You are not logged in.

#1 2005-05-30 08:47:08

TobyR
Member
From: Cambridge, UK
Registered: 2004-08-14
Posts: 25

During boot up get message "Activating SWAP [FAILED]&qu

I've just re-compiled my kernel (mainly for the fun of it) and after a few false starts almost everything appears to be working as before.  The one remaining oddity is that during boot up I get a FAIL message for "Activating SWAP".  I would have thought this would be fairly fatal but in fact the rest of the boot up completes OK adn the PC appears to run fine.  I had a look at 'dmesg' and the only reference to swap is

Adding 262576k swap on /dev/discs/disc0/part2.  Priority:-1 extents:1

which I guess means some kind of swap does get created, but perhaps its not the right one?  BTW, here's the /etc/fstab

...
# <file system>        <dir>         <type>    <options>          <dump> <pass>
none                   /proc         proc      defaults            0      0
none                   /dev/pts      devpts    defaults            0      0
none                   /dev/shm      tmpfs     defaults            0      0
tmpfs                  /tmp          tmpfs     defaults            0      0
sysfs                  /sys          sysfs     defaults            0      0
usbdevfs               /proc/bus/usb usbdevfs  defaults            0      0

/dev/cdroms/cdrom0     /mnt/cd   iso9660   ro,user,noauto,unhide   0      0
/dev/cdroms/cdrom0     /mnt/dvd  udf       ro,user,noauto,unhide   0      0
/dev/floppy/0          /mnt/fl   vfat      user,noauto,unhide      0      0

/dev/discs/disc0/part3 / ext3 defaults 0 1
/dev/discs/disc0/part1 /boot ext2 defaults 0 1
/dev/discs/disc0/part2 swap swap defaults 0 0
/dev/discs/disc0/part3 / ext3 defaults 0 1
/dev/discs/disc0/part1 /boot ext2 defaults 0 1
/dev/discs/disc0/part2 swap swap defaults 0 0

Any ideas?


---------------------------
Arch Linux 0.6
Pentium II 266MHz
160MB SDRAM

Offline

#2 2005-05-30 08:53:49

paranoos
Member
From: thornhill.on.ca
Registered: 2004-07-22
Posts: 442

Re: During boot up get message "Activating SWAP [FAILED]&qu

... you've got two entries in your fstab for your swap partition. the second one is failing.

Offline

#3 2005-05-30 09:53:06

firedance
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2005-04-18
Posts: 131

Re: During boot up get message "Activating SWAP [FAILED]&qu

paranoos wrote:

... you've got two entries in your fstab for your swap partition. the second one is failing.

yep, remove
/dev/discs/disc0/part3 / ext3 defaults 0 1
/dev/discs/disc0/part1 /boot ext2 defaults 0 1
/dev/discs/disc0/part2 swap swap defaults 0 0

I had this problem when i installed arch to, is it the installer that does it?

Offline

#4 2005-05-30 13:28:30

viniosity
Member
From: Washington, DC
Registered: 2005-01-22
Posts: 377
Website

Re: During boot up get message "Activating SWAP [FAILED]&qu

firedance wrote:

I had this problem when i installed arch to, is it the installer that does it?

I think so.. and if I guess correctly it's caused by creating your partitions and then going back and creating them again.  I ran into this myself on my first arch install.  Somebody should check flyspray to see if it's on there already.

Offline

#5 2005-05-30 16:24:34

scarecrow
Member
From: Greece
Registered: 2004-11-18
Posts: 714

Re: During boot up get message "Activating SWAP [FAILED]&qu

I also had this problem after first boot.
If you are using udev exclusively, change
/dev/discs/discm/partn
to
/dev/hdmn
or
/dev/sdmn
If the disk is SATA.


Microshaft delenda est

Offline

Board footer

Powered by FluxBB