You are not logged in.

#2926 2011-04-30 12:54:39

csslayer
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 84

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:
csslayer wrote:

I don't know whether how you change the hex string, but I adjust it carefully to make sure the file length doesn't change.
Here is my aticonfig (x86_64): http://csslayer-aur-repo.googlecode.com/files/aticonfig

File length must be the same - otherwise it won't work at all. The difference was that i puted double zeros before /usr/lib(*) string, and you puted it after this string smile. And yes - your solution works well.
I guess i will made bspatch for it and put it into catalyst-utils package when/if i will be sure that powerXpress switch is working.
On the other hand i'm not sure is it corresponding with Arch Philosophy to rename libglx.so from libgl package and to make libglx.so a symlink - in fact i'm sure it's miles from our philosophy - but oh well... we will see.
I think that i can do some tests in switching catalyst / oss ati driver.

csslayer wrote:

Modify it by hand can also get same effect. I think all the things that aticonfig do is 1. change symlink, 2. modify amdpcsdb.

It surelly looks so. It doesn't even tries to switch libGL - which is pretty strange.
So AMD did an old trick known in linux community for ages - linking libs - only amdpcsdb entry is something new.
I'm still not sure how can it work with KMS - as soon as i'll find more time i will try to test that with oss driver.


Great work! Thanks

libGL ought to be switched by fglrx_drv.so, because I saw some lib64 string and relative message in that. Since you cannot break gl program beforce xorg restarted, so libGL should be switched after xorg shutdown (libglx has been loaded by xorg, so it doesn't matter), but even I patched fglrx_drv.so, PowerXpress still not work here.

Xorg.0.log shows it detect it's a switchable card, but always choose the integrated one.

Actually KMS.. emmm, rmmod and modprobe might works.

Offline

#2927 2011-04-30 19:12:11

ChemBro
Member
Registered: 2008-10-22
Posts: 679

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

k_ibou wrote:

I notice that every time runing those commands it create a new xorg.conf.fglrx-# I delete those files because I don't know what am I doing.... sad

is that normal or I missing something? my card its a HD 6850.

Normal behaviour.

Offline

#2928 2011-05-01 07:12:30

yimm
Member
From: France
Registered: 2009-10-16
Posts: 106

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

V-Sync doesn't work very well in 3D Games... Grrr.
FPS is often above 60 fps... I tried a Nvidia card with the same game (CS 1.6 just to tried), no problem.
Someone has already noticed this?

Offline

#2929 2011-05-01 14:34:51

vlad951
Member
Registered: 2011-04-29
Posts: 19

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I currently have the 11.3 driver from the [catalyst] repository and xorg-server 1.9 from [xorg19] repository installed. How do I upgrade to the 11.4 driver and xorg-server 1.1, do I need to remove the [xorg19] repository from the .conf file and just update? I just want to be sure i'm not gonna break anything while trying to upgrade...
Will I be able to successfully upgrade to gnome3/gnome-shell afterwards?

Last edited by vlad951 (2011-05-01 14:52:16)

Offline

#2930 2011-05-01 14:55:52

webmasteryoda
Member
From: Serbia
Registered: 2010-03-20
Posts: 115
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Major problems after Gnome 3 upgrade.

gnome3problem.th.png

Uploaded with ImageShack.us

Gnome 2 and openbox were working just fine. But, this is catastrophy.

Any clues.

PS - Using catalyst repo on the Ati mobility Radeon HD 4570

Offline

#2931 2011-05-01 16:09:26

LeCrayonVert
Member
Registered: 2010-09-01
Posts: 133

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=99 and http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=115

Last edited by LeCrayonVert (2011-05-01 16:11:41)


I believe in a world I can and do understand. A rational universe, explained through rational means.

Offline

#2932 2011-05-01 19:25:31

webmasteryoda
Member
From: Serbia
Registered: 2010-03-20
Posts: 115
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill


Omg. Is it likely to be solved soon ?

Offline

#2933 2011-05-01 20:28:48

ChemBro
Member
Registered: 2008-10-22
Posts: 679

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

webmasteryoda wrote:

Omg. Is it likely to be solved soon ?

AMD has a 3 month release cycle (3 teams for a month, who test the driver for 3 month before release). So if they fix this bug tomorrow, the driver with the fix will be here in august.

Offline

#2934 2011-05-01 21:48:10

webmasteryoda
Member
From: Serbia
Registered: 2010-03-20
Posts: 115
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

ChemBro wrote:
webmasteryoda wrote:

Omg. Is it likely to be solved soon ?

AMD has a 3 month release cycle (3 teams for a month, who test the driver for 3 month before release). So if they fix this bug tomorrow, the driver with the fix will be here in august.

And still.... keyword is "if"... smile

Open source driver is much hotter than fglrx.... so I ll switch to OpenBox for now.

Thx for your answer.

Offline

#2935 2011-05-01 23:31:31

k_ibou
Member
From: Costa Rica
Registered: 2009-06-09
Posts: 101

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

thanks Vi0L0 VLC still continued given me problems so I removed it. Tear Free is excellent!!!!

now I have want to know, I was reading in the wiki that "minimal xorg.conf example" it's bigger than mine.

xorg.conf example, wiki version:

Section "ServerLayout"
        Identifier     "Arch"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Module"
        Load  "extmod"
        Load  "dbe"
        Load  "xtrap"
        Load  "record"
        Load  "dri"
        Load  "glx"
        Load  "GLcore"
        Load  "freetype"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "fglrx"
        VendorName  "ATI Technologies Inc"
        BoardName   "Radeon Mobility X1400"
        BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
        Mode 0666
EndSection

My  xorg.conf

Section "ServerLayout"
    Identifier     "aticonfig Layout"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver      "fglrx"
    BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

As you can see I don't have the requisites for running fglrx but I have direct rendering.

#glxinfo | grep direct

direct rendering: Yes
    GL_ARB_draw_elements_base_vertex, GL_ARB_draw_indirect,
    GL_EXT_copy_buffer, GL_EXT_copy_texture, GL_EXT_direct_state_access,

Do I have to add something more or it's good as it is?

Offline

#2936 2011-05-02 04:34:58

csslayer
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 84

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

k_ibou wrote:

thanks Vi0L0 VLC still continued given me problems so I removed it. Tear Free is excellent!!!!

now I have want to know, I was reading in the wiki that "minimal xorg.conf example" it's bigger than mine.

xorg.conf example, wiki version:

Section "ServerLayout"
        Identifier     "Arch"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Module"
        Load  "extmod"
        Load  "dbe"
        Load  "xtrap"
        Load  "record"
        Load  "dri"
        Load  "glx"
        Load  "GLcore"
        Load  "freetype"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "fglrx"
        VendorName  "ATI Technologies Inc"
        BoardName   "Radeon Mobility X1400"
        BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
        Mode 0666
EndSection

My  xorg.conf

Section "ServerLayout"
    Identifier     "aticonfig Layout"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver      "fglrx"
    BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

As you can see I don't have the requisites for running fglrx but I have direct rendering.

#glxinfo | grep direct

direct rendering: Yes
    GL_ARB_draw_elements_base_vertex, GL_ARB_draw_indirect,
    GL_EXT_copy_buffer, GL_EXT_copy_texture, GL_EXT_direct_state_access,

Do I have to add something more or it's good as it is?

Actually I don't have xorg.conf, I just pust 20-fglrx.conf in /etc/X11/xorg.conf.d/

Section "Monitor"
        Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
        Driver      "fglrx"
EndSection

Maybe it's good to include such a file in catalyst-package? Because I see offical nvidia have a similar file. It will make people get rid of reconfigure xorg after install/change driver.

Offline

#2937 2011-05-02 10:58:21

csslayer
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 84

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Ok I just came back from kubuntu for testing powerxpress, but failed. (You know catalyst is an offical ubuntu driver, not linux tongue ...)
I gave up to enable powerxpress with 11.4.

Offline

#2938 2011-05-03 07:03:47

k_ibou
Member
From: Costa Rica
Registered: 2009-06-09
Posts: 101

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

thanks csslayer I make the file  and renamed xorg.conf to test it.

Now I'm having an issue, I install catalyst-daemon from repo and since then my monitor turn off and my X session is lost.
I mean, I have no output signal from my video card sad I have to do a hard reset.

Someone that know about it, should I install catalyst and re-compilate manually the modules?

Thanks!!!

Offline

#2939 2011-05-04 10:19:39

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,306
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@csslayer:
I will put your 20-fglrx.conf file into catalyst-utils with next update. Thanks smile

So even Kubuntu got problems with powerXpress... this is sad hmm


@k_ibou:
You probably solved it out already...
But i'm still interested with this bug smile
- are you sure you've got headers for installed kernel?
- there is a log file /var/log/catalyst-install.log which is telling what went wrong, so if you didn't solved it out yet - paste last log from this file here.

Offline

#2940 2011-05-04 16:34:51

k_ibou
Member
From: Costa Rica
Registered: 2009-06-09
Posts: 101

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Vi0L0:

I got headers for my kernel.

$ pacman -Q kernel26-headers
kernel26-headers 2.6.38.4-1

$ pacman -Q kernel26
kernel26 2.6.38.4-1

here's my catalyst-install.log

--------
2011-04-30 23:54:44
Building fglrx module for 2.6.38-ARCH kernel ...
--------
+ cp /usr/share/ati/build_mod /tmp/catalyst.huDqPQ -R
+ cd /tmp/catalyst.huDqPQ
+ patch -Np7 -i makefile_compat.patch
patching file Makefile
Hunk #1 succeeded at 64 (offset -2 lines).
+ [[ 2.6.38 < 2.6.39 ]]
++ cat /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/.config
++ grep -c CONFIG_BKL=y
+ [[ 1 = 0 ]]
+ [[ 2.6.38 == \2\.\6\.\3\9 ]]
+ [[ 2.6.38 > 2.6.39 ]]
+ . ati_make.sh
+ _ati_check
+ SMP=0
++ uname -v
+ OsVersion='#1 SMP PREEMPT Fri Apr 22 20:29:33 CEST 2011'
++ echo '#1' SMP PREEMPT Fri Apr 22 20:29:33 CEST 2011
++ grep '[sS][mM][pP]' -c
+ '[' 1 -ne 0 ']'
+ SMP=1
+ echo 'OsVersion says: SMP=1'
OsVersion says: SMP=1
+ src_file=/proc/kallsyms
+ '[' -e /proc/kallsyms ']'
++ fgrep smp /proc/kallsyms -c
+ '[' 69 -gt 10 ']'
+ SMP=1
+ echo 'file /proc/kallsyms says: SMP=1'
file /proc/kallsyms says: SMP=1
+ '[' -f /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h ']'
+ autoconf_h=/lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h
+ src_file=/lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h
+ '[' '!' -e /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h ']'
++ cat /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h
++ grep CONFIG_SMP -c
++ grep '#undef'
+ '[' 0 = 0 ']'
++ cat /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h
++ cut '-d ' -f3
++ grep CONFIG_SMP
+ SMP=1
+ echo 'file /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h says: SMP=1'
file /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h says: SMP=1
+ '[' 1 = 0 ']'
+ '[' '!' 1 = 0 ']'
+ smp=-SMP
+ def_smp=-D__SMP__
+ PAGE_ATTR_FIX=0
+ src_file=/proc/kallsyms
+ '[' -e /proc/kallsyms ']'
++ fgrep ' change_page_attr$' /proc/kallsyms -c
+ '[' 0 -gt 0 ']'
+ MODVERSIONS=0
+ src_file=/lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h
+ '[' '!' -e /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h ']'
++ cat /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h
++ grep '#undef'
++ grep CONFIG_MODVERSIONS -c
+ '[' 0 = 0 ']'
++ cat /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h
++ cut '-d ' -f3
++ grep CONFIG_MODVERSIONS
+ MODVERSIONS=
+ echo 'file /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h says: MODVERSIONS='
file /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/include/generated/autoconf.h says: MODVERSIONS=
+ '[' '' = 0 ']'
+ '[' '!' '' = 0 ']'
+ def_modversions=-DMODVERSIONS
+ COMPAT_ALLOC_USER_SPACE=compat_alloc_user_space
+ src_file=/lib/modules/2.6.38-ARCH/build/arch/x86/include/asm/compat.h
+ '[' '!' -e /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/arch/x86/include/asm/compat.h ']'
++ cat /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/arch/x86/include/asm/compat.h
++ grep -c arch_compat_alloc_user_space
+ '[' 1 -gt 0 ']'
+ COMPAT_ALLOC_USER_SPACE=arch_compat_alloc_user_space
+ echo 'file /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/arch/x86/include/asm/compat.h says: COMPAT_ALLOC_USER_SPACE=arch_compat_alloc_user_space'
file /lib/modules/2.6.38-ARCH/build/arch/x86/include/asm/compat.h says: COMPAT_ALLOC_USER_SPACE=arch_compat_alloc_user_space
++ uname -v
+ sed '/MODULE_DESCRIPTION/a\MODULE_DESCRIPTION("__unv:#1 SMP PREEMPT Fri Apr 22 20:29:33 CEST 2011");' -i firegl_public.c
++ pwd
+ make -C /lib/modules/2.6.38-ARCH/build SUBDIRS=/tmp/catalyst.huDqPQ ARCH=x86_64 'MODFLAGS=-DMODULE -DATI -DFGL -DPAGE_ATTR_FIX=0 -DCOMPAT_ALLOC_USER_SPACE=arch_compat_alloc_user_space -D__SMP__ -DMODVERSIONS' PAGE_ATTR_FIX=0 COMPAT_ALLOC_USER_SPACE=arch_compat_alloc_user_space modules
make: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.38-ARCH'
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/firegl_public.o
/tmp/catalyst.huDqPQ/firegl_public.c: In function 'ptep_test_clear_dirty':
/tmp/catalyst.huDqPQ/firegl_public.c:2508:18: warning: variable 'page' set but not used [-Wunused-but-set-variable]
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_acpi.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_agp.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_debug.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_ioctl.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_io.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_pci.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_str.o
  CC [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/kcl_wait.o
  LD [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/fglrx.o
  Building modules, stage 2.
  MODPOST 1 modules
  CC      /tmp/catalyst.huDqPQ/fglrx.mod.o
  LD [M]  /tmp/catalyst.huDqPQ/fglrx.ko
make: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.38-ARCH'
+ install -m755 -d /lib/modules/2.6.38-ARCH/video/
+ install -m644 fglrx.ko /lib/modules/2.6.38-ARCH/video/
+ depmod 2.6.38-ARCH
+ rm -rf /tmp/catalyst.huDqPQ
+ set +x
Ok. Module built succesfully.

I don't see error but maybe I'm missing something.
One more thing, since I did what csslayer wrote I'm not having any issue, so far.

Thanks!!!!

Offline

#2941 2011-05-07 13:52:55

arastoo.s
Member
Registered: 2010-04-28
Posts: 18

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I installed catalyst driver, when i want to create xorg.conf it gives me this error... how can i fix this?

[root@WhiteCrow1 ~]# aticonfig --initial
Found fglrx primary device section
Fail to link to fglrx-libglx.so, please check whether driver is installed correctly
Using /etc/X11/xorg.conf
Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-1

Offline

#2942 2011-05-07 15:14:48

k_ibou
Member
From: Costa Rica
Registered: 2009-06-09
Posts: 101

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Try doing what ccslayer say

Actually I don't have xorg.conf, I just pust 20-fglrx.conf in /etc/X11/xorg.conf.d/

Section "Monitor"
        Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
        Driver      "fglrx"
EndSection

Offline

#2943 2011-05-07 15:18:20

k_ibou
Member
From: Costa Rica
Registered: 2009-06-09
Posts: 101

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Vi0L0:

The bug, if I can call it that way, was still present. I remove catalyst-daemon and reinstall regular catalyst from [catalyst] repo. So far everything is good.

[edit] It still happen. The issue happen when I'm not using my pc, as I said before the monitor goes off (there's no output signal from my video card sapphire radeon hd 6850).

When that happen I must do a hard reboot.

Last edited by k_ibou (2011-05-07 16:07:00)

Offline

#2944 2011-05-07 20:31:32

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,306
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

arastoo.s wrote:

I installed catalyst driver, when i want to create xorg.conf it gives me this error... how can i fix this?

[root@WhiteCrow1 ~]# aticonfig --initial
Found fglrx primary device section
Fail to link to fglrx-libglx.so, please check whether driver is installed correctly
Using /etc/X11/xorg.conf
Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-1

If you mean that Failure then don't be concerned - aticonfig should still work fine and xorg.conf should also be created succesfully.
If you want to fix it look at the previous page, aspecially this csslayer post: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 92#p925492

k_ibou wrote:

@Vi0L0:

The bug, if I can call it that way, was still present. I remove catalyst-daemon and reinstall regular catalyst from [catalyst] repo. So far everything is good.

[edit] It still happen. The issue happen when I'm not using my pc, as I said before the monitor goes off (there's no output signal from my video card sapphire radeon hd 6850).

When that happen I must do a hard reboot.

It looks like fglrx isn't able to wake up from blank sleep...
Typical solution is to add those lines:

Option      "BlankTime" "0"
Option      "StandbyTime" "0"
Option      "SuspendTime" "0"
Option      "OffTime" "0"

into Section "ServerLayout" of xorg.conf file - you may see this Section after using 'aticonfig --initial'.
I don't know how it will work with 20-fglrx.conf file. But anyway you can still have 20-fglrx.conf and xorg.conf - and it will work without problems.

BTW: file xorg.conf will be created if only you will change something important as root in amdcccle - like refresh rate or sth - fglrx won't overwrite 20-fglrx.conf (if it exist) with new settings.

Last edited by Vi0L0 (2011-05-07 20:46:40)

Offline

#2945 2011-05-07 21:22:26

k_ibou
Member
From: Costa Rica
Registered: 2009-06-09
Posts: 101

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Vi0L0

I did it and still happen. here's my xorg.conf

Section "ServerLayout"
    Identifier     "aticonfig Layout"
    Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
    Option        "BlankTime" "0"
    Option        "StandbyTime" "0"
    Option        "SuspendTime" "0"
    Option        "OffTime" "0"
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    Option        "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    Option        "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    Option        "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    Driver      "fglrx"
    BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection

Offline

#2946 2011-05-07 21:30:09

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,306
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@k_ibou:
yeah, it looks good.
If you didn't forget to reboot or restart your X/DM then maybe try to turn of any screen saver or monitor's power management of your DE.

Offline

#2947 2011-05-07 21:37:39

k_ibou
Member
From: Costa Rica
Registered: 2009-06-09
Posts: 101

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Vi0L0:
OK smile I will do that and post the results

Thanks!

Offline

#2948 2011-05-08 10:41:12

arastoo.s
Member
Registered: 2010-04-28
Posts: 18

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Vi0L0 wrote:
arastoo.s wrote:

I installed catalyst driver, when i want to create xorg.conf it gives me this error... how can i fix this?

[root@WhiteCrow1 ~]# aticonfig --initial
Found fglrx primary device section
Fail to link to fglrx-libglx.so, please check whether driver is installed correctly
Using /etc/X11/xorg.conf
Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-1

If you mean that Failure then don't be concerned - aticonfig should still work fine and xorg.conf should also be created succesfully.
If you want to fix it look at the previous page, aspecially this csslayer post: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 92#p925492

k_ibou wrote:

@Vi0L0:

The bug, if I can call it that way, was still present. I remove catalyst-daemon and reinstall regular catalyst from [catalyst] repo. So far everything is good.

[edit] It still happen. The issue happen when I'm not using my pc, as I said before the monitor goes off (there's no output signal from my video card sapphire radeon hd 6850).

When that happen I must do a hard reboot.

It looks like fglrx isn't able to wake up from blank sleep...
Typical solution is to add those lines:

Option      "BlankTime" "0"
Option      "StandbyTime" "0"
Option      "SuspendTime" "0"
Option      "OffTime" "0"

into Section "ServerLayout" of xorg.conf file - you may see this Section after using 'aticonfig --initial'.
I don't know how it will work with 20-fglrx.conf file. But anyway you can still have 20-fglrx.conf and xorg.conf - and it will work without problems.

BTW: file xorg.conf will be created if only you will change something important as root in amdcccle - like refresh rate or sth - fglrx won't overwrite 20-fglrx.conf (if it exist) with new settings.

thanks :-* ,i downlad this link >> http://csslayer-aur-repo.googlecode.com/files/aticonfig , then xorg.conf will be created , but i cant run this command , i install mesa and mesa-demos but i cant run >> glxinfo | grep render

Offline

#2949 2011-05-08 17:06:12

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,306
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@arastoo.s:
Make sure that:
- nomodeset is added to kernel boot options;
- fglrx module is loaded: lsmod | grep fglrx ;
- /var/log/Xorg.0.log is clean from errors (noted as EE), you can paste this file here if you are not sure.

Offline

#2950 2011-05-09 10:18:55

Vi0L0
Member
From: Poland
Registered: 2009-06-24
Posts: 1,306
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

k_ibou wrote:

@Vi0L0:
OK smile I will do that and post the results

Thanks!

I think i found it...

It looks like Xserver is taking 20-fglrx.conf file in 1st place, even if xorg.conf file is present... It's just ignoring it...

If your problem still persist then remove 20-fglrx.conf - so those "BlankTime" "0" things in xorg.conf could work


Edit: now i'm not so sure about putting 20-fglrx.conf into catalyst-utils - it could make a mess

Last edited by Vi0L0 (2011-05-09 10:21:01)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB