You are not logged in.

#51 2011-05-04 18:18:04

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:

I've tried to install Ubuntu 11.04 and my laptop shutdowns and reboots with no problem. FYI the kernel version is 2.6.38-8. I know they have some patches applied, I wonder if this issue is noticed by Ubuntu developers and they have a fix on that. Arch+Gnome3 would be a wonderful setup on my laptop when this shutdown issue is fixed.

do you have laptop-mode-tools enabled in Ubuntu 11.04?

Offline

#52 2011-05-06 03:11:28

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:
anezch wrote:

I've tried to install Ubuntu 11.04 and my laptop shutdowns and reboots with no problem. FYI the kernel version is 2.6.38-8. I know they have some patches applied, I wonder if this issue is noticed by Ubuntu developers and they have a fix on that. Arch+Gnome3 would be a wonderful setup on my laptop when this shutdown issue is fixed.

do you have laptop-mode-tools enabled in Ubuntu 11.04?

Ok, I want to update my previous post about Ubuntu 11.04.

First, no, I don't install/use laptop-mode.

Second, while I was running Ubuntu 10.04 last night I realized that my laptop is running hot. So I installed cpufreq-utils and check the frequency, it was 2.4Ghz all the time with 'performance' governor activated. Then I modified the conf to set 'ondemand' governor and ... bummer ... it hangs on shutdown.

So just forget my comment about Ubuntu 11.04 as it also hang when ondemand governor is activated.

Then I'm back to use my ARCH setup, and I find that if I unplug my LAN before going on halt, it shutdowns smoothly. I've done about 3 shutdowns and reboots and it all gone well.

Just to remind about my hardware, it is ASUS A42JC with core i3 processor. Daemons and modules in rc.conf are:
DAEMONS=(acpid syslog-ng crond dbus hal networkmanager netfs @crond @cpufreq)
MODULES=(acpi_call acpi-cpufreq fuse cpufreq_ondemand cpufreq_powersave)

Offline

#53 2011-05-06 06:08:25

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
diegoviola wrote:
anezch wrote:

I've tried to install Ubuntu 11.04 and my laptop shutdowns and reboots with no problem. FYI the kernel version is 2.6.38-8. I know they have some patches applied, I wonder if this issue is noticed by Ubuntu developers and they have a fix on that. Arch+Gnome3 would be a wonderful setup on my laptop when this shutdown issue is fixed.

do you have laptop-mode-tools enabled in Ubuntu 11.04?

Ok, I want to update my previous post about Ubuntu 11.04.

First, no, I don't install/use laptop-mode.

Second, while I was running Ubuntu 10.04 last night I realized that my laptop is running hot. So I installed cpufreq-utils and check the frequency, it was 2.4Ghz all the time with 'performance' governor activated. Then I modified the conf to set 'ondemand' governor and ... bummer ... it hangs on shutdown.

So just forget my comment about Ubuntu 11.04 as it also hang when ondemand governor is activated.

Then I'm back to use my ARCH setup, and I find that if I unplug my LAN before going on halt, it shutdowns smoothly. I've done about 3 shutdowns and reboots and it all gone well.

Just to remind about my hardware, it is ASUS A42JC with core i3 processor. Daemons and modules in rc.conf are:
DAEMONS=(acpid syslog-ng crond dbus hal networkmanager netfs @crond @cpufreq)
MODULES=(acpi_call acpi-cpufreq fuse cpufreq_ondemand cpufreq_powersave)

Same thing with my ThinkPad T510. I was able to hang my laptop on shutdown by simply changing the CPU governor to ondemand. This without having laptop-mode-tools installed or running at all.

I hope this issue gets fixed soon with the upcoming kernels.

Last edited by diegoviola (2011-05-06 06:32:46)

Offline

#54 2011-05-07 08:04:35

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 19,022
Website

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

On my EeePC, if I don't stop laptop-mode manually while on battery root is not unmounted cleanly at shutdown.

My workaround is a simple script in /etc/rc.local.shutdown:

#!/bin/bash
# Script to stop laptop-mode before shutdown
# added to rc.local.shutdown

lm="rc.d list | grep laptop"
ofl="$(grep "off-line" <(acpi -V))"

if [ -n "$ofl" ] && [ -n "$lm" ]; then
    rc.d stop laptop-mode
fi

# edited to reflect the recent change from rc to rc.d


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#55 2011-05-07 09:14:46

stolowski
Member
From: Poland, Bydgoszcz
Registered: 2009-09-23
Posts: 18
Website

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

My Thinkpad T61 doesn't completly go off or reboot since about 1-2 weeks and I suspect kernel 2.6.38 (running latest 2.6.38.5-1 at the moment) upgrade to be related to the issue. It doesn't work even for root user: when I type 'shutdown -h now' or ' reboot' as root, then all services get stopped but then it gets stuck on 'POWER OFF' or 'REBOOTING' message. kernel.log file says 'apm: BIOS not found', but I think it was always the case before.

Is anyone else experiencing this?

Offline

#56 2011-05-07 09:30:29

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 19,022
Website

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Yes - quite a few of us. Merging...


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#57 2011-05-07 22:32:40

helloworld1
Member
Registered: 2010-12-26
Posts: 60

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

stolowski wrote:

My Thinkpad T61 doesn't completly go off or reboot since about 1-2 weeks and I suspect kernel 2.6.38 (running latest 2.6.38.5-1 at the moment) upgrade to be related to the issue. It doesn't work even for root user: when I type 'shutdown -h now' or ' reboot' as root, then all services get stopped but then it gets stuck on 'POWER OFF' or 'REBOOTING' message. kernel.log file says 'apm: BIOS not found', but I think it was always the case before.

Is anyone else experiencing this?

I am experiencing exactly the same problem. I am using THinkpad X201s

Offline

#58 2011-05-11 22:10:28

b9anders
Member
Registered: 2007-11-07
Posts: 681

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

After a long linux hiatus enjoying Windows 7, I am now back on Arch, and for the first time on my new Thinkpad as well.

I have run into a bit of a glitch post-install though. I can't reboot. Everything shuts down just fine, the partitions are unmounted and I get the REBOOTING message at the commandline and this is where you expect it to shut down and boot up again. Instead it just hangs at REBOOTING and I have to hold down the power button to force a shutdown.

Any tips on what I can do? This happens both with regular user shutdown from xfce and executing a reboot as root.

Offline

#59 2011-05-11 22:17:54

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 19,022
Website

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Merging with the poweroff bug thread...


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#60 2011-05-11 23:43:49

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

b9anders wrote:

After a long linux hiatus enjoying Windows 7, I am now back on Arch, and for the first time on my new Thinkpad as well.

I have run into a bit of a glitch post-install though. I can't reboot. Everything shuts down just fine, the partitions are unmounted and I get the REBOOTING message at the commandline and this is where you expect it to shut down and boot up again. Instead it just hangs at REBOOTING and I have to hold down the power button to force a shutdown.

Any tips on what I can do? This happens both with regular user shutdown from xfce and executing a reboot as root.

Do you use laptop-mode-tools? If so, have you tried disabling it from your system?

Offline

#61 2011-05-12 00:53:07

b9anders
Member
Registered: 2007-11-07
Posts: 681

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

tried it now and it seemed to do the trick.

Offline

#62 2011-05-18 16:53:48

measure
Member
Registered: 2009-07-17
Posts: 62

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Hi all,

Here's an update: I can reproduce the error somewhat more regularly (and also under somewhat different conditions):

With laptop-mode, like many others, I can never successfully power off.

If I disable laptop-mode, I can successfully power off IF I do not suspend my computer.  If I suspend it even once, then it fails to power off.  I checked this with cpufreqd on and off, and it was independent of having a cpu governor loaded.  Furthermore, I tried with and without wicd started, and the result was still the same: if I suspend it works (without laptop-mode) and if I never suspend, then it successfully reboots.

This is just a side comment, which is really more of a rant: You should not publicly (and ideally not privately) complain about a behavior in open source software.  It's amazing that these people spend such a great deal of time to make such amazing software, and you're annoyed because of this trivial issue.  Part of using the software is agreeing that it may have bugs.

I am using 64 bit kernel26-2.6.38-pf8 (from AUR).

Offline

#63 2011-05-18 20:12:17

jasonwryan
Forum & Wiki Admin
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 19,022
Website

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

measure wrote:

It's amazing that these people spend such a great deal of time to make such amazing software, and you're annoyed because of this trivial issue.  Part of using the software is agreeing that it may have bugs.

QFT.


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Github

Registered Linux User #482438

Offline

#64 2011-05-20 02:25:03

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Is this problem still present with Linux 2.6.39, which was just released today?

Offline

#65 2011-05-25 21:33:19

measure
Member
Registered: 2009-07-17
Posts: 62

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I just compiled kernel26-ck from AUR, which is using 2.6.39-3 (which it downloaded from kernel.org, which I feel bad about!).  I booted my computer (without laptop-mode-tools), suspended it, resumed it (thankfully this still worked), and attempted to reboot.  My system still hangs with the message (Disabling IRQ #19) under this process.

Thanks,
Ryan

Last edited by measure (2011-05-25 21:34:07)

Offline

#66 2011-05-29 23:27:32

irrlicht
Member
Registered: 2010-12-06
Posts: 100

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Same problem on ASUS TF3 with laptop-mode tools installed with latest kernel from testing.


Everything less than immortality is a complete waste of time!

Offline

#67 2011-05-30 10:02:18

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I wonder if kernel developers are aware about this problem, I opened the bug report from diegoviola but there are no answer yet. Maybe this bug seems minor but I think there are some other problems in the kernel regarding to Intel Core processors.

Offline

#68 2011-05-30 18:25:47

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:

I wonder if kernel developers are aware about this problem, I opened the bug report from diegoviola but there are no answer yet. Maybe this bug seems minor but I think there are some other problems in the kernel regarding to Intel Core processors.

I was wondering the same thing. Should we contact the Intel people directly?

Offline

#69 2011-05-31 21:07:00

Schumbi
Member
Registered: 2009-04-12
Posts: 3

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Hi,

same problem here on Latitude e6510 and e6400

After reading this thread i wrote the following script for my laptops. Its a work around stopping laptop-mode and reset the cpu governor to performance. This script I put in my /etc/rc.local.shutdown

#!/bin/sh

/sbin/rc.d stop laptop-mode

NUMPROC=`cat /proc/cpuinfo | grep processor | wc -l`
for ((i=0;i<NUMPROC;i++))
do
  cpufreq-set -c $i -g performance
done

Cu
Schumbi

Offline

#70 2011-06-01 04:44:17

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

FINALLY!

A guy from Intel replied to the issue: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872#c19

I wrote them an email.

Last edited by diegoviola (2011-06-01 05:15:41)

Offline

#71 2011-06-01 05:57:51

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:

FINALLY!

A guy from Intel replied to the issue: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872#c19

I wrote them an email.

I tried his (Len Brown) suggestion but it did not fix this issue.

Last edited by anezch (2011-06-01 05:58:15)

Offline

#72 2011-06-01 06:13:33

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

anezch wrote:
diegoviola wrote:

FINALLY!

A guy from Intel replied to the issue: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872#c19

I wrote them an email.

I tried his (Len Brown) suggestion but it did not fix this issue.

Same here, I tried his suggestion also and it didn't fix the issue. The good thing is that we have an Intel engineer paying attention to our case (bug has been assigned, and they are requesting information, etc.), and hopefully they will fix the ACPI/shutdown issue with the kernel.

fingers crossed, let's hope for the best. smile

Last edited by diegoviola (2011-06-01 06:16:42)

Offline

#73 2011-06-01 06:21:39

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Please everyone, keep an eye to the upstream bug here: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

Let's help the Intel engineer to provide technical information as he requests it so we can help to get this issue fixed for once.

Thanks.

Last edited by diegoviola (2011-06-01 07:29:02)

Offline

#74 2011-06-02 08:16:42

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

hey guys, can you give me a hand here please?

it would be nice if we can give different outputs from different machines to resolve the issue.

thanks

https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

Last edited by diegoviola (2011-06-02 11:24:40)

Offline

#75 2011-06-03 04:04:53

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

We found the real issue here, the culprit is the e1000e module, put that module in blacklist and the problem should go away.

Thanks to the Intel people, they are awesome for helping. Thanks everyone for helping on this big_smile.

You can follow our progress here:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=33872

P.S.: Hopefully they will fix that e1000e driver now.

Last edited by diegoviola (2011-06-03 04:05:25)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB