on arch, you can try some packages i build for arch for TPs:

tpctl (thinkpad control)
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=985
and tpb (thinkpad buttons)
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?t=883

greetings


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB