You are not logged in.

#1 2011-04-19 20:32:24

OrionFyre
Member
Registered: 2008-03-16
Posts: 68

Xorg - Synaptics not working on fresh install.

Ok... This one has me scratching my head major.

After a certain snafu with e4rat I was forced to reinstall my system which I took the chance to do some redesign on the laptop system layout.

Decided to go with a lightweight DE and the whole gammut.

I get lxde installed, 'startx' Everything is hunky dorey, and I mean everything.  using the default synaptics conf that comes with xf86-input-synaptics. I get a whole bunch more software installed and reboot to try out the whol SLiM DM (which didn't work btw)

So SLiM descides it's not going to load up lxde for me. type in username, password, hit enter and the screen flashes and comes back to SLiM... kill SLiM and startx... pointer doesn't work. reboot, startx...pointer doesn't work.

from /var/log/Xorg.o.log...

[    69.119] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel Headphone (/dev/input/event10)
[    69.119] (**) HDA Intel Headphone: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[    69.119] (**) HDA Intel Headphone: Applying InputClass "touchpad catchall"
[    69.119] (II) LoadModule: "synaptics"
[    69.119] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    69.130] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
[    69.131]     compiled for 1.10.0, module version = 1.4.0
[    69.131]     Module class: X.Org XInput Driver
[    69.131]     ABI class: X.Org XInput driver, version 12.2
[    69.131] (II) Using input driver 'synaptics' for 'HDA Intel Headphone'
[    69.131] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    69.131] (**) HDA Intel Headphone: always reports core events
[    69.131] (**) Option "Device" "/dev/input/event10"
[    69.256] (--) HDA Intel Headphone: invalid x-axis range.  defaulting to 1615 - 5685
[    69.256] (--) HDA Intel Headphone: invalid y-axis range.  defaulting to 1729 - 4171
[    69.256] (--) HDA Intel Headphone: invalid pressure range.  defaulting to 0 - 256
[    69.256] (--) HDA Intel Headphone: invalid finger width range.  defaulting to 0 - 16
[    69.257] (**) Option "TapButton1" "1"
[    69.257] (**) Option "TapButton2" "2"
[    69.257] (**) Option "TapButton3" "3"
[    69.363] (--) HDA Intel Headphone: no supported touchpad found
[    69.363] (EE) HDA Intel Headphone Unable to query/initialize Synaptics hardware.
[    69.416] (EE) PreInit returned 11 for "HDA Intel Headphone"
[    69.416] (II) UnloadModule: "synaptics"
[    69.416] (II) Unloading synaptics

Why is it ??associating?? my headphone jack with the synaptics?

Thinking I royally screwed something up and just for fun I sh*t-can the system and reinstall. The effects are reproduceable. 'startx' on a fresh install the synaptics pad works just fine, loads the synaptics driver against the synaptics device. But once I reboot...

Offline

#2 2011-04-19 20:47:59

OrionFyre
Member
Registered: 2008-03-16
Posts: 68

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

Enabling hal daemon (which lxde wiki indicated to disable) changes the resulting error to...

[    81.204] (**) HDA Intel Mic: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[    81.204] (**) HDA Intel Mic: Applying InputClass "touchpad catchall"
[    81.204] (II) LoadModule: "synaptics"
[    81.204] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    81.204] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
[    81.204]     compiled for 1.10.0, module version = 1.4.0
[    81.204]     Module class: X.Org XInput Driver
[    81.204]     ABI class: X.Org XInput driver, version 12.2
[    81.204] (II) Using input driver 'synaptics' for 'HDA Intel Mic'
[    81.204] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    81.204] (**) HDA Intel Mic: always reports core events
[    81.204] (**) Option "Device" "/dev/input/event10"
[    81.336] (--) HDA Intel Mic: invalid x-axis range.  defaulting to 1615 - 5685
[    81.336] (--) HDA Intel Mic: invalid y-axis range.  defaulting to 1729 - 4171
[    81.336] (--) HDA Intel Mic: invalid pressure range.  defaulting to 0 - 256
[    81.336] (--) HDA Intel Mic: invalid finger width range.  defaulting to 0 - 16
[    81.337] (**) Option "TapButton1" "1"
[    81.337] (**) Option "TapButton2" "2"
[    81.337] (**) Option "TapButton3" "3"
[    81.443] (--) HDA Intel Mic: no supported touchpad found
[    81.443] (EE) HDA Intel Mic Unable to query/initialize Synaptics hardware.
[    81.496] (EE) PreInit returned 11 for "HDA Intel Mic"
[    81.496] (II) UnloadModule: "synaptics"
[    81.496] (II) Unloading synaptics

Offline

#3 2011-04-19 20:53:54

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,581

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

HAL has nothing to do with this, X hasn't been using it for quite some time now. You have a screwed up config file somewhere, it's applying the synaptics driver to a device that is obviously not a touchpad. Post your xorg.conf (if you have one) and your xorg.conf.d/10-synaptics or any other file that holds X configuration.

Offline

#4 2011-04-19 21:09:32

OrionFyre
Member
Registered: 2008-03-16
Posts: 68

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

I have the config files that came down with the packages.

xorg.conf doesn't exist.

xorg.conf.d/10-synaptics.conf

Section "InputClass"
        Identifier "touchpad catchall"
        Driver "synaptics"
        MatchIsTouchpad "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Option "TapButton1" "1"
        Option "TapButton2" "2"
        Option "TapButton3" "3"
EndSection

xorg.conf.d/10-quirks.conf

# Collection of quirks and blacklist/whitelists for specific devices.


# Accelerometer device, posts data through ABS_X/ABS_Y, making X unusable
# http://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=22442 
Section "InputClass"
        Identifier "ThinkPad HDAPS accelerometer blacklist"
        MatchProduct "ThinkPad HDAPS accelerometer data"
        Option "Ignore" "on"
EndSection

xorg.conf.d/10-evdev.conf

#
# Catch-all evdev loader for udev-based systems
# We don't simply match on any device since that also adds accelerometers
# and other devices that we don't really want to use. The list below
# matches everything but joysticks.

Section "InputClass"
        Identifier "evdev pointer catchall"
        MatchIsPointer "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev keyboard catchall"
        MatchIsKeyboard "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev tablet catchall"
        MatchIsTablet "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev touchscreen catchall"
        MatchIsTouchscreen "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
EndSection

Offline

#5 2011-04-19 21:59:57

the sad clown
Member
From: 192.168.0.X
Registered: 2011-03-20
Posts: 837

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

Did alsa work for you before or did you have to install something else to get your machine sound working?  It certainly does look like your headphone is trying to use synaptic.  The ALSA wiki does mention there being the potential for issues with intel sound cards:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Ad … Sound_Card

Perhaps you could try the suggested solution and see if it doesn't give your system something else to use for your headphone other than synaptic.


I laugh, yet the joke is on me

Offline

#6 2011-04-19 22:24:05

OrionFyre
Member
Registered: 2008-03-16
Posts: 68

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

I have that chipset, but that headphone bug has long since been taken care of that i'm aware of. When I first got into arch I had to do the workaround in modprobe but it's been working out of the box on my system for quite some time.

Offline

#7 2011-04-19 23:53:52

the sad clown
Member
From: 192.168.0.X
Registered: 2011-03-20
Posts: 837

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

It is probably a issue with udev. You probably want to read the udev wiki and check the link it has on rules writing and troubleshooting:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Udev

This section looks like it might be what is happening:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Ud … _Each_Boot

Last edited by the sad clown (2011-04-19 23:55:07)


I laugh, yet the joke is on me

Offline

#8 2011-04-20 10:25:59

aditnsr
Member
Registered: 2009-03-24
Posts: 12

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

@OrionFyre

I removed the "evdev touchpad catchall" section from 10-evdev.conf to get my synaptics touchpad working again.

here's my 10-evdev.conf

Section "InputClass"
        Identifier "evdev keyboard catchall"
        MatchIsKeyboard "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev pointer catchall"
        MatchIsPointer "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
EndSection

and here's my 10-synaptics.conf:

Section "InputClass"
        Identifier "touchpad catchall"
        Driver "synaptics"
        MatchIsTouchpad "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Option "TapButton1" "1"
        Option "TapButton2" "2"
        Option "TapButton3" "3"
        Option "MaxTapTime" "0"
        Option "VertEdgeScroll" "1"
        Option "HorizEdgeScroll" "1"
EndSection

note: when I tried to use e4rat, my touchpad still wouldn't work, so no e4rat for me.

Last edited by aditnsr (2011-04-20 11:48:05)

Offline

#9 2011-04-22 13:40:35

LeCrayonVert
Member
Registered: 2010-09-01
Posts: 134

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

I guess this is related to udev  (https://bugs.archlinux.org/task/23886)
, try downgrading it 167-1 -> 166-2


I believe in a world I can and do understand. A rational universe, explained through rational means.

Offline

#10 2011-04-23 16:57:39

Andyvec
Member
From: Buenos Aires, Argentina
Registered: 2010-10-12
Posts: 30
Website

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

- Erased -

Last edited by Andyvec (2011-04-23 20:58:40)

Offline

#11 2011-04-23 20:14:21

Andyvec
Member
From: Buenos Aires, Argentina
Registered: 2010-10-12
Posts: 30
Website

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

My touchpad failed again...

I found this in xorg log:

[   136.792] (II) Using input driver 'synaptics' for 'Power Button'
[   136.792] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[   136.792] (**) Power Button: always reports core events
[   136.792] (**) Option "Device" "/dev/input/event5"
[   136.933] (--) Power Button: invalid x-axis range.  defaulting to 1615 - 5685
[   136.933] (--) Power Button: invalid y-axis range.  defaulting to 1729 - 4171
[   136.933] (--) Power Button: invalid pressure range.  defaulting to 0 - 256
[   136.933] (--) Power Button: invalid finger width range.  defaulting to 0 - 16
[   136.933] (**) Option "VertEdgeScroll" "1"
[   136.933] (**) Option "HorizEdgeScroll" "1"
[   136.933] (**) Option "TapButton1" "1"
[   136.933] (**) Option "TapButton2" "2"
[   136.933] (**) Option "TapButton3" "3"
[   137.013] (--) Power Button: no supported touchpad found
[   137.013] (EE) Power Button Unable to query/initialize Synaptics hardware.
[   137.030] (EE) PreInit returned 11 for "Power Button"
[   137.030] (II) UnloadModule: "synaptics"
[   137.030] (II) Unloading synaptics

Again a wrong driver...

Offline

#12 2011-04-23 20:22:56

simunic
Member
Registered: 2011-04-17
Posts: 7

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

I removed the "evdev touchpad catchall" section from 10-evdev.conf. I have e4rat installed so my touchpad wasn't working yet. Then I reboot and my touchpad worked. I perform a "cat /var/log/Xorg.0.log | grep touchpad" and got:

[    17.158] (**) HDA Digital PCBeep: Applying InputClass "touchpad catchall"
[    17.396] (--) HDA Digital PCBeep: no supported touchpad found
[    17.500] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Found absolute touchpad.
[    17.500] (II) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Configuring as touchpad

Finally I rebooted again and my touchpad died as before removing the "evdev touchpad catchall" section. Using "cat /var/log/Xorg.0.log | grep touchpad" again I get:

[    11.038] (**) HDA Digital PCBeep: Applying InputClass "touchpad catchall"
[    11.290] (--) HDA Digital PCBeep: no supported touchpad found

And with "cat /var/log/Xorg.0.log | grep synaptics":

[    17.154] (II) LoadModule: "synaptics"
[    17.155] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    17.155] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
[    17.155] (II) Using input driver 'synaptics' for 'HDA Digital PCBeep'
[    17.155] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    17.433] (II) UnloadModule: "synaptics"
[    17.433] (II) Unloading synaptics

If I boot in Fallback mode (without e4rat), my touchpad is still dead. So is it a e4rat problem? Or an udev problem? Do I have to fill a bug report somewhere?

Offline

#13 2011-04-23 20:57:38

Andyvec
Member
From: Buenos Aires, Argentina
Registered: 2010-10-12
Posts: 30
Website

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

If I boot in Fallback mode (without e4rat), my touchpad is still dead. So is it a e4rat problem? Or an udev problem? Do I have to fill a bug report somewhere?

I also desactivate e4rat and the touchpad still not working.

You can add the information you have the the following report: https://bugs.archlinux.org/task/23886, please vote this report to rise its priority

Offline

#14 2011-04-23 21:57:39

Leonid.I
Member
From: Aethyr
Registered: 2009-03-22
Posts: 994

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

@aditnsr,
Aren't those entries in 10-evdev.coinf and 10-synaptics.conf duplicate? I mean, touchpad configs should go to either file, but not both... There was a bug (?) report about this, but I can't seem to find it ATM.


Arch Linux is more than just GNU/Linux -- it's an adventure
pkill -9 systemd

Offline

#15 2011-04-23 22:09:02

Andyvec
Member
From: Buenos Aires, Argentina
Registered: 2010-10-12
Posts: 30
Website

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

It seems to be a bug in udev.

Downgrading to udev 166 solved de issue.

pd: downgrade from AUR can downgrade even if you clean pacman cache, it use online databases of old (oficial) packages

Offline

#16 2011-04-25 03:38:48

simunic
Member
Registered: 2011-04-17
Posts: 7

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

Andyvec wrote:

It seems to be a bug in udev.

Downgrading to udev 166 solved de issue.

pd: downgrade from AUR can downgrade even if you clean pacman cache, it use online databases of old (oficial) packages

Downgrading to udev 166-2 solves the problem for me too. I have already voted in https://bugs.archlinux.org/task/23886

Offline

#17 2011-05-03 09:54:51

ukyoi
Member
From: Beijing, China
Registered: 2011-04-30
Posts: 10
Website

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

My laptop (Lenovo Ideapad Y460) also has the same problem. But it is my camera is recognized as touchpad.

It used to be OK, but several days ago I updated the packages and I noticed that my synaptics not work. But I really don't remenber whick packages I updated.

Offline

#18 2011-05-05 02:37:17

ukyoi
Member
From: Beijing, China
Registered: 2011-04-30
Posts: 10
Website

Re: Xorg - Synaptics not working on fresh install.

This bug was fixed now and just need to upgrade the initscripts package.

More Info:
http://www.archlinux.org/news/initscripts-update-1/

Offline

Board footer

Powered by FluxBB